Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljiljana Čule

Apsolutna je laž da sam u HEP-u zaposlila članove svoje obitelji

03.10.2014., Zagreb - Ljiljana Cule, smijenjena direktorica u HEP-u.
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
11.10.2014.
u 08:46

Tadašnji šef uprave Tomislav Šerić prijetio mi je da će u medije pustiti priču o mojoj obitelji ako ne podnesem ostavku

Ljiljana Čule, smijenjena direktorica HEP-Distribucije, progovorila je o pritiscima bivše uprave HEP-a i zapošljavanju svoje obitelji u tom javnom poduzeću.

Koji je sada vaš status nakon što vas je sada smijenjeni dio uprave smijenio s mjesta direktorice HEP-ODS-a?

Od 1. rujna, kako se to sve događalo, zbog brojnih pritisaka i izloženosti stresu završila sam u bolnici. Bila sam na bolovanju, a ovaj tjedan sam na godišnjem i službeno mi tijekom bolovanja nije uručeno rješenje o smjeni.

Smijenjeni član uprave Matasić javno vas je prozivao da ste presporo reagirali u slučaju Valtera Krizmanića, bivšeg direktora Elektroistre, za kojega se pokazalo da ima lažnu diplomu. Vi ste ga tamo i zaposlili?

Nisam ga ja tamo zaposlila. On je zaposlen temeljem natječaja Elektroistre. Sve dokumente, sve vezano uz natječaj obavila je kadrovska služba Elektroistre, a ugovor o zapošljavanju potpisao je s tadašnjim direktorom.

Ali Elektroistra je formalno bila pod vama?

Sve elektre su formalno pod HEP-ODS-om, ali svaki direktor ima autonomiju.

Golemi pritisak

Zašto je uopće smijenjen direktor koji je bio prije Krizmanića, koliko znam on je dugo radio u sustavu HEP-a i imao je reference, za razliku od Krizmanića?

Malo ću se vratiti na dopis koji sam dobila od Odbora za Ustav i poslovnik u kojem je bila anonimna prijava zbog nevjerodostojne diplome Valtera Krizmanića. Odmah drugi dan sam reagirala i osnovala povjerenstvo koje je istražilo sve navode iz anonimne prijave. Nekoliko dana prije došla je još jedna anonimna prijava vezana uz poslovanje direktora koji je bio prije Krizmanića. Isto povjerenstvo provjerilo je i te navode. Osobno, za direktora koji je prethodio Krizmaniću mogu reći da je bilo poslovnih potreba za promjenom jer je bilo određenih poteza koji su odudarali od postupanja uobičajenih u HEP-ODS-u.

Vratimo se na pitanje da vas je Matasić prozvao zbog sporosti nakon što je Krizmanić prijavljen da ima lažnu diplomu.

Dakle, osnovala sam povjerenstvo odmah nakon što je stigao dopis saborskog Odbora za Ustav. Povjerenstvo je od 17. do 25. srpnja napravilo izvide i izvještaj. Izvještaj je bio gotov u petak i odmah u ponedjeljak smo ga poslali Odboru. Budući da je Krizmanić prilikom zapošljavanja priložio diplomu fakulteta u drugoj državi, angažirala sam odvjetnike jer sam za donošenje odluke o otkazu morala imati sve vjerodostojne dokumente. Odvjetnici su tada savjetovali da službenim kanalima tražimo dokument koji će potvrditi nevjerodostojnost diplome.

Već 25. kolovoza imali smo potvrdu Zapadnog fakulteta u Sarajevu da ta diploma nije upisana u registar. S obzirom na to da sam morala paziti na svaki detalj, da ne dam otkaz bez argumenata jer tada bih zaista napravila štetu firmi, ustanovili smo da se arhiva Elektrotehničkog fakulteta nalazi u Istočnom Sarajevu i pripada Republici Srpskoj. Kad sam dobila od dekana Istočnog fakulteta potvrdu da diplome nema u registru, Krizmaniću je odmah uručen otkaz.

Ipak, u medijima je interpretirano da se diplomu počelo provjeravati tek kad su se uključili mediji?

To nije točno. Ne možete dati nekome otkaz temeljem medijskih napisa. U HEP-u je bio golemi pritisak na mene što ću učiniti s tom prijavom zbog lažne diplome, ali sva odgovornost bila je na meni i morala sam napraviti sve s dokazima da ne bude štete za HEP. Pritom napominjem da će Krizmanić morati vratiti sva primanja koja je dobivao kao direktor zaposlen s lažnom diplomom.

O kakvim je pritiscima točno riječ?

Bili su česti upiti medija glasnogovornici HEP-a i pritisci dijela članova uprave koji su tražili da ubrzam postupak iako to ni na koji način nije ovisilo o meni.

Uz priču o tome da sporo reagirate u slučaju Krizmanić išla je i priča o tome da vam u HEP-u rade kći, sin zet i snaha?

Da će ta informacija biti plasirana u medije saznala sam kad me nazvao tadašnji predsjednik uprave Tomislav Šerić i rekao da u upravi nema većinu da bi mogao izglasati moju smjenu i da sama dam ostavku. Rekla sam da sam učinila sve što je trebalo da dam vjerodostojni otkaz Krizmaniću i da nema razloga da dam ostavku. Onda mi je rečeno da ima dosta upita o mojoj obitelji i da će, ne podnesem li ostavku, informacije o mojoj obitelji doći u medije i da tome neće biti kraja. To je, nažalost, i učinjeno. Nakon tjedan dana pritisaka i stresa, kad su mi spomenuli obitelj, ja sam pukla. Pozlilo mi je, ostala sam bez govora, ukočila sam se. To se sve događalo u zgradi HEP-a, odakle su me odvezli u bolnicu. Mislila sam da sam čvrsta žena i da svašta mogu podnijeti, ali to me dotuklo. Najgore od svega je što su informacijama o mojoj obitelji izmanipulirani mediji pa su tako objavljene netočne ili poluinformacije, da su članovi moje obitelji zaposleni baš u dvije godine mog mandata direktorice HEP-ODS-a. Svi podaci o zaposlenima u HEP-u dostupni su u kadrovskoj službi HEP-a i novinarima su ih mogli pokazati.

Činjenica je da u HEP-u rade vaša kći, sin, zet, snaha. Bez obzira na to što nisu zaposleni u vašem mandatu, vi ste ipak u HEP-u više od 20 godina.

U HEP-u sam od 1986. godine, dakle gotovo 30 godina.

Manipulacije snahom

Budući da ste dugo u sustavu HEP-a, jeste li na bilo koji način intervenirali da se zaposle članovi vaše obitelji?

Apsolutno ne. U HEP-u radi 11.500 ljudi, a ja sam u to vrijeme radila na sasvim drugim poslovima i nisam imala mogućnosti na to utjecati.

U privatnom sektoru se ne viđa da u tvrtkama rade cijele familije kao što je to slučaj u javnim poduzećima.

Kad sam došla u HEP, zaposlena sam na temelju natječaja, bez mame, tate, djeda, bake. U to vrijeme bila sam iznimka jer je već tada, kao i danas, bilo mnoštvo primjera da u HEP-u rade cijele generacije jedne obitelji.

Kako su vaši zaposleni u HEP-u?

Preko natječaja.

Zašto su se baš odlučili za HEP?

HEP mnogi gledaju kao firmu koja jamči sigurnost pa se javite na natječaj. Moj sin u HEP-u radi od 1999., kći od 2004. godine.

A snaha?

Upravo se kod snahe vidi zla namjera i manipulacija. Kad se ona zaposlila u HEP-u, nije bila supruga moga sina. Upoznali su se radeći u HEP-u.

A zet?

Kći i zet se poznaju otprije, ali nije zaposlen kod mene u firmi, nego preko natječaja u HEP-u d. d. koji je vodio baš T. Šerić. 

>> Šefica distribucije zaposlila sina, kćer, snahu i zeta 

>> Direktoru Elektroistre izvanredni otkaz zbog sumnje na lažnu diplomu

Komentara 49

TH
than
09:06 11.10.2014.

Opce je poznato da se desetljecima u HEPu zaposljava po partijskoj i rodbinskoj liniji. Tako da mogu pricati bajke kakve zele. I sve to mi placamo vecom cijenom struje. Izgovor nedavnom povecanju cijena su bile investicije. Istina, investirali su u novi vozni park i to bi bilo to.

Avatar bosanac1951
bosanac1951
09:02 11.10.2014.

Tasko mi časne titove pionirske riječi nisam zapošljavala preko veze...Pa šta je tih 4 osobe naspram 11 tisuća zaposlenih !!!!!!! Pa svi to rade, a HEP je naša HNS ova firma.....

JO
jozomali
09:02 11.10.2014.

Nepotizam na djelu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije