Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nevrijeme u Osijeku

Apokaliptični prizori kakvi nisu viđeni od rata: Polomljene grane, razbijene cigle, kuće bez struje...

KBC Osijek
Foto: KBC Osijek
1/16
28.06.2016.
u 14:48

Stoljetna oluja, kako su ju već nazvali u gradskom kriznom stožeru, pogodila je Osijek u ponedjeljak oko 17 sati. Nebo se potpuno zamračilo, hitno je upaljena gradska rasvjeta. Zapuhao je snažan vjetar koji je čupao stabla iz korijena. Građani zaglavljeni u vodi na cesti zapomagali su iz svojih potopljenih vozila.

Takvi apokaliptični prizori u Osijeku, složit će se svi, nisu viđeni od rata – polomljene grane razbacane su po devastiranim parkovima, komadi razbijenih cigala škripe pod nogama i gumana na cestama, bolnica je doslovce bez krova, a stotinjak je kuća bez struje i jutro kasnije. Razbijeni su spomenici na grobljima. Takva je slika dočekala građane u utorak. Stoljetna oluja, kako su ju već nazvali u gradskom kriznom stožeru, pogodila je Osijek u ponedjeljak oko 17 sati. Nebo se potpuno zamračilo, hitno je upaljena gradska rasvjeta. Zapuhao je snažan vjetar koji je čupao stabla iz korijena, stabla stara 30 i više godina. Građani zaglavljeni u vodi na cesti zapomagali su iz potopljenih vozila. Semafori su na pola grada blinkali jedino žutim svjetlom. Pravim čudom – nema poginulih, no ima ozlijeđenih, ne zna se još koliko.

Najviše je stradao KBC Osijek, a šteta je najmanje pet milijuna kuna. Komadi limenog krova od 50 "kvadrata" letjeli su s Klinike za pedijatrije i rušili i "sjekli" po dvorištu.

– Pacijenti su tih sat vremena tražili gdje će se skriti. Deset centimetara vode bilo je u sobama, liječnici, medicinske sestre, spremačice, pa i bolesnici grabili su i izbacivali vodu, gasili struju – opisuje dr. Vlatko Kopić, zamjenik ravnatelja. Oštećena je i zgrada Ginekologije i Patologije, stradala su krovišta, fasade, razbijeni su prozori. S četvrtog kata je voda kroz ventilaciju curila na treći. Stradala je i rađaonica, ali funkcioniranje bolnice, ističe dr. Kopić, nije bilo upitno. Nisu oštećeni ni kapitalni aparati, ali je uništena informatička oprema.

–Molio bih sve koji mogu da nam pomognu donacijama ili radovima – apelira on. Posjet je odmah najavio i ministar Dario Nakić. Pomoć je ponudila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je iste večeri nazvala gradonačelnika Ivicu Vrkića.

– Najvažnije je da nismo imali poginulih, što je nevjerojatno jer je drvo palo na automobil s ljudima – kaže gradonačelnik. Uništena stabla bit će donirana siromašnima za ogrjev, da se bar nešto – dodao je – pozitivno izvuče iz tolike nesreće. Očekuje se i proglašenje elementarne nepogode.

A najveći je teret bio na leđima vatrogasaca, njih 160 i 30 vatrogasnih vozila raširilo se po gradu, odradili su više od 200 intervencija u ponedjeljak predvečer i utorak dopodne. Vodu je konstantno izbacivalo 40 pumpi. "Dotrčale" su i kolege im iz Valpova i Belišća. – Prioritet je bilo spašavanje građana, a oni su najčešće bili blokirani u automobilima zbog pada grana ili cijelih drveća. Vozila su se ugasila, a oni su ostali zarobljeni u vodi – prikazuje Boris Banjan, zapovjednik JPVP-a Grada Osijeka.

– Ispumpavali smo vodu u središnjem Domu zdravlja, Drugoj Policijskoj postaji, Supermarketu – navodi on. Dok je puhao najjači vjetar, izbio je i požar u Psunjskoj ulici.

– Micali smo grane i probijali se kroz bujicu da dođemo do kuće u plamenu koja je cijelo vrijeme bila pod naponom struje, a ukućani su bili unutra. Bio je to pravi ispit za vatrogasce – otkriva zapovjednik. Nevrijeme je umalo stajalo života magarca Luisa u osječkom ZOO-u.

– Nastamba se srušila na magarca pa je pravom srećom preživio – kaže Davor Vić, direktor Unikoma. Neprocjenjiva je šteta, nastavlja, na perivojima i parkovima, koji su desetljećima prava osječka baština. I stotinjak radnika HEP-a bilo je na terenu u ponedjeljak i utorak.

>> 'Ovakvo nevrijeme nije zapamćeno u povijesti. Komadi lima letjeli su bolničkim krugom'

Komentara 4

OB
ObrenM
15:19 28.06.2016.

Novinarka je zagovornica kataklizme.Posebno zadivljuje njena educiranost-tehnikom.Radi pomrcine hitno je upaljena javna rasvjeta.Destljecima se javna rasvjeta automatski pali i gasi"forelima"tojest foto elektricnim relejima.Koliko ima nezaposlenih novinarskih lumena, ali radi podobnih ne mogu doci u prvi plan.

AO
admini_obrišite_si_mami
15:12 28.06.2016.

Nemojte radit dramu gdje je nema. Nije to djelo Boga niti stižu skakavci! Posao je napravljen nekvalitetno i provizijski, a rezultat se vidi.

Avatar NemaSvadje
NemaSvadje
15:02 28.06.2016.

Ovi kao Vucic, svake godine stoletnja kiša ili poplava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije