Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Aktivistica Sandra Benčić govori svjedoči kako je izgledala sigurnosna provjera agenata tajnih službi:

hrv-bencic-txt.jpg
import
19.01.2007.
u 20:11

Jedna od kandidatkinja za članicu Savjeta za razvoj civilnog društva koja je bila podvrgnuta sigurnosnoj provjeri SOA-e je i aktivistica i članica B.a.b.a. i Centra za mirovne studije Sandra Benčić.

- Kolegice su mi javile da je u udrugu nazvao čovjek koji se predstavio kao Tomislav, rekavši da je djelatnik SOA-e. Pitao ih je što misle o meni, kako se slažem s drugim članovima, čime sam se bavila... Ostavio je broj mobitela uz poruku da mu se javim ako želim  kaže Benčić.

Nazvala ga je jer je, kaže, željela čuti o čemu je riječ.
- Kazao mi je samo da je dobio nalog na kojem piše da se provjera obavlja zbog "zapošljavanja člana obitelji". Objasnila sam mu da je to nelogično: majka mi radi u školi, otac ne radi, 22-godišnji brat radi u privatnoj tvrtki. Tad sam mu se zahvalila i odbila nastaviti razgovor  dodaje Benčić. 

Jedini razlog za provjeru koji je mogla dokučiti bila je kandidatura za Savjet. Da je tako, potvrdila joj je druga kandidatkinja, Branka Kaselj iz Centra za mir Osijek. Agenti SOA-e ispitivali su njezine susjede o tome gdje je bila i što je je radila u vrijeme rata. 

- O svemu smo u prosincu otvorenim pismom obavijestili Vladu i poslali predstavku Vijeću za civilni nadzor sigurnosnih službi. Dosad nema odgovora  kaže Benčić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije