Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODOBRENA 102 MIL. €

Plenković o LNG terminalu: To je jako dobra vijest, povećat ćemo energetsku sigurnost Hrvatske

Dugopolje: Premijer Plenković položio kamen temeljac Galenskog laboratorija
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
1/17
17.02.2017.
u 16:35

Premijer je podsjetio da je njegova vlada na samom početku rada, na početku studenoga prošle godine, poslala zahtjev za sufinanciranje terminala za ukapljeni plin na Krku

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je jako dobrom viješću ocijenio odluku Koordinacijskog odbora Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) koji je odobrio 102 milijuna eura za izgradnju plutajućeg LNG terminala

"Mislim da je to jako dobro, da su vijesti koje smo danas dobili izrazito ohrabrujuće i nastavit ćemo raditi na ovom strateškom projektu", rekao je Plenković novinarima u Dugopolju gdje je bio na svečanosti polaganja temeljnog kamena za početak izgradnje Galenskog laboratorija investitora Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije.

Koordinacijski odbor Instrumenta za povezivanje Europe u petak je odobrio 102 milijuna eura za izgradnju plutajućeg terminala za ukapljeni plin na otoku Krku, a još 40,5 milijuna eura odobreno je za hrvatsko-slovenski projekt unapređenja sustava prijenosa električne energije Sincro.Grid.

Premijer je podsjetio da je njegova vlada na samom početku rada, na početku studenoga prošle godine, poslala zahtjev za sufinanciranje terminala za ukapljeni plin na Krku.

Premijer je izvijestio i da je jučer imao sastanak s predstavnicima tvrtke LNG Hrvatska i potencijalnim partnerima, a riječ je, kaže, o konzorciju u kojem su španjolski Enagas, luksemburški Marguerite te partneri iz Litve (Klaipedos Nafta), koji su spremni ulagati.

"Na taj način povećat ćemo energetsku sigurnost Hrvatske, opskrbu plinom i biti važan dio sigurnosti opskrbe plinom ne samo Hrvatske, nego i Europe", rekao je Plenković i izrazio uvjerenje da će doći do realizacije projekta koji priprema LNG Hrvatska.

U pogledu Vladine odluke o financiranju projekta "Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom", koji uključuje i izgradnju Pelješkog mosta, Plenković ističe da će većina novca za taj projekt biti iz fondova EU, a nema podataka koliko je novca do sada "izgubljeno" s obzirom na raniji projekt gradnje tog mosta, koji je prekinut.

"Ono za što ja odgovara su aktivnosti ove Vlade i učinit ću sve da Dubrovačko-neretvanska županija bude u ravnopravnom položaju kao i ostali dijelovi Hrvatske. A budući da je to susjedna županija Splitsko-dalmatinskoj znate koliko bi kvalitetnija prometna povezanost, s obzirom na Schengen i granicu s BiH, bila korisna za sve naše ljude koji žive južnije od Ploča do kuda je došla autocesta, a naravno i za sve turiste tijekom sezone", kazao je premijer.

Plenković je izjavio da u Vladu još nije došlo očitovanje Ministarstva državne imovine u pogledu zahtjeva predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović za izmještanjem njezina ureda s Pantovčaka. Rekao je da je i on u novinama vidio članak u kojem se navodi da će Ured predsjednice najvjerojatnije ostati na Pantovčaku.  

"Mislim da se resorno ministarstvo još treba očitovati. Taj papir, ja ga barem nisam vidio, još nije došao na Vladu“, rekao je Plenković koji je u Dugopolju bio na polaganju temeljnog kamena za izgradnju Galenskog laboratorija investitora Ljekarne Splitsko-Dalmatinske županije. Dvije godine predsjedničinog mandata premijer ocjenjuje pritom "vrlo dobro“.

Ministarstvo državne imovine je na upit Hine navelo da je zaprimilo analizu Povjerenstva za smještaj Ureda predsjednice Republike te da će nakon provedenog uvida pripremiti izvješće.

"Ministarstvo državne imovine zaprimilo je analizu Povjerenstva za smještaj Ureda Predsjednice RH. U tijeku je uvid u Nalaz Povjerenstva u skladu sa svim aspektima mogućih lokacija za smještaj Ureda Predsjednice RH, (sigurnosno-tehnički aspekti, protokolarni i drugi specifični uvjeti). Nakon provedenog uvida, Ministarstvo će državne imovine pripremiti izvješće Uredu Predsjednice RH“, stoji u odgovoru.

>> SAD poručio Ukrajini da koristi LNG terminal na Krku

Komentara 2

Avatar Cinco
Cinco
17:30 17.02.2017.

Tipično za večernji. Na naslovnici portala same bedastoće, a na bitne vijesti možeš samo slučajno naići.

DU
Deleted user
21:50 17.02.2017.

Bez lustracije nema Croatie; sve ostalo su nijanse.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije