navigacija Hrvatska 5
skandalozna nabava

Audije će voziti policija, a plaćati rastrošni ministri koji su ih naručili

Svih jedanaest ministara koji su naručili luksuzne Audije A6 3.0 TDI quattro S-tronic te će automobile ustupiti MUP-u, a zauzvrat će od policije dobiti 11 škoda Superb i opela insignija.

Audije će voziti policija, a plaćati rastrošni ministri koji su ih naručili

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Afera zbog nabave superskupih “jurilica” u kojima bi se ministri već vozili da im premijer Zoran Milanović, pod pritiskom zgrožene javnosti, nije spustio rampu na današnjoj će sjednici Vlade dobiti epilog.

Dobitnici i gubitnici

Svih jedanaest ministara koji su naručili luksuzne Audije A6 3.0 TDI quattro S-tronic te će automobile ustupiti MUP-u, a zauzvrat će od policije dobiti 11 škoda Superb i opela insignija. Ironično je što će se od sutra 11 ministara voziti u škodama ili opelima umjesto u željenim audijima, premda će iz budžeta svojih ministarstava svaki mjesec plaćati lizing kao da se voze audijima!

Pošto Vlada, nakon opravdane i žestoke rekcije javnosti šokirane njihovom rastrošnošću i socijalnom neosjetljivošću, više nije mogla raskinuti ugovor s pobjednikom natječaja, naši vladari iz Banskih dvora “iskemijali” su sljedeće rješenje. Svih 11 ministarstava plaćat će preuzete obveze za naručene audije A6 – za svaki automobil kroz idućih pet godina novcem poreznih obveznika platit će 645 tisuća kuna (s PDV-om) – a zauzvrat će dobiti vozila koja je dosad koristila policija. Troškove lizinga za tih 11 policijskih škoda superb i opel insignija u kojima će se voziti ministri, a koji su nabavljeni prošlih godina, sve do isteka lizinga plaćat će se iz proračuna MUP-a.

Jednostavnom matematikom dolazimo do zaključka da je u ovoj zamjeni automobila daleko bolje prošla policija nego ministri jer su troškovi lizinga za škode i opele manji od troškova za audije.

U odluci koju će Vlada danas potvrditi stoji da će 11 ministarstava plaćati sve troškove lizinga koji su ugovoreni za audije, a ostale troškove novi korisnici vozila, odnosno MUP. A kako su ministri naručili “paket” koji uključuje i troškove servisiranja, ispada da će policija plaćati samo gorivo koje će točiti u svoje nove “jurilice” i eventualno zamjenu guma.

Nekima i visoka klasa

Kako doznajemo, umjesto ministara, brze i žestoke audije koristit će takozvane “kobre” - specijalne policijske jedinice koje “love” prebrze vozače na našim cestama i autocestama, zatim Ured za posebne poslove sigurnosti (služba za osiguranje štićenih osoba) za prijevoz stranih državnika, diplomata i drugih štićenih osoba, a dio novih audija dobit će i kriminalistička policija za specijalne zadatke.

Na kraju spomenimo 11 ministara koji će ostati bez naručenih audija A6 quattro – Orsat Miljenić (pravosuđe), Gordan Maras (poduzetništvo i obrt), Mirando Mrsić (rad i mirovinski sustav), Siniša Hajdaš Dončić (promet i infrastruktura), Tihomir Jakovina (poljoprivreda), Darko Lorencin (turizam), Mihael Zmajlović (zaštita okoliša), Predrag Matić (branitelji) i Željko Jovanović (obrazovanje). Audije će morati vratiti i Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo regionalnog razvoja, ali kako su resorni ministri – Vesna Pusić i Branko Grčić – ujedno i potpredsjednici Vlade oni će i nadalje imati pravo na vozilo “visoke srednje klase” – iste klase kao i sporni audiji A6.

>> Javnu nabavu od 39 milijardi kuna kontrolira samo troje ljudi 

>> Pomozite Vladi! U koliko skupim autima trebaju se voziti premijer i ministri?

Ocijeni:

1 2 3 4 5

2 (4 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

26
Registracija
 • crap hr crap hr

  03.04.2014 u 08:17h

  Briljantan naslov clanka! Ja sam vec pomislio da ce ministri iz svog dzepa (obrocno), za kaznu, placati svoje svinjarije ! A kad tamo, to ce platiti ministarstva, odn. drzavni proracun, odn. (kao i uvijek) u konacnici gradani iz svog dzepa. Bravo za mudru vladu (i mudrog novinara)!
  11 100% 0
 • rektoskop rektoskop

  03.04.2014 u 07:57h

  u čemu je fora? Po čemu bi ovo trebalo biti dobro, ako će ih voziti nekakvi načelnici MUP-a a ne nekakvi ministri? Mi to sve skupa ionak plaćamo. I te audije, i škode i insignije i gorivo i slično........ma bravo....a moj narode.....
  10 100% 0
 • balic balic

  03.04.2014 u 08:15h

  Kako u cemu je fora? pa vidi ,prvo naruce luksuzne automobile a sad bi da ispadnu posteni ,misle da su gradjani naivni pa hoce reci ,vidite drugi se voze u njima ne mi ministri.. Sve je to muckanje sad pred izbore i sve druge izbore koji ce doci... ja im ne nasjedam na ovako sta .. oni su ih narucili ne policija..
  10 100% 0
 • vetlanda22 vetlanda22

  04.04.2014 u 13:09h

  Ovo je objašnjenje za polupismene. Koliko dana se smišljao ovako brijantan potez, treba ga zaštititi,patentirati. Ministri će plačati točno, fali ono glavno sa čijim novcem.
  0 0% 0
 • Azriel

  03.04.2014 u 10:59h

  Prvo Kobre nisu samo presretači na autoputevima, kobra je specijalna policija. Neznam jel je njihova djelatnost ovijena tajnom, ili novinari ne znaju svoj posao. I uredu je da imaju dobre aute, jer su im i te kako potrebni. Drugo, jedinica za štičene osobe i bla bla bla, opet auti idu u protokolarne svrhe, ali to je već sada drugi problem. Osobno bih rješio taj problem tako, da ministarstvo plaća lizing kući, za auto srednje klase, a ministri i "komisija" (naime taj izraz im bolje stoji) za javnu nabavu iz svoga đepa neka plaćaju razliku..... I još jedna stvar, svaki dužnosnik koji službenu karticu koristi za pizdarije, treba ostati bez te kartice, i neka živi na putu od dnevnice kao i bilo koji radnik u RH. E to bi za mene bio potez, a ne ovo......
  1 50% 1
 • stefj stefj

  03.04.2014 u 10:20h

  Hm, pa zar nije premijer, u jednom od svojih mnogih bespotrebnih obraćanja naciji, rekao da ti Audi-i ustvari ne koštaju ništa... Osim što je uvjeravao narod da ne koštaju ništa, dodatno je i objasnio da narod nema utjecaja na to kako vlada troši novac, ali isto tako je objasnio da kada običan čovjek kupuje automobil, kupi još jedan do dva za svoje drage političare i birokraciju.
  0 0% 0
Pregledaj sve komentare