Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrija Hebrang:

'Sramota smo cijele Europske unije. Ta sramota ide na leđa Milanovića'

Andrija Hebrang
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/5
19.09.2015.
u 13:41

Hebrang je rekao kako je dobio informacije da je među izbjeglicama najmanje Sirijaca

Dan nakon što je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović kao svoga povjerenika za migrante imenovala Andriju Hebranga on je posjetio Tovarnik gdje se susreo sa predstavnicima županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje te obišao migrante smještene na željezničkom kolodvoru.

- Zoran Milanović je imao puno vremena za prikupiti podatke o migrantima i upravljati krizom, a on je to propustio i za to ima povijesnu krivnju za ovu strašnu tragediju. Tri mjeseca je bilo vremena da pokažemo da smo suverena i humana država. Nismo pokazali niti jedno niti drugo. Suverenitet je povrijeđen po prvi puta nakon Domovinskog rata, a što se tiče humanih uvjeta, ako ovo Zoran Milanović naziva humanim uvjetima, molim ga neka tu provede dvije do tri noći, rekao je Hebrang. Dodao je i kako je mišljenja da bi Hrvatska vojska trebala izaći na granice i kontrolirati ulazak, a ne da pucaju, lupaju ili se fizički sukobljavaju s migrantima. Hebrang ističe kako nitko ne smije ući u neku suverenu državu, a da mu se prethodno ne utvrdi identitet. Podsjetio je i na vrijeme Domovinskoga rata kada je Hrvatska imala milijun izbjeglica i prognanika ali i da je tada svaki od njih bio identificiran.

- Hrvatska je već trebala napraviti niz koridora i ulaza na kojima se propuštaju migranti i odmah i popisuju te smještaju u prihvatne centre. Vlada Zorana Milanovića je tri mjeseca znala što se događa u Grčkoj, Italiji, Makedoniji i Srbiji. Tri mjeseca je imala vremena napraviti prihvatne centre. Nije napravila niti kvadrata i sada smo sramota cijele Europske unije i ta sramota ide na njegova leđa, rekao je Hebrang. Smeta ga i što u rješavanje pitanje izbjegličke krize Milanović od prvoga dana nije uključio Kolindu Grabar-Kitarović. Nakon što se razgovarao sa predstavnicima Stožera i općinskih vlasti Hebrang je rekao kako je dobio informacije da je među izbjeglicama koje su pristigle u Hrvatsku, i još uvijek pristižu, najmanje Sirijaca, odnosno, da većina njih dolazi iz država gdje nema rata pa samim tim oni niti nisu ugroženi. Kazao je kako se njih ne prima na temelju propisa koji vrijede ali i da hrvatske državne vlasti ne znaju tko su svi ti ljudi, tko su ratne a tko ekonomske izbjeglice kao ima li i onih koji dolaze po raznim tajnim političkim zadacima.

– Mi sve to ne znamo ali za pretpostaviti je da je sve to koordinirano. Mnogi od migranata imaju novca za taksije, autobuse i za kupovinu po dućanima. Prave izbjeglici, nakon višetjednog putovanja, davno bi potrošili novce koje su imali, zaključio je Hebrang.

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>> U Hrvatsku ušlo više od 20 tisuća migranata. Najkritičnije u Tovarniku. Mađarska dovršila ogradu na granici, Slovenci propuštaju migrante

>> 'Koji je Hebrangov posao povjerenika za izbjeglice? Da na granici plaši migrante?'

Komentara 318

DA
Djeca_Arbata
13:57 19.09.2015.

Za Zorana Milanovića....F.M. Dostojevski : "„Prije nego što kažeš ljudima kako treba živjeti, pokaži to na svom primjeru.“

SL
sly7
13:59 19.09.2015.

vlada je izgubljena u vremenu i prostoru i jednostavno ne znaju šta rade..al to ni nije najgore...najgore je to što oni misle da znaju sve i onda to guraju a s time samo još više pridonose da katastrofa bude još veća

ZM
zmajo
14:03 19.09.2015.

da kraj ove vlade padne nuklearna bomba oni ne bi ni skužili a ako bi onda bi krenuli pokušati vidjeti da li nekako mogu spriječiti da ta bomba padne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije