Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSJET predsjednice

Plenković: Krajnje je neuobičajeno da takve bilješke završavaju u medijima, Stier je naložio istragu

Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
19.01.2017.
u 12:18

"Ministar Stier me informirao da je naložio istragu u Ministarstvu da se vidi kako je ta bilješka došla u medije. Mislim da to nije dobro ni uobičajeno"

Dobro je za Hrvatsku da se u otkupu dionica Ine ne generira javni dug, a dosad od drugih prijedloga nisam čuo da je to baš tako, rekao je premijer Andrej Plenković na današnjoj konferenciji za medije održanoj nakon sjednice Vlade na kojoj je osnovan Savjet za pregovore s MOL-om.

Plenković se osvrnuo i na objavu bilješke hrvatskog veleposlanstva u SAD-u o posjetu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović toj zemlji.

– Krajnje je neuobičajeno da takve bilješke završavaju u medijima. Ministar Stier me informirao o tome da je naložio istragu u Ministarstvu da se vidi kako je ta bilješka došla u medije. Mislim da to nije dobro ni uobičajeno – rekao je Plenković, dodajući kako se nekoliko puta čuo s predsjednicom nakon njezina povratka.

– Ona je izabrana od hrvatskih birača, imala je vrlo jasne ciljeve posjeta Americi. Način kako je to preneseno u javnosti zaista nije do Vlade, to je do Ureda predsjednice i nje same. Ono što je dosad objasnila prema mome sudu je dovoljno – rekao je Plenković.

"Saslušat ćemo sve prijedloge"

Plenković, koji zagovara otkup prodajom dijela dionica HEP-a, rekao je da će osobno predsjedati Savjetom kako bi imao punu kontrolu nad procesom te da preuzima punu odgovornost.

– Cijela operacija ne generira novi javni dug. Svi drugi akteri u društvu dobrodošli su da Savjetu pošalju svoje prijedloge – rekao je Plenković.

Novinari su ga pitali je li otvoren i za SDP-ov model osnivanja energetskog konzorcija, koji navodno zagovaraju i neki u HDZ-u.

– Savjet je osnovan danas, saslušat ćemo sve prijedloge. Što kruži u javnom prostoru, o tome ne mogu sve znati. Znam za model koji je vrlo solidan i održiv, ali analizirat ćemo u predstojećim danima sve što može biti korisno za realizaciju našeg cilja, dolazilo to od SDP-a ili nekih ljudi koji u HDZ-u imaju takvo mišljenje – rekao je Plenković.

 

Na pitanje novinara o Mostovu prijedlogu za otkup dionica, Plenković je rekao da i dalje misli da je IPO HEP-a najbolji i najčišći model, ali da osnivanjem Savjeta žele pokazati otvorenost da saslušaju prijedloge.

– Model je na stolu, elaboriran je, vrlo je jasan, u ovom trenutku je najprimjereniji, ali želim saslušati i druge prijedloge – rekao je Plenković.

Na pitanje zašto potpredsjednica Vlade Martina Dalić nije u Savjetu i čija je to odluka, Plenković je rekao da se o tome dogovorila Vlada koja je donijela odluku. Rekao je da su sve odluke Vlade transparentne i u skladu sa zakonom te da je takav i sastav Savjeta. Dalić je sudjelovala u svim njihovim razgovorima do sada te će sudjelovati u daljnjim aktivnostima, dodao je.

Novinari su ga pitali i što misli o modelu Bože Petrova, koji je danas ponovio Tomislav Panenić – da se osnuje društvo s posebnom namjerom i izdaju obveznice.

– Most ima četiri člana Vlade, svi su suglasni s ovom odlukom. Prijedlozi koji dolaze sa strane Mosta i drugih aktera sadržajno su nešto drukčiji od naših, ali Savjet će o njima raspraviti i temeljito ih analizirati. Dobro je za Hrvatsku, njezin međunarodni rejting i naš dug da bilo koja transakcija ne generira javni dug. Dosad od ovih prijedloga nisam čuo da je to baš tako i to je najbitniji aspekt – rekao je Plenković.

"Gorljivo zagovaram hrvatske interese"

Na pitanje imaju li drugi modeli šanse s obzirom na to da gorljivo zagovara svoj model, odgovorio je:

– Gorljivo zagovaram hrvatske interese, a Savjet će analizirati sve što bude na stolu.

Plenković je rekao da za dva sata kreće u Svjetski ekonomski forum u Davos, gdje će održati niz sastanaka s brojnim čelnicima međunarodnih organizacija i državnicima. Sutra će sudjelovati na panelu na temu rasprave o situaciji u JI Europi, na kojem će sudjelovati i srpski premijer Aleksandar Vučić, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz i europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn.

– Cilj je svih sastanaka prije svega vidjeti kakve su promjene u globalnim odnosima nakon izbora u SAD-u, vidjeti gospodarske i financijske trendove te jasno pozicionirati Hrvatsku u tim razgovorima i našim ambicijama kvalitetne suradnje s ključnim partnerima na globalnoj sceni – rekao je Plenković.

Idući tjedan Plenković također ide u Izrael na poziv premijera Benjamina Netanyahua.

>> ANKETA Koji je najbolji model otkupa dionica Ine?

Komentara 24

OV
Ovozemaljski
13:18 19.01.2017.

Mislim da bi Hrvatska trebala snazno stati uz EU i Njemacku, a sa svima ostalima bi trebali biti u korektnim odnosima i promicati europske vrijednosti ali snazno stiteci sve nacionalne interese!

Avatar Becarina
Becarina
14:00 19.01.2017.

Dokumenti su dugo u vlasnistvu zavjerenika (beogradskih) protiv predsjednice oni su i razlog takozvane pobune.

Avatar mama mia
mama mia
17:18 19.01.2017.

Pobrini se ti za tvoje Copy paste imenom Barišić i imenom Vaso da na bi bilo nismo znali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije