Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arsen Bauk:

'Tko želi financirati referendumsku kampanju, neka novac uplati na posebni račun'

Arsen Bauk
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
27.04.2015.
u 13:25

Na kritiku udruga i sindikata da se i stranke financiraju iz proračuna, Bauk odgovara da stranke idu i na izbore, te da su i one ograničene u financiranju ovakvih inicijativa

Ministar uprave Arsen Bauk odbacio je danas kritike GONG-a i sindikalista da se zabranom financiranja referendumske kampanje udrugama želi suziti njihov okvir djelovanja, objasnivši kako se time želi postići transparentnost financiranja. Podsjetimo, ova zabrana našla se u prijedlogu Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma koji je Vlada uputila u saborsku proceduru, a iz zabrane su isključeni Hrvatska udruga poslodavaca i sindikati.

- Svi oni koji žele financirati referendum, neka novac umjesto na račun udruge uplate na račun referendumske inicijative, dakle, da se spriječi da netko dobije donaciju iz proračuna i onda s njome financira referendumsku inicijativu, a u isto vrijeme je to zabranjeno financirati sredstvima iz proračuna. Udruge se financiraju iz donacija pojedinaca, nekih programa koji su striktno definirani i iz proračuna, a ukoliko netko od članova udruge želi financirati referendumsku inicijativu, to će napraviti tako da uplati na račun koji je otvoren za financiranje te inicijative. To je transparentnije – objašnjava ministar Bauk. HUP i sindikati su izuzeti, dodaje on, jer je riječ o interesnim organizacijama koje se financiraju na druge načine, a ne iz proračuna.

Na kritiku udruga i sindikata da se i stranke financiraju iz proračuna, Bauk odgovara da stranke idu i na izbore, te da su i one ograničene u financiranju ovakvih inicijativa.

- Uostalom, stranke imaju mogućnost same bez referenduma pokretati prijedloge izmjena zakona, ali rasprava će biti u Saboru u dva čitanja i to je mjesto gdje će se sučeliti ti argumenti, a to je valja metoda puhanja na hladno koju koristi jedna vrsta pritiska koja se može nazvati i sukob interesa jer se direktno odnosi na njih, ali neovisno o tome oni imaju dobrih prijedloga – primjetio je Bauk. Naglašava da se ova sporna odredba, ako se utvrdi da je tako najbolje, još stigne izmijeniti, jer je riječ tek o prvom čitanju zakona, ali ipak vjeruje da je najbolje rješenje da svatko tko želi financirati inicijativu putem udruge to napravi direktno uplatom na račun inicijative.

Ministar Arsen Bauk osvrnuo se i na potencijalni datum izbora, odnosno najnoviju vijest da bi se parlamentarni izbori mogli održati 3. siječnja 2016. godine.

- Datum izbora je definiran Ustavom i uvijek je legitimno pitanje datuma izbora, jedino me čudi zašto nitko ne postavlja pitanje zašto recimo predsjednik RH ne skrati mandat, gradonačelnici, gradska vijeća, nego se svake četiri godine kalkulira time hoće li Vlada ili saborska većina skratiti mandat. Datum je definiran Ustavom, i on je najkasnije 60 dana otkad istekne mandat Sabora, a Saboru ističe mandat u prosincu 2015. godine i onda će predsjednica RH odrediti datum izbora. Ukoliko se prije donese odluka da se raspusti parlament, onda će opet predsjednica RH odrediti datum izbora, nije toliko ključno za politički život u Hrvatskoj koja će to nedjelja biti – uvjerava Bauk te zaključuje da bi izbori trebali biti održani onda kada odluči predsjednica RH sukladno Ustavu i zakonu.

>> Zabrana outsourcinga ne može na referendum

Komentara 4

Avatar emigrant
emigrant
14:05 27.04.2015.

Bauk spominje skraćivanje mandata gradonačelnika i gradskih vijeća, što znači da ne zna ili glumi da ne zna kako se točno zna kada su lokalni izbori. Svake 4 godine, 3. nedjelja u svibnju. Zašto se to tako ne bi definiralno i za ostale izbore?

Avatar ivan_horvat
ivan_horvat
14:07 27.04.2015.

Izgubila se Milanoviceva ekipa. Al uskoro ce za njih biti game over

ĆA
ćaćaća
18:26 27.04.2015.

to je tako kad ideološki zakržljale glave(komunizmom) žele voditi narod u demokraciji..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije