Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kodeks dobre prakse

Bandić nije smio dati gradski novac za referendum

Milan Bandić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
23.09.2014.
u 16:11

Željka Markić hvalila je Vladu što se sada drži preporuka Venecijanske komisije, a od Bandića je uzela gradski novac za letke

Kakva je razlika između pokušaja Vlade da se aktivistički uključi u kampanju protiv referenduma o braku videospotom i pokroviteljstva Grada Zagreba na letku “U ime obitelji” za referendum “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”?

U bitnome nema razlike, u oba slučaja radi se o postupcima vlasti koji nisu u skladu s Kodeksom dobre prakse za referendume koje je Venecijanska komisija (skraćeni naziv za Europsku komisiju za demokraciju putem prava) prihvatila u ožujku 2007.

Markić hvalila Vladu

Upravo zbog pravila iz spomenutog kodeksa Željka Markić uime građanske inicijative “U ime obitelji” nedavno je pohvalila ministra Arsena Bauka i Vladu što su za referendum o izbornoj reformi odlučili držati se preporuka Venecijanske komisije obrazlažući kako to nije bio slučaj na referendumu o braku kad su radili pritisak na biračko tijelo da se izjasni protiv. Markić je tada dodala i da je Vlada snimila spot o trošku poreznih obveznika. Kako se sada na lecima koji pozivaju građane da potpišu novu referendumsku inicijativu nalazi i zahvala Gradu Zagrebu kao pokrovitelju, Jelena Gazivoda iz inicijative objasnila je da se Grad Zagreb odazvao na poziv upućen svim gradovima i općinama, a jedino je Zagreb na letku jer je inicijativu “podržao na razne načine, pomogavši i pri izradi letaka”. Na upit je li gradonačelnik Milan Bandić gradskim novcem pomogao izradu letaka, Gazivoda je to potvrdila odbivši reći o kojem je iznosu riječ.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je svojedobno u zadnji čas odustala od emitiranja svoga spota “jer Vlada nije strana u referendumu i svojom ga politikom nije isprovocirala”, tada je obrazloženo, a zapravo je pravi uzrok bio što bi takvo što bilo protivno Kodeksu dobre prakse za referendume. Angažman ministara u kampanji “Protiv” protumačili su kao očitovanje predstavnika Kukuriku koalicije te su tvrdili da za videospot nisu utrošili novac već “nešto slobodnog vremena i znanja članova Kukuriku koalicije”.

Nema sankcija

Prema spomenutom kodeksu Venecijanske komisije državna administracija mora biti neutralna u odnosu na referendum kako bi se birači mogli slobodno opredijeliti. Državna tijela, pri čemu se izričito dodaju regionalna i lokalna tijela, ne moraju biti posve isključena tako da im bude zabranjeno izjašnjavanje o referendumu (stoga predsjednik Ivo Josipović u tom dijelu nije prekršio pravila dobre prakse Venecijanske komisije izjašnjavajući se protiv referenduma), ali ne smiju se angažirati provodeći prekomjernu, jednostranu kampanju.

Dakle, pravo je i gradonačelnika Milana Bandića da se izjasni za ili protiv inicijative za koju se prikupljaju potpisi. Ali u Kodeksu se izričito navodi da je zabranjeno korištenje sredstava iz javnih proračuna za potrebe referendumske kampanje bez obzira na to je li to za ili protiv. Također, za slučajeve kršenja obveze neutralnosti i slobode birača da formiraju mišljenje moraju biti predviđene sankcije, preporuka je Venecijanske komisije. Naš Zakon o referendumu ne predviđa nikakve sankcije za kršenje pravila o slobodi izbora birača od javnih vlasti.

>>I Bandić financirao letke za referendum ‘U ime obitelji’

>>Predsjednik Josipović zloupotrebljava funkciju i širi neistine

>>HDZ i Crkva su protiv referenduma. Zar bismo podržali diskriminaciju Hrvata?

Komentara 40

DU
Deleted user
16:42 23.09.2014.

prvi pravi potez u 16-oj misećnoj vladavini u zagrebu

DU
Deleted user
16:56 23.09.2014.

Pošten novinar nema šta i tumači konvencije onako kako njemu paše , mislim da će iduće godine sudjelovati na gej paradi sa novcem iz proračuna , a to je legitimno i po zakonu zar ne

DU
Deleted user
16:52 23.09.2014.

On nije smio dati novac za referendum, a josipovic moze kakiti protiv referenduma!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije