Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
švicarski sud odbio vladu

Arbitražu platite odmah

11.04.2017., Osijek - Hotel Osijek, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenkovic sudjelovao u predstavljanju kandidata HDZ-a za zupana, gradonacelnike i nacelnike u Osjecko-baranjskoj zupaniji.  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
19.04.2017.
u 07:03

Odluka suda nosi datum 12. travnja, no u Vladi se nije moglo doznati jesu li troškovi arbitražnog postupka već podmireni s obzirom na to da se po odluci suda moraju podmiriti bez odgode.

Savezni sud Švicarske odbio je zahtjev hrvatske Vlade da odgodi primjenu odluke kojom je Hrvatska krajem prosinca izgubila arbitražu s MOL-om pred UNCITRAL-ovom komisijom u Ženevi.

Vlada se u siječnju žalila na arbitražnu odluku i tražila da se njezina primjena suspendira do kraja žalbenog postupka, no švicarski je sud to odbio, što znači da Hrvatska bez odgode mora platiti troškove arbitražnog postupka, koji prema navodima uglednog časopisa Global Arbitration Review iznose oko 215 milijuna kuna.

Odluka suda nosi datum 12. travnja, no u Vladi se nije moglo doznati jesu li troškovi arbitražnog postupka već podmireni s obzirom na to da se po odluci suda moraju podmiriti bez odgode. Vlada je navela samo da je u odluci istaknuto kako ona ne utječe na odluku o osnovanosti žalbe te da se odluka u tužbi za poništaj arbitražnog pravorijeka očekuje naknadno.

Da je Hrvatska izgubila spor u Ženevi, naciji je na Badnjak objavio sam premijer Plenković i odmah najavio da će Vlada krenuti u postupak otkupa Ininih dionica u vlasništvu MOL-a, ali i da će tražiti poništenje arbitraže. Ključan argument na kojemu je Vlada temeljila žalbu bio je sukob interesa u kojemu je bio jedan od trojice arbitražnih sudaca, a u medijima se počelo nagađati s imenom hrvatskog arbitra Jakše Barbića, kojega je MOL angažirao kao arbitra u nekim ranijim postupcima. Barbić je odbio navode o sukobu interesa pozivajući se na pravila arbitražnog postupka, a iz dijela objavljene sudske odluke može se iščitati da se samoinicijativno očitovao i švicarskom sudu.

Vladinu tužbu za poništenje arbitražnog pravorijeka domaći su stručnjaci odmah okarakterizirali kao osuđenu na propast, a isti komentar mogao se čuti i jučer, nakon objave odluke o suspenziji.

– Ova je odluka isključivo procesnog karaktera. Hrvatska je tražila da se odgodi plaćanje troškova postupka, a sud je to odbio, no tužba za poništaj pravorijeka i dalje je u tijeku, a moja je procjena da ćemo vjerojatno izgubiti i u materijalno-pravnom dijelu – kaže Dominik Vuletić s katedre za pravo zagrebačkoga Ekonomskog fakulteta. Ističe da su pravni razlozi za poništaj arbitraže vrlo kruti te da Hrvatska gotovo i nema izgleda za uspjeh, osim kroz reviziju postupka, koja je moguća kad bi hrvatski sudovi pravomoćno odlučili da je u slučaju Ina – MOL bilo korupcije.

>>Odlukom suda vjerojatno ni Slovenija ni Hrvatska neće biti zadovoljne

>>Vlada: Odluka o poništaju arbitražnog pravorijeka tek se očekuje; odbijen zahtjev za suspenzivnim učinkom

Komentara 10

PA
padobranac
08:30 19.04.2017.

Hoće li to opet platiti hrvatski građani!!!

GO
golub
07:31 19.04.2017.

"Još Hrvatska nije propala ali se trudimo"

Avatar Zvjerko10
Zvjerko10
07:38 19.04.2017.

Ma imamo mi novaca. Što je za Hrvatsku nekoliko milijuna eura, kuna, dolara... Sve mi to možemo platiti. Kako ono jednom netko reče: "Obećavam da će Hrvatska biti jedna od najbogatijih država svijeta!". Što nas onda briga za par milijuna. Čak nas se i Švicarska boji pa nas želi opelješiti dok ne postanemo previše moćni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije