Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Agram

Bandić može van za pet mjeseci uz zabranu da radi kao gradonačelnik?

bandić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
23.10.2014.
u 19:00

Podnese li ostavku nakon lipnja 2015., mogao bi spriječiti nove izbore

Svi napori odvjetnika u slučaju Agram, s naglaskom na gradonačelniku Milanu Bandiću, sada su usmjereni na traženje ključeva brave zatvora u Remetincu, a oni se kriju u odluci Ustavnog suda iz slučaja bivše županice Marine Lovrić Merzel. I to nakon što se saslušaju svjedoci, a zastupnica USKOK-a najavila ih je više od 270. U slučaju bivše županice Marine Lovrić Merzel, koja je u Remetincu provela više od pet mjeseci, radilo se o 130 svjedoka, potvrdio nam je njezin tadašnji odvjetnik Berislav Živković, dodavši kako ih je u slučaju HAC bilo oko 200, a branjenik mu je izašao na slobodu nakon četiri i pol mjeseca.

Za obranu je najveći problem “točka 3” kao razlog za istražni zatvor, a to je opasnost od ponavljanja kaznenog djela koja postoji dok dužnosnik ne podnese ostavku, što je Lovrić Merzel ipak učinila.

Kad bi Bandić sada podnio ostavku, prema Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, morali bi se raspisati novi izbori, a učini li to nakon proteka dvije godine mandata, u lipnju 2015., Švaljek bi mogla obnašati dužnost gradonačelnice bez novih izbora. No, ne podnese li ostavku, gradonačelnika “u slučaju duže odsutnosti ili drugih razloga spriječenosti u obavljanju dužnosti zamjenjuje zamjenik”. Dakle, sve ovisi o Bandićevoj izdržljivosti hoće li ostati gradonačelnik dok je u Remetincu.

Prof. dr. sc. Robert Podolnjak jučer je studentima na Pravnom fakultetu u Zagrebu govorio baš o tomu.

– Tri godine su prošle otkad je varaždinski gradonačelnik podnio ostavku, a suđenje još nije počelo!? Kakvog to ima smisla kad smo već i zaboravili za što ga se tereti? Treba zakonski definirati situacije kad dužnosnici privremeno ne obavljaju dužnost, odnosno predvidjeti suspenziju nakon optuženja, ali sigurno je da i u razumnom roku treba okončati sudski postupak jer je inače upitna i suspenzija ako to traje godinama i namjerno se oteže – kaže prof. Podolnjak.

Taj je zakonski deficit uočio i Ustavni sud u povodu ustavnih tužbi koje je za Lovrić Merzel podnio odvjetnik Živković.

– Volio bih da kolege nakon što izjave žalbu, koja će vrlo vjerojatno, govorim iz iskustva, biti odbijena, jer je “tarifa” pet mjeseci, idu na ustavnu tužbu i oslone se na odluku Ustavnog suda od 12. kolovoza u kojoj je de facto rečeno da se u tom slučaju županici, a u ovom gradonačelniku, izrekne blaža mjera opreza – zabrana obavljanja poslovne aktivnosti. S tom odlukom išao sam na Županijski sud u Zagrebu, ali su mi rekli da to nije provedivo – kaže Živković, dodajući kako su oni odustali od istjerivanja pravde jer bi to trajalo još možda mjesec i pol dana.

– Volio bih da kolege budu uporni u inzistiranju da se gradonačelniku zabrani obavljanje određenih ili svih aktivnosti do određenog roka. U tom slučaju ne bi bilo smetnji da iziđe na slobodu a da ne daje ostavku i da se ne raspisuju novi izbori – zaključio je Živković. Ograđujući se kako o slučaju Bandić ne zna ništa, iz iskustva misli da će DORH još proširiti istragu.

>> Predloženo 270 svjedoka. Saslušani će biti i Mila Horvat, Sandra Perković, Davor Jelavić, Ivo Jelušić...

>> Pao zbog posla svoje zamjenice koja sada vodi Plinaru

>> Pretražena Bandićeva vikendica: 'Ništa spektakularno nije pronađeno'

Komentara 22

Avatar abakus
abakus
19:34 23.10.2014.

Nije mi baš jasno što je s onim "dok nije osuđen, čovjek se smatra nevinim"? Ako se smatra nevinim, kako ga se može tjerati da odstupi s političke pozicije na koju je legalno izabran? Generalno gledajući, ima smisla tražiti od optuženog političara udaljavanje sa svih javnih funkcija dok se situacija ne raščisti, ali u zemlji deficitarne demokracije kakva je naša ovo načelno pravilo može poslužiti za vrlo efikasno uklanjanje političkih protivnika.

L0
luena 01
20:03 23.10.2014.

Nisu svi jednaki ,Bandicu bi branili bit gradonacelnik, a Sabo koji iako je bio optuzen i cekao sudjenje je nanova kandidirao za gradonacelnika... srecom je porazen i nije nanovo izabran .

NI
ninja72
20:54 23.10.2014.

Kako ce se na kraj zvati ovaj igrokaz ponovo u reziji drugova .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije