Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ARBITRAŽA

Hrvatska se poziva na članak 60. Bečke konvencije

arbitraža
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
01.07.2016.
u 21:16

Ostajemo pri odluci

Hrvatska ostaje pri odluci o razvrgavanju Arbitražnog sporazuma, pri čemu se poziva na članak 60. Bečke konvencije.

Taj mehanizam dosad nije aktivirala nijedna država, već su, najčešće, jednostavno suspendirale međusobne sporazume. No procedura predviđa da je u roku od tri mjeseca notificira druga strana, što je Hrvatska učinila i dobila odgovor da Slovenija ne želi razvrgnuti sporazum.

Odmah nakon toga teče rok od godine dana u kojem se države mogu pokušati dogovoriti o načinu mirnog rješavanja spora. Hrvatska je u tom smislu dva puta službeno pozvala Sloveniju na razgovor, što je Slovenija odbila.

Nakon godine dana, ako se ne nađe rješenje, počinje mirenje pod okriljem UN-a. Glavni tajnik imenuje miritelje koji, u stvarnosti, imaju vrlo ograničen mandat.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač prije nekoliko mjeseci ponovio je kako je arbitraža za Hrvatsku gotova stvar te pozvao slovenske kolege da pitanje riješe bilateralno i da nađu novi model.

Komentara 5

NA
navijeke
13:06 02.07.2016.

"Za hrvatsku arbitražni postupak više nije relevantan. Arbitražni sud svojim postupcima narušio je vlastiti ugled." - Savršen sažetak Mire Kovača. I ad hoc sud i Slovenci i svi koji su nesretni zbog toga što se Hrvatska izvukla iz "suđenja" nametnutog ucjenom, mogu zajedno sjesti i plakati od muke. Ili pjevati borbene, ionako im od toga neće biti nikakve koristi.

Avatar Idler 3
Idler 3
13:15 02.07.2016.

Hrvatski političari bi trebali shvatit jenu stvar. Nek nam mednarodne institucije silom nametnu rješenje, zemeju zaljev i pomaknu meju al nek se zna kak nismo na to pristali milom !!! Ova igra oko nekog dogovora već postaje smješna jer Slovenci su davno mogli pristat al neće jer žele zet nekaj kaj im ne pripada. Prema tome nema dogovora nit pristanka na bilo kaj. Moreju nam to sam silom nametnut !!!

DU
Deleted user
11:58 02.07.2016.

Pa Hrvati se uvijek na nesto pozivaju a na koncu uvijek izgube.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije