Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija Agram

Bandić, Kikaš, Nobilo i Pripuz povezani u tri posla

Anto Nobilo
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/5
24.10.2014.
u 14:38

Denacionalizacija i urbanistička pravila omogućila gradnju na Milerovu brijegu

Anto Nobilo, odvjetnik koji je iz Njemačke pohitao u Zagreb priključiti se obrani Petra Pripuza u aferi Agram, član je uprave tvrtke nastale spajanjem dviju tvrtki koje su dvoje studenata, posredno povezanih sa Slobodanom Ljubičićem, osnovali da bi u srpnju 2007. mijenjali zemljišne parcele s Gradom Zagrebom, što je u javnosti ostalo poznato kao afera Krašograd.

Taj podatak, dosad nepoznat javnosti, otkriva još jedan kanal poslovne povezanosti Nobila s ljudima koji su osumnjičeni u aferi Agram.

Izgradnja naselja

Iako afera Krašograd nije predmet optužbi zbog kojih su sada privedeni Milan Bandić, Slobodan Ljubičić i ostali, USKOK je dugo vremena istraživao tu aferu. Tvrtke Mala ulaganja, kojoj je 2007. na čelu bio tada 23-godišnji student Mislav Nakić, i Karantena, kojoj je 2007. na čelu bila tada 25-godišnja studentica Magda Jukica, pripojene su 2012. tvrtki Manor d.o.o., kojoj je osnivač odvjetnik Davor Galetović, a član uprave odvjetnik Anto Nobilo, pokazuju podaci iz sudskog registra.

Osim tog dosad javno nepoznatog detalja, od prije je poznata poslovna povezanost Nobila i Petra Pripuza kroz projekt izgradnje naselja na Milerovu brijegu u Zagrebu. Milan Carić, Anto Nobilo i Petar Pripuz stoje iza tog projekta čija gradnja još nije započela, ali u kojem su uvjete za gradnju stekli zahvaljujući povoljnim odlukama Grada Zagreba, počevši od rješenja o denacionalizaciji, nakon kojeg su nasljednici bivših vlasnika odmah prodali denacionalizirano zemljište tvrtkama povezanima s Carićem, Nobilom i Pripuzom, pa sve do urbanističkih pravila.

Zamjena nekretnina

No, postoji još jedan javnosti gotovo nepoznat slučaj povezanosti Petra Pripuza s Gradom Zagrebom. Gradonačelnik Milan Bandić potpisao je 26. ožujka 2009. zaključak o nagodbi prema kojemu Grad mijenja zemljišne parcele s tvrtkom Pižole d.o.o., koja stječe nekretnine u Metalčevoj ulici na Trešnjevci, koje je Grad procijenio na 1,3 milijun eura, zatim ih prodaje tvrtki Leone ulaganja.

Ta tvrtka potom u siječnju 2010. prodaje te iste nekretnine za 2,9 milijuna eura. U to vrijeme Petar Pripuz bio je osnivač tvrtke Leone ulaganja, što znači da je u manje od godinu dana zaradio 1,6 milijun eura više od iznosa na koji je Grad Zagreb pristao kad je mijenjao zemljište. U ožujku 2011., kad smo prvi put novinarski istraživali ovu zamjenu nekretnina, Pripuz je na pitanje o toj razlici u cijeni odgovorio: – To je moja poduzetnička sloboda, koja i nama i vama stoji na raspolaganju.

>> Milan Bandić nam nije dao ništa što nam ne pripada

>> Bandić može van za pet mjeseci uz zabranu da radi kao gradonačelnik?

Komentara 53

Avatar Django
Django
14:59 24.10.2014.

Ne pada snijeg da pokrije brijeg, nego da svaka zvijerka ostavi trag!! Potpuno je jasno zašto je Nobilo tako brzo doskakutao i stavio se na raspolaganje Pripuzu kao njegov odvjetnik!!! Treba uništiti sve dokaze koji bi i njega mogli teretiti! Ne da je ovo sukob interesa, ovo je puno više od toga! Mislim da DORH i USKOK imaju dovoljan razlog dotičnoga smjesta skloniti za cijelo vrijeme postupka u Remetinec, kako bi spriječili uništavanje dokaza (naravno,ukoliko ih uopće imaju) i uticaj na svjedoke!!!!!!

SA
santos008
15:14 24.10.2014.

Samo ga moze spasiti sto je ANTO ,a ne ANTE,inace bi davno zaglavio i ne bi samarao djecu po ulici.

GO
google385
14:47 24.10.2014.

ja citavo vrijeme mislio da je nobilo odvjetnik a kad on komunista jer sve djeli sa klijentima i sve je zajednicko uh koji moral?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije