Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRGOVINA UTJECAJEM

AUDIO USKOK pokrenuo istragu protiv Ivice Martineka zbog zapošljavanja u HEP Toplinarstvu

hep toplinarstvo
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/2
28.12.2016.
u 15:21

Diša, imamo problem, kazao je Marjanović Martineku.

USKOK je pokrenuo istragu protiv direktora HEP-Toplinarstva Ivice Martineka zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela trgovanja utjecajem.

Martinek se u medijima pojavio nakon što je objavljena snimka razgovora s Mariom Marjanovićem, direktorom Pogona posebne toplane, vezano uz natječaj za zapošljavanje.

– Osnovano se sumnja da je okrivljenik, kao odgovorna osoba jednog trgovačkog društva, od 10. listopada do 7. prosinca 2016., u Zagrebu, nakon što je 10. listopada 2016. objavljen oglas za jedno radno mjesto, koristeći se autoritetom svoga položaja, od podređene mu osobe i člana Komisije za zapošljavanje zatražio da se zaposli osobu koju je on predložio. Ta osoba je okrivljenika upozorila da bi to predstavljalo kršenje zakona jer prednost pri zapošljavanju imaju nezaposleni hrvatski branitelji, no okrivljenik mu je rekao da bez obzira na navedeno mora zaposliti osobu koju on predlaže te neka pripremi pitanja koja će se predati toj osobi. Nakon što je podređeni odbio ispuniti zahtjeve okrivljenika, Komisija za zapošljavanje obavila je razgovor s kandidatima koji su ušli u uži izbor, a član Komisije od kojega je traženo zapošljavanje predočio je okrivljeniku stav Komisije prema kojemu se, sukladno zadovoljenim kriterijima i zakonskim propisima, treba zaposliti nezaposleni hrvatski branitelj a ne osoba koju on predlaže. Potom je okrivljenik ponovno zatražio da se zaposli osoba koju on predlaže opravdavajući svoj zahtjev neistinitim tvrdnjama da se radi o nećaku predsjednika Uprave trgovačkog društva te ističući da bez obzira na kršenje zakona navedeno mora biti provedeno – objavljeno je na stranicama Uskoka.

Na snimci se čuje kako je Martinek govori da se određena osoba mora zaposliti na mjesto električara jer je to nećak predsjednika uprave Pere Jukića. Problem je bio što se na natječaj javio branitelj koji ima prednost pri zapošljavanju.

OVDJE POSLUŠAJTE SNIMKU PRVOG DIJELA RAZGOVORA

OVDJE POSLUŠAJTE SNIMKU DRUGOG DIJELA RAZGOVORA

Tijek razgovora:

Marjanović: Diša, imamo problem.
Martinek: Koji?
Marjanović: Bila mi je Mirjana za onaj Sisak... Imamo nezaposlenog branitelja koji se isto javio... Kako ćemo to riješiti?
Martinek: Ovako, napisat ćeš lijepo fino pitanja koja ćete čovjeka pitati. Onda ćemo gosponu (...) dati pitanja i odgovore, a ostalima ne bumo dali... Treba se potruditi da on bude najbolji... to je rješenje za osvježenje.
Marjanović: Vi ste još stava da (...) mora biti zaposlen?
Martinek: Jesam.
Marjanović: U čemu je poanta s njim?
Martinek: Poanta je u tome da ti je on nećak predsjednika uprave.
Marjanović: Ali znate da tamo imamo nezaposlenog branitelja.
Martinek: Nema veze. Zato sam rekao da napravite testiranje, pitanja, odgovore, kurce palce...
Marjanović: Sve je to pet, ali i dalje kršimo zakon.
Martinek: Nema veze. Nije to prvi put. 
Marjanović: Ja ovakav slučaj nisam imao.
Martinek: Mi smo zapošljavali dosta branitelja.... Piše (u zakonu op.a.) da ima prednost ako ima iste kvalifikacije, zato sam ti rekao za pitanja i odgovore...
Marjanović: Ali to je farsa.
Martinek: Joj, moj Bože, pa farsa je svugdje!
Marjanović. Kršimo vrlo ozbiljan zakon!
Martinek: Ne kršimo!...Moramo ga primiti.
Marjanović: Koje su posljedice ako ga ne primimo?
Martinek: Posljedica je možda da bute imali novog direktora. Ja sam dobil naredbu od nekoga da ga zaposlim. Inače, s tim dečecom nemam niš.... Pišite izdvojeno mišljenje predsjedniku uprave i recite mu – taj tvoj ne zadovoljava...
Marjanović: Uf, uf, uf...kršimo zakon.
Martinek: Po čemu kršimo zakon? Da se javi branitelj lud k'o prangija, di to piše da ga moramo primiti? Šta 'oćeš da ih sve šaljemo psihijatru i vidimo koji je najbolji?
Marjanović: U ovom slučaju to baš nije tako!
Martinek: Vi to možete izabrati, ali ja to neću potpisati. Poništit ću natječaj, pa idemo ispočetka... Jebiga, ako niš, zaposlit ću ga u Osijeku i onda prebaciti u Sisak.
Marjanović: Ne pod cijenu smjene, nego pod cijenu otkaza to neću potpisati.
Martinek. Pa nemoj, Mario. 

>> EKSKLUZIVNA SNIMKA Direktor u HEP-u tražio da zaposle rođaka iako je po zakonu branitelj imao prednost

Komentara 7

Avatar TAJSAM
TAJSAM
16:12 28.12.2016.

Uopće me ne zanima iz koje su partije ili stranke, samo oni koji su preko veze zaposleni moraju hitno na stup srama uz obrazloženje tko ih je zaposlio a potom na ulicu ili burzu ali bez otpreme. Tu nema pardona svi na stup srama. Pozdrav dobrim ljudima

TH
than
16:49 28.12.2016.

Ako malo vise zagrebu, moglo bi 80% ljudi biti 'viska'.

DH
dalibor.hren
17:38 28.12.2016.

To je već trebalo biti riješeno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije