Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HITNO ZBRINJAVANJE

'Nema razloga za zabrinutost, vojni helikopteri i dalje pomažu'

helikopter
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
11.01.2016.
u 13:13

Kozina: Posade su osposobljene za medicinske letove i spremne pomoći našim građanima ili gostima u najkraćem mogućem roku

Posade Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane tijekom vikenda su bile angažirane u akcijama hitnog zbrinjavanja troje pacijenata do KBC-a Split, priopćio je danas MORH.

Tako je helikopterom Mi-8 MTV u petak u večernjim satima hitnim letom s otoka Korčule prevezena pacijentica, dok su u subotu i nedjelju zbrinuti pacijenti s otoka Hvara i iz Orebića na poluotoku Pelješcu.

Hitni medicinski letovi vojnim helikopterima kontinuirano se provode od 1993. godine, a helikopterske posade HRZ i PZO-a u stalnom su 24-satnom dežurstvu u 91. i 93. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO-a, te će kao što je to bilo i do sada, obavljati hitni medicinski prijevoz sukladno zahtjevima koje uputi Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Ministarstvo obrane naglašava da su vojni helikopteri i tijekom trajanja pilot projekta Hitne helikopterske medicinske službe obavljali medicinske letove i to najčešće noću i u nepovoljnim vremenskim uvjetima.

Prema riječima zapovjednika Eskadrile transportnih helikoptera bojnika Ante Siniše Kozine, ništa bitno nije se promijenilo niti od 9. siječnja ove godine, kada je završen pilot projekt Ministarstva zdravlja.

- Želim naglasiti kako nema razloga za zabrinutost jer posade HRZ i PZO-a nastavljaju s hitnim medicinskim prevoženjima kao što su to radile u zadnjih dvadesetak godina. Cijelo ovo vrijeme imali smo spremnu posadu za polijetanjem u najkraćem mogućem roku, a zadnjih mjeseci to smo radili najčešće noću, no bilo je intervencija koje smo imali i danju kada civilni helikopteri nisu mogli poletjeti zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Posade su osposobljene za medicinske letove i spremne pomoći našim građanima ili gostima u najkraćem mogućem roku. Spremni smo na polijetanje i danju i noću i u najsloženijim vremenskim uvjetima - istaknuo je bojnik Kozina.

Tijekom 2015. godine helikopterske posade HRZ i PZO-a imale su ukupno 464 medicinske intervencije kojima su prevezli 510 pacijenata i više od 1 000 osoba iz pratećeg osoblja (liječnički timovi, obitelji stradalih, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, itd.) te ostvarili preko 520 sati leta.

>> Otoci i zaleđe Dalmacije ostali bez usluga Hitne helikopterske medicinske službe

>> Ines Strenja Linić na Facebooku napala Ministarstvo zdravlja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije