Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatica iz Bijele kuće

Baka Penavić plela je i čarape za Clintonove

15.02.2015., Zagreb - Capricia Penavic Marshall, bivsa sefica protokola Bijele kuce.  Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
17.02.2015.
u 19:00


Odvjetnica koja se nakon diplome pridružila Clintonu

U ormarima američkih predsjednika ne manjka dizajnerske odjeće.

No u onima bivšeg predsjednika Billa Clintona i supruge Hillary spremljene su i posebne čarape i puloveri. Isplela ih je baka Penavić iz Širokog Brijega, a u Bijelu kuću su stigli kao dar oca Capricije Penavic Marshall, Hrvatice koja je u dvije američke administracije zauzimala najviša mjesta.

Za posjeta Hrvatskoj krajem 2012., Hillary Clinton ju je predstavila kao dobru prijateljicu od čijeg je tate Franka – Vrane po domaći, hercegovački – čula mnogo o Hrvatskoj.

– Imam puno rođaka. Sinoć sam upoznala još dvoje, nisam ih ni znala – govori nam Capricia Penavic Marshall u Zagrebu nakon inauguracije hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Capricia je impresivne karijere – odvjetnica, odmah nakon škole pridružila se Clintonovoj kampanji. Kad je Bill Clinton ušao u Bijelu kuću, Hillary ju je odabrala za "društvenu tajnicu", desnu ruke prve dame. Za Obame je preuzela vođenje Bijele kuće, kao šefica protokola. I tako je Capricia u Bijelu kuću donijela Hrvatsku.

– Tata je otišao SAD, zbog političkih razloga. Tražio je novi, bolji život i da, mislim da ga je našao, ali nije zaboravio odakle dolazi. Toliko sam ponosna što mi je običaje domovine učinio dijelom života, što me kao dijete vodio u Hercegovinu. Tako ja odgajam svog sina. Ali i u SAD-u smo živjeli hrvatski – u Clevelandu smo išli u hrvatski klub, na nogometne utakmice. Potom bi se jelo, plesalo... – govori.

Suprotno od tate Frane

Otac ju je zarazio politikom. Kad se počelo govoriti o kandidatu demokratske stranke Billu Clintonu, slušao ga je i tata.

– Bili smo na suprotnim stranama, on je bio za Reagana, a ja za Cartera i konstantno bismo vodili diskusije. Kad sam mu pokazala video s Billom Clintonom, zastao je i rekao: "To je taj, on će pobijediti, moramo biti jako oprezni" – smije se Capricia.

– I tad sam odlučila. Rekla sam, to je to, ja ću raditi za njega.

Foto: Goran Jakuš/Pixsell

Foto: Goran Jakuš/Pixsell; S Hillary je 'kliknula' zbog kvara zrakoplova, ali i ludo brze vožnje

Mlada pravnica krenula je ravno u Arkansas.

– Srela sam Hillary. Nitko nije htio raditi sa supružnikom, svi su htjeli raditi za kandidata. A ona me oduševila: bila je među stotinu najboljih odvjetnika, puna energije, artikulirana, njezin program je bio izvrstan. Tad sam si rekla: Želim biti tu i pomoći njoj da pomogne njemu. U timu je bilo tek nekoliko ljudi, tako da sam radila sve – govori Capricia.

Zbližio ih je – kvar zrakoplova.

– Zapravo sam ja bila zadužena za komediju – ističe. – Prvi, ali prvi put koji sam joj organizirala bio je za Louisianu. Stigla sam ranije, došla u zrakoplovnu luku, kad čujem kako netko viče: Zrakoplov joj slijeće na drugi aerodrom. O Bože. Trk u auto. Našla sam je, a onda manijakalno vozila do mjesta sastanka. Vikala je: Uspori, uspori! Kad se te večeri trebala vratiti kući, zrakoplov se pokvario. Tako smo nas dvije same sjedile sat i nešto i razgovarale o svemu. I zaista "kliknule".

Capricia je bila Hrvatska u malom, ali su i Clintonovi i Obamini ipak o "starom kraju" najviše naučili od Capricijina oca.

– Donosio bi stvari. Donio je Clintonima u Bijelu kuću čarape i vestu koje je isplela baka, ali i vino. Usto, moj tata priča. Priča o Hrvatskoj, o zemlji, o povijest, i to je njima bio primarni izvor informacija – govori. Vino je izvrsno, ali ni ostala hrvatska hrana nije nimalo loša. Dapače.

Vegeta u svim jelima

– Pršut – kaže s puno užitka – topi se u ustima. I Vegeta. Stavljam je u sva jela. I svi pitaju, ma koji je to začin. A ja šutim. Ne želim odati da je svi pokupuju u dućanima u Clevelandu odakle je nabavljam.

Za kuhanje ima više vremena sad kad je otišla iz Bijele kuće, a o razlozima kaže:

– Zbog sina. Sad je tim u godinama – 13, 14 – kad osjećam da moram biti više uz njega, da moram paziti, slušati i biti uz njega. Da, puno sam izbivala iz kuće i naravno da sam mu nedostajala. No, kad sam rekla da odlazim iz Bijele kuće, rekao mi je: Nećeš valjda biti kod kuće? Volim što radiš i volim to čime se baviš, ponosan sam na tebe.

Ni suprug nikada nije imao zamjerki zbog mog posla. On je kardiolog, no velikim dijelom uključen u moj posao. S Clintonima smo išli na godišnje odmore, oni su bili tu kad mi je rođen sin – kaže.

No, pitamo, nedostaje li joj politika, sada kad radi u think-tanku, organizaciji koja kreira politike te vodi kompaniju koja obučava ljude o kulturalnoj i diplomatskoj diplomaciji.

– Da. Jako! – ispali odmah. Hrvatska sada ima predsjednicu, može li i SAD, pitamo aludirajući na spominjanje mogućnosti da se Hillary Clinton kandidira.

– Ženama jest teže u politici i jako mi je drago da je Kolinda Grabar-Kitarović uspjela – kaže te dodaje:

– Nadam se da će se Hillary kandidirati. I da, u hipu bih bila uz nju.

>>Hrvatica iz Bijele kuće: Odvjetnica koja se nakon diplome pridružila Clintonu

Komentara 7

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
20:27 17.02.2015.

Vidi, izlazi iz aviona na kome pise "U". Sada kad padnu komentari ... :-)

SL
stipe.lasic11
19:28 17.02.2015.

a i ovih sirokobrijezana svugdje ima

DA
Djeca_Arbata
20:18 17.02.2015.

Moj frend Krešo Penavić otišao poslije završenog PMF-a devedesetih godina u USA...nisam znao da ima veze sa Bijelom Kućom...čovjek se iznenadi kad redovito čita ovaj Večernji...svašta saznaš...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije