Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlada Mireli Holy

Autoceste imaju riješene imovinsko-prave odnose

Orah Mirela Holy
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
22.11.2014.
u 08:00

U odgovoru Vlade, koji potpisuje premijer Zoran Milanović, navodi se da upis u zemljišne knjige nije konstitutivni element

Autoceste koje idu u koncesiju nemaju neriješene imovinskopravne donose, stoji u odgovoru Vlade na zastupničko pitanje Mirele Holy odnosi li se članak 8. stavka 6. Zakona o koncesiji na započeti postupak monetizacije HAC-a i ARZ-a?

U tom se članku, naime, navodi da je potrebno razriješiti imovinskopravne odnose na nekretnini koja se daje u koncesiju prije početka postupka davanja koncesije. Holy je to pitanje postavila jer trećina autocesta HAC-a i ARZ-a nije još upisana u zemljišne knjige.

U odgovoru Vlade, koji potpisuje premijer Zoran Milanović, navodi se da upis u zemljišne knjige nije konstitutivni element za stjecanje vlasništva nad javnom cestom već su to odredbe Zakona o cestama prema kojima je javna cesta neotuđivo vlasništvo RH, a javne ceste sagrađene prije stupanja na snagu Zakona o javnim cestama 2011. upisuju se kao javno dobro u općoj uporabi bez obzira na postojeće upise u zemljišnoj knjizi. Stoga u Vladi smatraju da je pitanje vlasništva za sve javne ceste sagrađene do 2011. riješeno temeljem zakonskih odredbi.

Što se tiče novih javnih cesta koje su izvlaštene nakon stupanja na snagu Zakona o cestama, one su postale vlasništvo RH na temelju odluke nadležnog tijela bez obzira na upis u zemljišne knjige, a sukladno Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, stoji u Vladinu odgovoru.

>> Policija upala u HAC-ONC zbog tečaja za menadžere

>> Na menadžerske tečajeve i studije spiskali 400.000 kn

Komentara 23

KA
kajinx
12:09 22.11.2014.

Zašto Holycu zovu Konoplja?

K2
kritičar_2
09:58 22.11.2014.

Pokušaj roditi bar jednog Hrvata,dok nije kasno,a auto-ceste prepusti onima koji se razumiju u tu problematiku.

BA
babanko
09:49 22.11.2014.

Ispravak netočnog navoda: AUTOCESTE ne IDU U KONCESIJU.. a Mirela će za svojim šefom u ropotarnicu povijesti gdje joj je i mjesto..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije