navigacija Hrvatska 15
Proučavaju hrvatsko povlačenje

Arbitražni sud: Suspendiramo postupak između Hrvatske i Slovenije

Prekid rasprave o granici za sada nije trajan, već će trajati dok arbitražni panel ne prouči pravne implikacije hrvatskog povlačenja iz arbitražnog postupka

Arbitražni sud: Suspendiramo postupak između Hrvatske i Slovenije

Foto: /DPA/PIXSELL

Arbitražni sud suspendirao je postupak u procesu razgraničenja Hrvatske i Slovenije. Prekid  rasprave o granici za sada nije trajan, već će trajati dok arbitražni panel ne prouči pravne implikacije hrvatskog povlačenja iz arbitražnog postupka. Onda će se odlučiti hoće li se ići dalje.

Objavio je to danas Arbitražni sud, dan nakon što je Slovenija pred arbitrima objasnila zašto, prema njihovu uvjerenju, postupak treba nastaviti. Hrvatska je jučer odbila sudjelovati na ročištu.

Slovenija je na jučerašnjem ročištu kazala kako Sud ima na raspolaganju sva sredstva da "popravi posljedice mogućeg ilegalnog ponašanja".

Povlačenje dvojca upletenog u te događaje (nedopuštenu komunikaciju i utjecaj na sud slovenske predstavnice Simone Drenik i "slovenskog" arbitra Jerneja Sekoleca, op. a.), imenovanje novih arbitara i detaljna provjera dokumenata dovoljne su mjere kojim se sanira navodno kršenje Arbitražnog sporazuma, ustvrdila je Slovenija na jučerašnjem ročištu. 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova: Očekujemo da Arbitražni sud bez odgode okonča svoj rad

Odluku Arbitražnog suda komentiralo je i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

– Budući da je Slovenija svojim postupcima nanijela nepopravljivu štetu arbitražnom postupku, vjerodostojnosti i neovisnosti Arbitražnog suda, njegov se predmet i svrha više ne mogu ostvariti. Stoga očekujemo da Arbitražni sud bez odgode okonča svoj rad. Hrvatska je spremna, u duhu dobrosusjedskih odnosa i u skladu s međunarodnim pravom, granični spor sa Slovenijom riješiti bilateralnim pregovorima – poručili su iz Ministarstva.

>>Ministar Kovač: Hrvatska očekuje da Arbitražni sud sam sebe ugasi

>>Erjavec zadovoljan nakon davanja iskaza arbitrima u Haagu

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (22 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

78
Registracija
 • banovina

  18.03.2016 u 15:09h

  Nevjerojatno, to nije sud nego sprdaćina, Janezi nagovaraju i podmičuju suce u svoju korist, i dobro, ajmo nastaviti dalje, ma daleko je Europa od dobrote i poštenja..
  49 86% 8
 • Pape5 Pape5

  18.03.2016 u 15:20h

  Dakle, kako god netko tumačio, ovo se zove pobjeda lijepe naše!
  36 86% 6
 • EU MOJCA

  18.03.2016 u 15:13h

  Izgleda ne bu ništa od jedrenja nevinog viteza po piranskome vanka
  29 78% 8
 • deziderij

  19.03.2016 u 11:46h

  Sanader je odustao od ZERP-a u korist trule EU, iliti Italije, što je daleko pogubnije za naš dio Jadrana od Piranskog zaljeva pa sumnjam da će ovi učiniti nešto nama u korist. Naprosto ne vjerujem u "prijateljski" dogovor s našim sjevernim srbima.
  1 100% 0
 • Jakob1 Jakob1

  19.03.2016 u 10:06h

  Ako sud prekine svoj rad,onda mora Hrvatska napustiti EU,jer je taj sporazum podpisala,da je mogla postati clanica.
  1 50% 1
 • zg223 zg223

  19.03.2016 u 06:23h

  boli nas djokica za vas...
  1 33% 2
Pregledaj sve komentare