Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori za šefa HDZ-a

Plenković već zauzeo gard novog šefa HDZ-a

hdz
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
27.06.2016.
u 17:41

Od kandidature je odustao i jedan od favorita Tomislav Tolušić, a Ivana Maletić, Darko Milinović te Zlatko Hasanbegović još nisu donijeli konačnu odluku

Andrej Plenković i dalje je jedini koji je službeno najavio kandidaturu za šefa HDZ-a, usto je već formirao i izborni stožer. Ostali HDZ-ovci, koji još razmišljaju o kandidaturi, drže se potpuno defenzivno. Plenković već pomalo, ipak preuranjeno, zauzima gard novog šefa HDZ-a. Znakovito je bilo u subotu na primanju kod predsjednice RH u povodu Dana državnosti; s Plenkovićem su se svi htjeli rukovati, svi su mu se javljali, a HDZ-ovci su se sjatili oko njega (kao do nekidan oko Karamarka).

Zatvaranje “desnog” boka

Nije nezapaženo prošao ni izbor čelnih ljudi njegova tima. Tako mu je direktor kampanje umirovljeni general i HDZ-ov zastupnik Damir Krstičević, a glasnogovornik, očekivano, Davor Ivo Stier.

U HDZ-u su protumačili da Krstičević Plenkoviću “zatvara” desni bok, odnosno trebao bi mu osigurati potporu desnijeg HDZ-ova članstva, ali i poslati poruku da će se i s izborom Plenkovića držati do domoljublja, Domovinskog rata i sličnih vrijednosti. Stierov izbor za glasnogovornika najmanje čudi. Danas-sutra, Stier bi, poslože li se tako karte, mogao biti Plenkovićev stranački ideolog.

Krstičević kaže kako mu se Plenković prije nekoliko dana obratio s ponudom da mu bude voditelj kampanje, da je razmislio i odlučio prihvatiti jer smatra da Plenković HDZ-u donosi pozitivne promjene. Krstičević kaže da će Plenkovićeva kampanja biti pozitivna i afirmativna te da se žele natjecati idejama i programima. Hoće li Plenković imati pravog protukandidata, još nije jasno. Tomislav Tolušić, koji je imao najveće izglede u srazu s Plenkovićem, odlučio je da se ipak neće kandidirati.

– Ima dosta potencijalnih kandidata koji zastupaju stavove kao i ja, o HDZ-u kao konzervativnoj stranci desnog centra, i nema potrebe da se i ja kandidiram te eventualno pridonosim podjelama. Svoje povjerenje usmjeravam Andreju Plenkoviću – rekao nam je jučer Tolušić.

Odluka idući tjedan

Darko Milinović, Ivana Maletić i Zlatko Hasanbegović razmišljaju o kandidaturi, a hoće li se kandidirati otkrit će u drugoj polovici idućeg tjedna (Milinović i Maletić, a Hasanbegović je rekao “kad za to dođe vrijeme”). Milinović još obavlja razgovore, ali i skuplja potpise. Osigurao je podršku u IX. jedinici, a u njegovu krugu smatraju da se ni I. Maletić ni Hasanbegović neće kandidirati.

– Bit će ili jedini kandidat Plenković ili će mu protukandidat biti Milinović – smatraju u Lici. Također, u Lici rezoniraju: ako je Tolušić za Plenkovića, to onda znači da Plenković ima podršku i Milijana Brkića. Brkić se pak ne izjašnjava. Ivana Maletić kaže da će i ona, odluči li se na kandidaturu, imati svoj tim, a da je najvažnija konkurencija idejama i programima, ali i zajedništvo. Hasanbegović poručuje da će odluku donijeti kada za to dođe vrijeme temeljem prosudbe što je najbolje za HDZ, ali i za političko-nacionalne vrijednosti koje zastupa.     

Komentara 71

CV
cvitusa17
18:17 27.06.2016.

Dakle , pitam se , nije li novinara stid svojih tekstova , licemjerstva i ima li ih uopće koji realno pišu? Odvratno do te mjere da ti bude žao i kakve primitivne zaključke donose

KO
kompakt
18:24 27.06.2016.

Ne otvaram više paštete.

GV
golub Vaso
19:08 27.06.2016.

morate shvatiti da predsjednika HDZ-a ne bira Buzin i agent Sova, uz asistenciju VL i JL.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije