Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTPISAN STANDSTILL ARANŽMAN

Stručnjak koji će voditi Agrokor: Tko je Antonio Alvarez III.

Antonio Alvarez
03.04.2017.
u 08:30

U ponedjeljak će se u Vladi premijer Andrej Plenković te ministri Martina Dalić i Tomislav Tolušić sastati s dobavljačima

Antonio Alvarez III., kako doznaje Večernji list, bit će novi čelni čovjek Agrokora i bit će zadužen za predstojeći proces restrukturiranja kompanije. Banke, glavni vjerovnici Agrokora potpisale su jučer kasno navečer stand-still aranžman, nakon što je nekoliko sati ranije na to pristao i Ivica Todorić u ime Agrokora.  A i prije potpisivanja, sve su bile suglasne, kako doznajemo, da na čelnu poziciju zasjedne Alvarez koji ima bogato iskustvo na istim pozicijama u nizu kompanija. Potpis aranžmana uslijedio je nakon sastanka banaka potpisnica s bankama i faktoring društvima koje su pristale na odgodu naplate po mjenicama od dobavljača i koje će u sljedećem razdoblju također dati potpis na primjenu aranžmana. 

Danas se u Vladi s najvećim dobavljačima Agrokora sastaju predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednica Martina Dalić i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Moraju uvjeriti dobavljače da i oni budu suglasni da se aranžman poštiva,  a za očekivati je da to neće biti problem, jer su banke i faktoring društva pristale na odgodu naplate, a što je ovaj tjedan bio velik udarac dobavljačima.

Banke složne

- Standstill ugovor između banaka i tvrtke Agrokor, službeno je stupio na snagu potpisom svih uključenih strana. Ostali financijski vjerovnici Agrokora pozvani su pridružiti se sporazumu - stoji u priopćenju poslanom medijima kasno jučer navečer.

Banke koje su potpisale aranžman su Sberbank, VTB banka, Privredna banka, Zagrebačka banka, Raiffeisen i Erste banka. U priopćenju kažu da je cilj standstill ugovora olakšati napore kompanije u rješavanju pitanja likvidnosti i podmirivanja dospjelih obveza prema dobavljačima, osigurati nastavak kontinuiteta operativnog poslovanja i zaštite vrijednosti koncerna, kao i predstaviti osnovu za njegovo održivo restrukturiranje. Taj posao trebao bi predvoditi Antonio Alvarez.  On je izvršni direktor za restrukturiranje u Europi u konzultantskoj kući Alvarez&Marsal, koju je ruska Sberbanka prije nekog vremena angažirala za pronalazak izlazne strategije u Agrokoru. Ti globalni konzultanti specijalizirani su za rješavanje kriznih situacija. Uz Alvareza, navodno bi se u užem timu trebali naći i konzultanti iz McKensiya i Deloitta, koji su također već prisutni u kompaniji, a sva tri konzultanta već su navodno i ušli u srž poslovanja Agrokora, koji baš i nije jednostavan za shvatiti nekim zapadnim kompanijama. 

Antonio Alvarez, kako piše u opisu na službenim stranicama konzultantske kuće Alvarez&Marsal, imao je ključnu ulogu u nekoliko značajnih projekata restrukturiranja i poboljšanja poslovanja kroz 25 godina rada u državnim i privatnim tvrtkama u nizu europskih zemalja. Dio poslova restrukturiranja bio je vezan i za maloprodajne lance, njih oko 3.000 u 20 zemalja. Kako piše u opisu njegova posla, fokusira kompaniju na poboljšanje izvoza, produktivnosti, proizvodnje i procesa konsolidacije. 
Uz sve to brine i o financijskom toku i primjerice potrebnom kapitalu, odnosno sve o čemu treba znati osoba za restrukturiranje. A to je Agrokoru hitno potrebno, jer taj preogroman i preopterećen sustav treba smanjiti ili podijeliti na više dijelova, te utvrditi sve obveze, posebno one koje nisu dio bilance, pronaći smjer kako ih pokriti, te u konačnici sigurno i neke dijelove kompanije nakon čišćenja prodati.

Bogato iskustvo

Osim što je pomogao u restrukturiranju kao savjetnik u nekim kompanijama, u nekima je bio imenovan i u uži tim uprave, kao što će i sada biti slučaj u Agrokoru. Pa je tako vodio južnoafričku Edcon grupu, španjolsku Abengoa grupu te Ayming grupaciju sa sjedištem u Francuskoj. 

Kako piše u njegovoj biografiji, diplomirao je na Sveučilištu Notre Dame te je završio MBA na Sveučilištu Cornell. Iako neki od dionika slučaja sumnjaju da stranac može brzo izliječiti kompaniju te da i možda neće imati socijalnu osjetljivost, veći dio misli da je to bolji izbor, jer ga ničiji interesi neće kočiti. 

>> Agrokor potvrdio: Ivica Todorić potpisao standstill aranžman

>> Zakon Lex Todorić uvjet za stand-still aranžman, jer blokade treba maknut

Ključne riječi

Komentara 73

Avatar bosanac1951
bosanac1951
08:42 03.04.2017.

Hoće li se prodavati i dvori na sjeveru ZG ? Zanima me..možda bih kupio...Valjda ću dobiti kakvu kredu od banaka.

DU
Deleted user
08:58 03.04.2017.

Business je rat! I kako se ratna sreća promijenila odnosno baš Todorić je imao nekoliko svojih likova, kako im tepaju u svijetu "korporativni psihopati", a koje je angažirao kad je trebalo skresati otkaze u nekoj od svojih tvrtki ili pak izaći na kraj s kradljivcima robe u dotičnoj tvornici. Onda bi takvi likovi besprizorno ušli, napravili dar-mar, izašli i onda opet "apert" gazdi, bit na raspolaganju za iduću takvu epizodu. Eh, ali sad je on dobio jednog takvog kojeg angažirala ruska banka! Na muci se poznaju junaci... Kao što su napisali novinari iz inozemstva našem znanom borcu kad je popio high kick - isprobao je vlastitu ljekovitu biljku. Koji će to tresak biti, s takvih visina!

AA
Aartur
09:21 03.04.2017.

Da je Todorić bio pametan, osobno bi doveo bi nekog takvog stručnjaka, još prije 10 godina. Ali najgore je kad čovjek počne vjerovati u vlastite tlapnje i okruži se beskičmenjacima koji ga podržavaju u tome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije