Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sve izglednije

Ako uđu u štrajk, sisački sindikalisti neće blokirati usluge građanima

komunalac,Sisak
Nikola Cutuk/PIXSELL
04.03.2015.
u 13:44

Prošlotjedno mirenje, izazvano prekidom kolektivnog pregovaranja, nije uspjelo, a sindikati kazuju kako je bilo i prijetnji radnicima raskidanjem ugovora o radu, ukoliko do štrajka dođe

Sindikati sisačkih gradskih tvrtki najavili su kako u mogućem štrajku, koji bi mogao biti održan krajem mjeseca, neće blokirati neophodne usluge građanima no da su odbili prijedlog Grada Siska o 226 neophodna radna mjesta u slučaju štrajka.

Smatraju da je taj neophodni broj radnika upola manji te su stoga pokrenuli i arbitražu pred Županijskim sudom koja će trajati najdulje 15 dana. Arbitražu je pokrenuo i Grad Sisak. Dodali su sindikati i kako se velika većina od ukupno 550 radnika Gradskih groblja, Auto prometa, Komunalca, Gospodarenja otpadom, Vodoopskrbe Kupa, Sisačkog vodovoda i Gradske tržnice izjasnilo za štrajk.

Prošlotjedno mirenje, izazvano prekidom kolektivnog pregovaranja, nije uspjelo, a sindikati kazuju kako je bilo i prijetnji radnicima raskidanjem ugovora o radu, ukoliko do štrajka dođe. 

- Jasno nam je da se neki poslovi moraju raditi i to će tako biti i urađeno kako se ne bi zakidali građani. No, radnici ne mogu pristati na ovako drastično smanjenje prava. Mi ne tražimo nikakav posebni kolektivni ugovor, nego sličan onome kakav je u većini komunalnih tvrtki u Hrvatskoj - rekao je Nikola Badovinac, novi povjerenik SSSH za Sisačko-moslavačku županiju. Pregovaranje oko kolektivnog ugovora prekinuto je praktički na samom početku, nakon nekoliko sastanaka, a sindikati su prijedlog poslodavca, tj. Grada Siska ocijenili podcjenjivačkim.

S druge strane iz Grada Siska su poručili kako je neozbiljno bilo od sindikata prekinuti pregovore na samom početku, odmah nakon što su poslodavci iznijeli svoje prijedloge kolektivnog ugovora. Sindikati su danas javno pozvali i direktore gradskih tvrtki da povuku punomoći za pregovaranje date gradonačelnici Kristini Ikić Baniček i da svaka tvrtke zasebno krene u pregovaranje sa svojim radnicima i sindikatima.

>>Sindikalist: Gradonačelnica Ikić Baniček nastupila je kao Putin!

>>Štrajk u sisačkim tvrtkama sve izgledniji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije