Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKIPIRANJE KABINETA

Plenković dovodi asistente, Šterc ostaje na fakultetu

plenković
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL
1/9
25.10.2016.
u 08:30

Goran Granić kao ni Stjepan Šterc neće biti formalni savjetnici niti će sjediti u Vladi, a HDZ-ovim bivšim ministrima u Saboru će biti ponuđena mjesta u odborima

Premijer Andrej Plenković jučer je proveo prvi radni dan u Banskim dvorima. Ministar financija Zdravko Marić i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek prvo su dvoje ministara s kojima je Plenković jučer obavio sastanke.

Ne cure informacije

Marić je premijeru predstavio cjelovitu poreznu reformu, koja bi trebala krenuti od 1. siječnja, a u srijedu će je prezentirati Mostu. Ministar financija jučer je poručio da je skoro sve gotovo u vezi s poreznom reformom, a da će se proračun za 2017. raditi paralelno s primjenom porezne reforme. Detalji te reforme zasad ne cure u javnost, premda se kuloarski čuje da bi Most zeleno svjetlo za poreznu reformu mogao uvjetovati zelenim svjetlom za njihov plan gospodarenja otpadom, koji su u prošloj Vladi kočili HDZ-ovi ministri. Ministrica Obuljen Koržinek poručila je pak da više neće kasniti isplate u kulturi kako bi svi koji rade u tom resoru odmah na početku godine znali kojim sredstvima raspolažu.

Plenković je za danas sazvao radni sastanak sa svim ministrima, a jučer još nije sastavio svoj kabinet, odnosno nije imenovao svoje savjetnike. Zasad se jedino službeno zna da će Davor Božinović biti šef Plenkovićeva kabineta, no ni on jučer nije službeno imenovan na tu funkciju. Budući da su, osim Davora Ive Stiera, Božinovića i Gordana Jandrokovića, Plenkovićevi ljudi od povjerenja njegovi asistenti koji su za njega radili dok je bio u Bruxellesu, očekivati je da će dio njih biti i u njegovu kabinetu. Tako se spominje da će biti angažirana mlada Tena Mišetić (28), diplomirana ekonomistica koja je vodila njegov ured u Bruxellesu, ali i Karlo Ressler, diplomirani pravnik koji je Plenkovića pratio kada je išao po mandat kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Oboje asistenata u svim najvažnijim trenucima uvijek su uz Plenkovića, Tena Mišetić bila je uz njega i za pregovora s Mostom, a oboje su bili i na primopredaji vlasti u Banskim dvorima. Plenkovićev asistent Marko Milić trenutačno završava fakultet u inozemstvu pa zasad i ne može biti angažiran u Vladi, a u HDZ-ovim kuloarima ne čuju se informacije hoće li u kabinetu premijera biti i njegov peti asistent Miroslav Smetiško. Iako se nagađalo da će formalni premijerovi savjetnici biti i demograf Stjepan Šterc, kao i Goran Granić, ravnatelj Instituta Hrvoje Požar (Plenković je i sam rekao da pregovara sa Štercom), njih dvojica neće biti formalno angažirani u uredu premijera niti će sjediti u Vladi.

“Sigurno neću visiti u Vladi”

– Ostajem na fakultetu, a ako se i dogovori suradnja, savjete mogu davati i s faksa. Sigurno neću visiti u Vladi – rekao je Šterc. Kada je riječ o Goranu Graniću, Plenković će eventualno koristiti usluge Instituta Hrvoje Požar s područja energetike. Plenković u ulozi šefa HDZ-a danas ima Predsjedništvo stranke na kojem će se odrediti članovi saborskih odbora. Budući da se u Sabor vraćaju bivši ministri Zlatko Hasanbegović, Anton Kliman, Miro Kovač te Darko Horvat, mogla bi im biti ponuđena predsjednička mjesta u saborskim odborima. Tako bi Hasanbegović mogao dobiti Odbor za kulturu, Kovač Odbor za europske poslove, a Kliman za turizam. U Hasanbegovićevu krugu kažu da će odlučiti hoće li uopće prihvatiti da bude šef Odbora kada i ako mu to bude ponuđeno.

>> Milijan Brkić: Siguran sam da će se Plenkovićeva Vlada po brojnim pitanjima mnogima uskoro činiti jako 'desnom'

Komentara 39

DU
Deleted user
08:45 25.10.2016.

Došao je HDZ na vlast i prvo čime se bude bavio je uvođenje novih poreza. Ajde jednom u život budile korisni pa se bavite malo sa korupcijom!!!

DO
dopizdilomi
09:12 25.10.2016.

Gospodine Plenkoviću hoćete li dovesti još kojeg bosanca da nas zastupa?

Avatar TAJSAM
TAJSAM
10:19 25.10.2016.

Otišao gospodin Šterc, odlazi Dr. Goran Marić za sad samo ovi koji su razočarani sa vlašću. Čekam ostavku i ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek koja je najavila da počinje sa raspodjelom novca sam se nadam da če se držati zakona. Strah me je za novac koji dijeli ministrica Obuljen jel ni do sad nije dijelila po zasluzi već po partijskom spisku. Pozdrav dobrim ljudima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije