Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prisavske sankcije

Alfier i Smrtić prijavljeni, Matković povučen iz Bruxellesa, Munižaba se vraća

hrt foto
Foto: Pixsell
1/4
01.04.2014.
u 15:25

Alfiera, kao urednika i voditelja, i Smrtića, kao suurednika, Etičkom je povjerenstvu prijavio šef Informativno-medijskog servisa (IMS) Tomislav Špoljar

Samo dan nakon što nije izabran novi ravnatelj programa HRT-a, na Prisavlju pravi rašomon.

Naime, Stipe Alfier i Damir Smrtić prijavljeni su danas prisavskom Etičkom povjerenstvu zbog završnog komentara u subotnjem Dnevniku, odnedavni dopisnik HRT-a iz Bruxellesa Damir Matković ekspresno je danas smijenjen i to nakon samo dva dopisnička tjedna, a s HRT-a nam je javljeno i to da se od sljedećeg tjedna u Dnevnik 3 vraćaju nedavno smijenjene Tatjana Munižaba i Inja Svetl.

Alfiera, kao urednika i voditelja, i Smrtića, kao suurednika, Etičkom je povjerenstvu prijavio šef Informativno-medijskog servisa (IMS) Tomislav Špoljar zbog Alfierova komentara u subotnjem središnjem Dnevniku kada je prilog o ozakonjenju homoseksualnih brakova u Engleskoj prokomentirao riječima: "Hrvatska je dva sata leta od Engleske, a tisuću svjetlosnih godina od nje, u što smo se na nedavnom referendumu imali priliku uvjeriti."

Smrtić nam je rekao tek to kako zna da je prijavljen, dok nam je Alfier kazao kako je Špoljar prigovorom reagirao odmah nakon emisije te mu naknadno javio da ga je prijavio Etičkom povjerenstvu i da će o odluci tog tijela ovisiti sankcije.

– Prijavio sam ih zato što je to, prema mom mišljenju, bilo izravno kršenje našeg Etičkog kodeksa. Alfieru sam već u subotu, odmah nakon Dnevnika kazao da je taj komentar bio neprimjeren – rekao nam je Tomislav Špoljar.

Inače, jučer je i inicijativa U ime obitelji reagirala dopisom u kojem traži javnu ispriku zbog, kako navode, "uvreda koje je Alfier nanio svim građanima koji su na referendumu glasovali za ustavnu zaštitu braka".

– Zar je na uredniku informativne emisije proglašavati što je napredno, a što nazadno u društvu? Je li necivilizacijski da urednik na javnoj televiziji, koju plaćaju svi građani ove zemlje, veliku većinu državljana Hrvatske pokušava proglasiti sramotnim na opisan uvredljiv način – stoji još u spomenutom dopisu U ime obitelji.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Robert Anic/PIXSELL

(Foto: Robert Anic/Pixsell)

Što se pak Damira Matkovića tiče, on je 1. ožujka imenovan novim HTV-ovim dopisnikom iz Bruxellesa (umjesto dotadašnjeg Željka Korpara), na novoj je dužnosti počeo raditi 17. ožujka, no danas, samo dva tjedna od imenovanja, već je razriješen dopisničke pozicije.

- Točno ste čuli, glavni ravnatelj Goran Radman razriješio me dopisničkog mandata u Bruxellesu, no to mi nitko od nadređenih nije priopćio već sam tu vijest doznao od kolega s HRT-a koji su je pročitali na našem intranetu. Iako još uvijek ne znam objašnjenje za moju smjenu, ja imam svoje objašnjenje. Naime, nakon mog imenovanja dopisnikom vrh kuće pokušava zbrinuti Korpara jer on jako pati što mu mandat nije produžen. Stoga su predložili da Korpar bude moj pomoćnik jer ima vlastitu kameru pa bi me on mogao snimati. Ne htijući pristati na to napisao sam pomalo ironično pismo i glavnom ravnatelju Goranu Radmanu, i sadašnjoj ravnateljici programa i produkcije Mariji Nemčić i šefu IMS-a Tomislavu Špoljaru da to njihovo rješenje da mi Korpar bude pomoćnim i snimatelj - ne prihvaćam, da ostavku neću dati pa neka me oni smijene. Moram priznati, nisam očekivao da će me smijeniti na ovakav način. Ja u Bruxellesu ne trebam pomoćnika. Radim sve sam. Javljam se novinarski, snimam i montiram. Tako je prije radio i Korpar, no sad kada sam ja stigao meni sad odjednom, kao, treba pomoćnik. Ne treba mi. Moj je uvjet bio da snimam sam. Očito je to što sam to jasno kazao bio razlog za moje micanje. I evo, sad imam rok od dva tjedna da se vratim u Zagreb - objasnio nam je telefonski Damir Matković kojeg smo uhvatili netom nakon što je u Bruxellesu snimio prilog za sutrašnju emisiju "Paralele".

No s njegovom smjenom ne mire mu se kolege u Informativnom programu HTV-a.

Doznali smo da će oni danas na popodnevnom kolegiju pobuniti protiv Matkovićevog razrješenja s mjesta dopisnika jer smatraju da je, i za to kratko vrijeme, taj posao radio odlično.

A s HRT-a nam se i službeno očitovaše o Matkoviću ovim riječima.

- Damiru Matkoviću, s danom 2. travnja 2014., prestaje mandat dopisnika HRT-a iz Bruxellesa na koji je imenovan s 1. ožujkom 2014.g. Mandat dopisnika, kolegi Matkoviću, prestaje opozivom po odluci Glavnog ravnatelja HRT-a. Također, Etičkom povjerenstvu HRT-a podnesena je prijava protiv Damira Matkovića, te će se nakon donesenog mišljenja Povjerenstva odlučiti o daljnjem postupanju. HRT ovim opozivom ne ostaje bez dopisnika iz Bruxellesa jer je ondje i dalje dopisnica Vera Tomašek.

I tu priči s Prisavlja nije kraj. Službeno nam od tamo javiše da se idućeg tjedna, nakon dvotjedne pauze, u Dnevnik 3 vraćaju nedavno smijenjene urednica i voditeljica Tatjana Munižaba i suurednica Inja Svetl, koje su smijenjene zbog pogreške oko snimljenog intervjua s ministrom Gordanom Marasom.

>> Zbog Alfierove izjave, udruga U ime obitelji traži ispriku od HRT-a

>> Munižaba: Smijenjene smo zbog pogreške za koju mi nismo krive

Komentara 90

ĆA
ćaćaća
15:34 01.04.2014.

radmanova pjongjang tv koja s hrvatskom nema veze :))

XA
xaron
15:48 01.04.2014.

Neznaju urediti TV , a kako će cijelu državu. Sve su to debelo plaćeni neradnici. Cirkusijada.

CV
crna vrana
17:29 01.04.2014.

Pita li se itko u Saboru što se to događa na HRT-u od kad je Radman preuzeo ulogu komesara na Prisavlju. Osim sveopće ideologizacije i svjetonazorskog terora genderizmom i titoizmom svako malo nekakav škandal. Očito da su novinari i urednicii potpuno pogrešno shvatili svoju ulogu, pa u informativnim emisijama malo liječe svoje vlastite frustracije, a više nude Partijske vrijednosne recepte za široke mase. Ta svojevrsna privatizacija javnog medija, svekoliki neprofesionalizam, nepoznavanje elemantarnih pravila novinarske struke i novinarskog etičkog kodeksa, na poslijetku kršenje Zakona o HRT-u , prelaze svaku mjeru. Za to mora snositi odgovornost glavni ravnatelj . Vrijeme je za njegov odlazak, iako vrijeme za njegov povratak nije ni bilo. Došao temeljem trulog kompromisa Pantovčaka i Banskih dvora, tako da je Radmana za komesara na Prisavlju ustoličio Josipović , a Milanoviću je prepustio da na čelo Sigurnosno-obavještaje agencije postavi svog čovjeka od povjerenja. Kako vidimo i u jednom i u drugom taboru "cvjetaju ruže ". Strava !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije