Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gust promet

Autoceste u šest mjeseci: veći prihodi, ali i više nesreća nego lani

autocesta
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/3
26.07.2016.
u 08:25

Na autocestama se dogodila 1181 prometna nesreća u prvih šest mjeseci, lani ih je u istom periodu bilo 985, a bio je i manji broj vozila

Četiri tvrtke koje upravljaju autocestama u Hrvatskoj – Hrvatske autoceste, Autocesta Rijeka – Zagreb, Autocesta Zagreb i Bina Istra, ostvarile su u prvoj polovici ove godine 1,026 milijardi kuna prihoda od cestarine, što je 7,82 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Prema podacima koje je objavila Hrvatska udruga koncesionara za autoceste s naplatom cestarine (HUKA), najveći rast prihoda ostvario je HAC, i to 8,5 posto, pa je ta državna tvrtka u prvih šest mjeseci ove godine od cestarine uprihodila 624 milijuna kuna.

Prihodi ARZ-a su 236 milijuna kuna, AZM-a 86 milijuna kuna, a Bina Istre 79 milijuna kuna.

Rast prihoda od cestarine pratio je rast broja vozila na hrvatskim autocestama pa je tako u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno 30,7 milijuna vozila u područjima naplate, što je 8,35 posto više nego u prvoj polovici 2015. No nažalost povećao se i broj nesreća na hrvatskim autocestama.

U prvih šest mjeseci ove godine na njima se dogodila 1181 prometna nesreća, dok ih je lani u istom periodu bilo 985.

Pri tome je poginulo 19 osoba, a prošle su godine u prvih šest mjeseci na domaćim autocestama život izgubile dvije osobe. 

>> Olujno nevrijeme donijelo poplave, požare, klizišta...

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
09:59 26.07.2016.

Odlične vijesti! Nadam se da će konačno refinancirati povoljnije dugove i biti uspješna hrvatska priča. Na hrvatske autoceste smo navikli kao na dar prirode, a treba se sjetiti da su nam komunisti do potpune propasti jugokomunizma 1989. ostavili 235 km autocesta, a da danas hrvatska država ima skoro 1.314 km autocesta. Da, one imaju i kredite, ali zamislite 2016. godine turizam s prometom kroz naseljena mjesta na socijalisticki nacin.

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
12:06 26.07.2016.

Uvest vinjete!

PR
pravica
14:41 26.07.2016.

Imamo autoceste i hvala dragom Bogu da ih imamo. Naravno da rezultati koje postižemo u turizmu su nezamislivi bez autocesta. Autoceste imamo prije svega jer imamo svoju samostalnu i suverenu Hrvatsku i za to ne trebamo nikome posebno zahvaljivati osim branitelja, a naročito onih koji su dali svoje živote za Hrvatsku. Isto tako moramo biti svjesni da se autocestama u RH ne upravlja dobro, kako za vrijeme proteklih vlada tako i za vrijeme ove Vlade. Prihodi bi trebali biti veći za cca 60%, autoceste bi morale biti sigurnije i urednije. Mi smo turistička zemlja i kada već nemamo industriju onda sve što je u funkciji turizma moramo dignuti na najvišu razinu, pa tako i autoceste. Zelene površine umjesto da izgledaju uredna kao nogometna igrališta izgledaju zastrašujuće. Podatak kojega iznosi novinar je znak za u z b u n u (naravno ako je točan). Broj poginulih prošle godine je bio 2 osobe, a sada broj poginulih u istom periodu iznosi 18., dok je broj prometnih nezgoda prošle godine bio 985, a ove ih je u istom periodu 1181 (povećanje od cca 20%). Dakle, za one koji i malo poznaju prilike u tvrtkama koje upravljaju i održavaju autoceste ovo nije iznenađujuće, naprotiv predstavlja logičan slijed koji dolazi kao posljedica kaotičnog stanja. Devastirana mehanizacija (70% mehanizacije nije ispravno), horizontalna signalizacija nije obnovljena, loša kadrovska politika (na odgovornim mjestima nisu stručni nego politički uhljebi)…. Ono što je prošla vlada i ministar Dončić učinila u HAC-u i ARZ-u predstavlja zločin, dok za ovu tehničku Vladu i ministra Butkovića možemo reći da su još gori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije