Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ARBITRAŽA

Pritisak radi prihvaćanja odluke

arbitraža
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
01.07.2016.
u 13:43

Ugovor o pristupanju EU ne obvezuje Hrvatsku da provede odluku Arbitražnog suda

Arbitražni sudovi oslanjaju se na premisu da će stranke prihvatiti njihove odluke.

Teško je zamisliti kakav bi se politički pritisak mogao nametnuti Hrvatskoj kako bi je se natjeralo da prihvati izvršenje odluke arbitraže sa Slovenijom. Tako razmišljaju Araman Sarvarian i Rudy Baker, profesori prava sa Sveučilišta u Surreyu.

Sarvarian je stručnjaka za etiku u međunarodnom pravu. Politički pritisak na Hrvatsku mogao bi se iščitati iz Arbitražnog sporazuma koji kaže da će “Slovenija ukloniti sve rezervacije” prema zatvaranju i otvaranju pregovora Hrvatske s EU.

Iz toga neki slovenski stručnjaci crpe objašnjenje o mogućem političkom uvjetovanju prihvaćanja odluke Suda, no pišu: – Ugovor o pristupanju EU ne obvezuje Hrvatsku da provede odluku Arbitražnog suda.

Ako sud donese odluku, ne vide kako bi ni ona bila provedena. Hrvatska ne priznaje sporazum pa tako neće ni odluku. Bude li pak odluka išla u korist Hrvatske, slovenska će javnost sumnjati da su je “prilagodili” da se iskupe Hrvatskoj.

Komentara 4

CE
centirion
15:55 01.07.2016.

Nikog u Hrvatskoj ne zanima sta misle Zlovenci!

DE
dernek
14:10 01.07.2016.

Slovenski diplomati i arbitrazni sud je uhvacen sa prstima u pekmezu i to je dokazano prema tome za hrvatsku taj sud nema sta vise raditi u tom sporu.

MA
mashek
17:07 01.07.2016.

Jedini način da bi se Arbitražni sud oslobodio sumnje pristranosti u slučaju "Pirangate" je da nastavi raditi na slučaju i da donese presudu u skladu s međunarodnim pravom o razgraničenju na moru. Hrvatska bi takovu presudu mogla prihvatiti, jer je to što ona upravo i predlaže.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije