Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
apel oboljelih od leukemije

Želim i ja taj pravi, skupi lijek!

5.5.2016.,Zagreb - Odrzana  konferencija za medije Hrvatske udruge leukemija i limfomi, kojom se obiljezio pocetak edukativno-informativne kampanje Imam samo jednu zelju, kojoj je cilj podici svijest o problemima s kojima se susrecu oboljeli od zaboravlje
Foto: Marko Prpić/Pixsell
06.05.2016.
u 00:10

Učinkovita terapija za limfocitnu leukemiju, multili mijelom i limfom plaštenih stanica te mijelofibrozu nije na listi HZZO-a

Godišnje 500-tinjak ljudi u Hrvatskoj oboli od hematoonkoloških bolesti – kronične limfocitne leukemije, mijelofibroze, multiplog mijeloma i limfoma plaštenih stanica. Trpe stalne teške bolove, gube na težini, otkazuju im organi te postaju nesposobni za samostalan život, a trpe im i obitelji. Učinkovita terapija postoji, ali nije svima dostupna jer nije na HZZO-ovoj listi skupih lijekova.

Na mjesec 3500 eura

– Bolujem više od 20 godina, slezena mi je toliko porasla da više nisam mogla normalno funkcionirati od bolova. Otkad primam ruksolitinib, dvije i pol godine, stanje mi se znatno poboljšalo. Slezena mi se smanjila, nestao je vrlo neugodan osip na licu, općenito, jako mi je porasla kvaliteta života – kazala je Bernardika Ivančić, koja ima sreću da je ušla u program liječenja terapijom koja stoji 3500 eura na mjesec.

“Imam samo jednu želju” naziv je kampanje koja je krenula jučer, a upozorava na problem oboljelih od tih bolesti, koje sustav zaobilazi pa su ih zato nazvali zaboravljenima. – Članovi naše udruge i svi ostali hematoonkološki bolesnici žele samo jedno: primiti najučinkovitiju terapiju i ozdraviti – kazao je Dubravko Hoić, predsjednik Hrvatske udruge leukemija i limfomi, ističući želju da inovativne terapije budu dostupne svim oboljelima.

Iskustvo prof. Verstovšeka

– Liječenje hematoonkoloških bolesti putem inovativnih lijekova usmjerenih na specifične tipove raka ne mora nužno biti najskuplje rješenje – napominje prof. dr. Igor Aurer, medicinski direktor Udruge. Kampanju podržava i svjetski ugledni onkolog prof. Srđan Verstovšek s odjela za leukemiju MD Anderson Centra za karcinom na Sveučilištu Texas u Houstonu, član Američkog društva za hematologiju, koji je vodio prva klinička istraživanja jednog pametnog lijeka. – Dobro se sjećam prvog pacijenta, s jako povećanom slezenom i jetrom, ascitesom i natečenim nogama, kahektičnog. Za tri mjeseca organi su postali gotovo normalne veličine, ascites i otok nogu su nestali i on je postao aktivna osoba – prisjetio se prof. Verstovšek.

>>I farmaceuti žele personalizirani pristup pacijentima

Komentara 1

HR
hromcan
04:29 06.05.2016.

Država štedi na bolesnicima ,a politićari u sabor nije važno dali DOLAZE ILI NE plaća ide......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije