Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbor za Ustav

Bauk najavio da bi Vlada mogla odustati od zabrane udrugama da financiraju referendume

Odbor za Ustav
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
28.04.2015.
u 15:58

Tijekom rasprave o prvom čitanju Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, čak i SDP-ovi zastupnici kritizirali su odredbu kojom se udrugama brani financiranje referendumskih aktivnosti

Ministar uprave Arsen Bauk najavio je danas na sjednici Odbora za Ustav da bi Vlada mogla odustati od stroge zabrane udrugama da financiraju referendumske kampanje ili je barem ublažiti.

Tijekom rasprave o prvom čitanju Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, čak i SDP-ovi su zastupnici kritizirali odredbu kojom se udrugama brani financiranje referendumskih aktivnosti, na što su jučer upućivali i predstavnici GONG-a i sindikata, ustvrdivši kako su ograničenja visine donacija za građane i pravne subjekte i obveza objave financijskih izvješća dovoljno jamstvo da nitko ne može novcem definirati referendumsku volju birača.

– Izražavam spremnost da između dva čitanja razmotrimo prijedlog da se i udrugama dozvoli financiranje referendumskih aktivnosti i kampanje, ali na način koji bi nedvosmisleno spriječio mogućnost posebnog financiranja iz nedozvoljenih izvora – kazao je Bauk dodavši kako je ova zabrana zapravo bila prijedlog Državnog izbornog povjerenstva.

Predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin vjeruje kako ipak treba razmotriti odluku da se ipak ne uvede zabrana jer postoje "osigurači poput Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija".

Jedino SDP-ov Nenad Stazić ne slaže se sa svojim kolegama.

– Fundacije, zaklade i udruge osnivaju se s određenom svrhom i financiraju se javnim novcem. Logično je da udruga koja, primjerice, promiče biciklizam referendumom pokuša zaustaviti donošenje zakona kojim bi se zabranila vožnja bicikla. Ali, što takva udruga ima financirati referendum o pravima homoseksualaca? Dobili su javni novac iz proračuna za jedno, a koriste ga za drugo – kazao je Stazić dodavši kako se zakonodavac "ne bi trebao praviti blesav i dati se varati". Zato predlaže da se udrugama omogući financiranje referenduma samo ako je riječ o pitanju iz područja za koje su registrirane.

Njegov stranački kolega Ivo Jelušić pak tvrdi da je zakonom već definirano koliko svaka pravna osoba može dati za referendum, kao i koliko se ukupno može potrošiti na kampanju.

– To je dovoljno kako bi se osiguralo na nitko ne može utjecati na političku volju birača, a pitanje je svijesti i odgovornosti svakoga zašto pokreće referendum. Ako je neka udruga osnovana za neku humanitarnu inicijativu, smiješno je da ona financira referendum, no ne treba joj to zabraniti nego joj sljedeći put jednostavno ne dati novac iz proračuna – predlaže Jelušić.

HDSSB-ov Josip Salapić vjeruje da je Vlada s ovim prijedlogom išla zbog ranijih referendumskih inicijativa koje nisu išle u prilog njezinoj politici.

– Žao mi je što se oko važnog pitanja ne može postići konsenzus. Ali, to ostavljam na dušu onima koji ne žele razgovarati – komentira Salapić, vjerojatno misleći na zastupnike HDZ-a koji se nisu pojavili na sjednici Odbora.

– Zabrinuta sam jer nema predstavnika HDZ-a. Ovo je važno političko pitanje i očito je da oni imaju svoju viziju financiranja stranaka – dodala je i SDP-ova Ingrid Antičević-Marinović, dok je njen kolega Nenad Stazić primijetio da je potpuno jasno zašto je HDZ nezainteresiran za Zakon o financiranju političkih aktivnosti.

– Njima paše lov u mutnom, Fimi media, oni nastavljaju kako su i započeli – naglašava Stazić.

Zastupnici su problematizirali i odredbu koja određuje da nakon što nezavisni zastupnici nakon konstituiranja predstavničkog tijela pristupe nekoj stranci, novac iz proračuna koji su dobili ide toj stranci. Takvo nešto zakon ne dopušta u slučaju zastupnika koji istupe iz stranke i rad nastave kao nezavisni.   

Nezavisni zastupnici koji prelaze u neku stranku ne bi taj novac trebali nositi sa sobom. Svaka promjena volje birača ne treba biti financijski nagrađena – smatra SDP-ov Ivo Jelušić, a podržava ga i Ingrid Antičević-Marinović koja misli da je kod bilo kakve promjena političkog dresa najbolje da se novac vraća u državni proračun.

>> Bauk: 3. siječnja glup je datum za izbore. To je mogla smisliti samo HDZ-ova Vlada

Komentara 20

LI
liskovaca
16:06 28.04.2015.

kakvi bedaci! ovo je tragikomično kakvi likovi vladaju ovom zemljom!

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
16:28 28.04.2015.

Uskoro vijest- vlada uredbom zabranila narod.

OB
ObrenM
16:22 28.04.2015.

Jakovina,Hajdas,Maras,Bauk,Opacic,Taritas,Matic,Grbin,Pusic i ostali iz ekipe velikih.Pitanje je:Da dobiju bespovratnih milijun eura i firmu branse,koju zele-koliko bi ta firma opstala,bez pomoci politike?Osobno sam u dilemi,dali se radi o mjesecima ili sto je realnije o danima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije