Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Migranti traže više

Balkanska ruta prepolovila broj tražitelja azila u Hrvatskoj

migranti
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
08.02.2016.
u 10:12

Izbjeglička kriza utjecala je i na humaniji i otvoreniji odnos prema azilantima općenito

Otvaranje takozvane balkanske rute preko Hrvatske, koja se sama postavila kao tranzitna zemlja, u prošloj je godini rezultiralo i prepolovljenim brojem tražitelja azila u Hrvatskoj. U odnosu na 2014., kada je azil u Hrvatskoj zatražilo 453 ljudi, u 2015. ih je zatražilo tek 211.

– Otvaranjem balkanske rute većina je migranata krenula prema Austriji i Njemačkoj pa i drugim europskim zemljama čiji je ekonomski standard viši i čije su društvene prilike otvorenije za osobe iz zemalja Bliskoga istoka i drugih dijelova svijeta – objašnjava Emina Bužinkić iz Centra za mirovne studije (CMS). Među osobama koje ipak žele potražiti utočište u Hrvatskoj, i to zbog rata koji hara zemljama iz kojih dolaze ili pak straha od progona zbog nacionalnosti, rase, boje kože, vjere ili političkog mišljenja, najviše je Alžiraca, Sirijaca, Pakistanaca i Egipćana. Međutim, među onima koji izraze želju za ostankom u Hrvatskoj rijetkima od njih se ta želja i ostvari.

Status izbjeglice, bio to azil ili supsidijarna zaštita (koja je ograničenog vremenskog trajanja) odobren je ukupno za 165 osoba od 2004. do danas – kazala je Bužinkić. Prema podacima MUP-a, prošle je godine azil i/li supsidijarnu zaštitu dobio 31 muškarac i šest žena. Osobe kojima azil nije odobren smještaju se u deportacijski centar u Ježevo. U tom centru strancima, koji čekaju povratak u zemlju iz koje su došli, ograničeno je kretanje. Kroz Ježevo je prošle godine prošlo gotovo 300 ljudi. Izbjeglička kriza reflektirala se i na humanitarnu notu i otvoreniji odnos prema azilantima općenito. – Humanitarna kriza koja prolazi kroz Hrvatsku izgradila je važnu i jaku platformu građanske solidarnosti. Na žalost, politički utjecaji sada sužavaju taj prostor, no dolazak većeg broja migranata u Hrvatsku je neminovan i taj će faktor ovo društvo činiti multikulturalnijim i nužno otvorenijim ako su nam težnje mir i stabilnost – zaključuje aktivistica CMS-a.

>> Neprihvatljivo igranje ping-ponga s ljudima na balkanskoj ruti 

>> Ako Austrija i Njemačka ograniče primanje migranata isto će napraviti i Slovenija

Komentara 3

KI
kit1772
11:47 08.02.2016.

Ovo humanitar I radikalno ljevicarsko pranje mozgova kako nece biti mira ako ne pocnemo primati svakojake je stvarno bezobrazluk.. pogotovo sto je cinjemica da su majmirnije zemlje koje nisu primile ilegalne imigrante.. kad je jos ko cuo o problemima rsdikalnoga islama u istocmoj evropi a na zapadu svaki dan neki problemi I jos da nam novine na lazu o stvarnosti problem ne bi mikome taj multi kulti suludizam pao na pamet.. nemate ni za sebe a primali bi svjetsku sirotinju

Avatar Idler 3
Idler 3
18:50 08.02.2016.

Svim ovim nazovi-humanim aktivisticama poručil bi isto - sretnite te jadne izbjeglice u nekoj sporednoj uličici kad se smrači....naravno, se u ime multikulturalnosti >;-))

AA
aabbcc
11:37 08.02.2016.

Sta da traze? ___U jednom selu je obicno jedna vjera, jedna kultura, jedan narod... a to sto nam je selo veliko ko drzava je drugi problem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije