Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORNI POZDRAV

Američki dužnosnik odgovorio Vulinu: 'Ne vidim trend bujanja fašizma u Hrvatskoj'

05.12.2016.
u 19:34

Ono što je konstanta i to na globalnoj razini je hitnost da se stanje popravi, zaključio je Yee.

Visoki američki dužnosnik izjavio je u ponedjeljak da u Hrvatskoj ne vidi prisutnost fašizacije, kako to tvrdi Srbija koja je pozvala međunarodnu zajednicu da reagira na "bujanje fašizma" u Hrvatskoj.

"Ne vidim taj trend", kazao je novinarima u Zagrebu Hoyt Brian Yee, zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju.

Srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin pozvao je u nedjelju Europu da reagira na "bujanje fašizma" u Hrvatskoj, ocijenivši da postavljanje ploče s pozdravom "Za dom spremni" u Jasenovcu više nije pitanje za Hrvatsku i Srbiju već zahtijeva međunarodno reagiranje.

Veterani HOS-a u centru Jasenovca prije nepunih mjesec dana otkrili su spomen-obilježje na kojem je uklesano ‘Za dom spremni’ u sjećanje na 11 poginulih pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), koji su stradali na tom području.

Odvojeno upitan o ploči s natpisom "Za dom spremni", ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier rekao je da će vlada tom pitanju pristupiti sustavno i institucionalno.

"Ova će vlada tom pitanju pristupiti sustavno i institucionalno, a na tragu programa HDZ-a, koji osuđuje sve totalitarizme - i fašizam i nacizam i komunizam. I smatramo da se upravo na taj, institucionalni način, mora riješiti ovo pitanje i prestati  s njim manipulirati u dnevnopolitičke svrhe“, rekao je Stier Hini.

Osvrnuvši se na odnose Hrvatske i Srbije, Yee je kazao da svjedoči istinskim naporima Zagreba i Beograda u rješavanju spornih pitanja, bilo da se radi o ratnim zločinima, integracijskim pitanjima, BiH, Crnoj Gori ili odnosima s Rusijom.

Dodao je, međutim, da vidi trend prisutan ne samo u regiji već i šire, a tiče se građana i njihovih očekivanja od svojih vlada, očekivanja koja se tiču budućnosti njihove djece.

"Mislim da je prerano brzati sa zaključcima (...) vidimo rast radikalnih stranaka u južnoj i jugoistočnoj Europi, ali ne samo na desnici već i na ljevici gdje političari pokušavaju iskoristiti, politički profitirati od nezadovoljstva ljudi", rekao je Hoyt.

Ono što je konstanta i to na globalnoj razini je hitnost da se stanje popravi, zaključio je Yee.

>> Stier: Natpis na spomeniku u Jasenovcu je s grba udruge koju je registrirala Račanova Vlada

>> Hasanbegović o ploči u Jasenovcu: Nije podignuta blizu logora, to je službeni grb HOS-a

Komentara 16

ZR
Ze Roberto u
20:09 05.12.2016.

Valjda će ovo pročitati i drug Arsen....za Milorada ne sumnjam

ST
steve
20:56 05.12.2016.

Nitko i bas nitko u meni nece unistiti da ne budem za dom spreman.

DD
dr dragon
07:02 06.12.2016.

Fasisti su svi koji su osudeni a trebalo bi i svima koji podrzavaju pogotovo Ratka Mladica prozvati pravim imenom ,,fašisti" jer imaju sve odlike fašista od ubijanja civila,silovanja zena,djece te etnickog čišćenja hrvata te bošnjaka iz osvojenih podrucja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije