Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP-ovci protiv

Antikorupcijsko vijeće traži od Državne revizije da provede reviziju privatizacije Croatia osiguranja

15.05.2013., Zagreb - Vlada  RH odlucila je prodati Croatia osiguranje. Medju zainteresiranim kupcima su Poljski PZO, Adris i mnogi drugi. Zgrada Croatia Osiguranja na Trgu bana Josipa Jelacica. Croatia osiguranje je najvece i najstarije osiguravajuce dru
Zeljko Lukunic/PIXSELL
30.06.2015.
u 14:44

Osim o reviziji, Vijeće je raspravljalo i o izvješću o provedbi antikorupcijskih mjera Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI)

Antikorupcijsko vijeće odlučilo je predložiti Saboru da obveže Državni ured za reviziju da napravi reviziju privatizacije Croatia osiguranja, a protiv tog zaključka glasovali su SDP-ovci. Iako je revizija utvrdila da Vlada nije smjela donijeti odluku o privatizaciji te tvrtke bez odobrenja Sabora, to je utvrđeno u sklopu revizije izvršenje prošlogodišnjeg državnog proračuna, kao najznačajniji prihod u 2014., a ne samostalno kao revizija privatizacije.

- U izvješću državne revizije puno je nedorečenih stvari i suspektnih činjenica – primijetio je predsjednik Vijeća, HDZ-ov Frano Matušić te zbog toga predložio da se provede revizija čitavog postupka privatizacije. S ovim se nije složila SDP-ova Marija Lugarić koja smatra da Vijeće sukladno svojim ovlastima nije smjelo raspravljati niti o izvješću o reviziji izvršenja proračuna, a posebno ne obvezati reviziju na provedbu nove revizije.

- Ako već to činimo, možemo postaviti i pitanje nekih drugih privatizacija, zbog kojih su već neki ljudi u zatvoru – primijetila je Marija Lugarić, a podržao ju je i njen stranački kolega Peđa Grbin koji je predsjednika Vijeća Matušića i njegov HDZ optužio za politizaciju.

- Što se dogodilo s najavom da ćete tražiti osnivanje istražnog povjerenstva za CO. Zašto potpisi za istražno povjerenstvo nisu predani i zašto sada idete s ovakvim prijedlozima – zanimalo je Grbina, a Matušić mu je odgovorio kako "jedan postupak ne ometa drugi".

Osim o reviziji, Vijeće je raspravljalo i o izvješću o provedbi antikorupcijskih mjera Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

Ravnatelj DUUDI-a Mladen Pejnović naglasio je da su trgovačka društva u vlasništvu države prošle godine ostvarila veću dobit nego ikada.

- U registar državne imovine do sada je upisano više od milijun vlasničkih jedinica, ali nam najveći problem predstavljaju neriješeni imovinskopravni odnosi. Čitav segment opterećen je s mnogo neraščišćenog, a problemi se redovito adresiraju na nas, iako pred sudovima imamo status kao i svaki drugi vlasnik - upozorio je Pejnović te dodao kako je najveći problem ipak prijenos bivše vojne imovine, pa je tako samo ove godine DUUDI preuzeo 254 vojarne. Na prodaju su, naglašava, uspjeli staviti samo četiri te vojarne, dok su ostale opterećene neriješenim imovinskopravnim odnosima.

- Od nas često traže pozajmice za državne tvrtke, primjerice tvornica 3. maj TIBO. Mi ljudski možemo skupa s njima plakati, ali oni moraju svoje plaće dobiti iz naplate vlastitih potraživanja – naglasio je Pejnović, dok je Peđa Grbin podsjetio da se od ulaska u EU sve takve pozajmice tretiraju kao nedopuštena državna potpora.

>> Vlada tvrdi da je prodaja CO-a čista kao suza, a Državna revizija da je Vlada preskočila Sabor

Komentara 9

NE
neos
15:14 30.06.2015.

Peđa Grbin, poznati i priznati biznismen i ekonomist ha ha ha ! Ideolog ideoloških ideologija i stručnjak za ideologijstičko-ideološko ideologiziranje. Ha ha ha ha ha !

Avatar mirica19
mirica19
21:41 30.06.2015.

E samo naprijd s tim! Ako su na vlasti, ne znači da se zakon na njih ne odnosi.

LA
LaurenceofArabia
15:43 30.06.2015.

Oh, zar stvarno - sdp je protiv ? Kada su oni protiv necega, bas je to znak da situaciju treba istraziti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije