Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grabar Kitarović

'Ako ste zadovoljni svojim životom zadnjih 5 godina, dajte glas Josipoviću, ako niste, dajte meni'

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
17.12.2014.
u 08:30

Uvijek ću odgovarati narodu i biti među narodom, i brinuti ne o vlastitom rejtingu, nego o rejtingu Hrvatske – poručila je Grabar Kitarović

– Stanje u Hrvatskoj trenutno je jako teško, Hrvatska je u krizi, Vlada koja je trenutno na vlasti ne čini ništa kako bi zemlju izvela iz krize, jednako kao ni predsjednik Josipović koji godinama promatra stanje i ne proziva Vladu na odgovornost. Držim da je potreban snažan zaokret, Hrvatska ima sve preduvjete za razvoj, resurse, vrijedne ljude i nema razloga zašto bismo trebali biti na dnu EU, tako loši po gospodarskim pokazateljima i socijalnim i drugim. Pogreška je u liderstvu, potrebna je hrabrost i odlučnost, smatram da sam ja ta koja ima znanje i iskustvo koje može zemlju izvući iz krize – poručila je Kolinda Grabar Kitarović u emisiji predstavljanja predsjedničkih kandidata Hrvatskog radija.

Govoreći o odnosima sa susjedima, Grabar Kitarović ocijenila je kako oni nisu loši, ali i da Hrvatska trenutno ima vanjsku politiku koja je neprepoznatljiva i da treba je mijenjati. – Moramo se pozicionirati u okviru EU i NATO-a, da više ne moramo čekati diktate iz Bruxellesa. Međutim, vrlo snažno moramo raditi i u okviru Europske unije i kreirati razne programe, a jedan od njih su i odnosi sa susjedima koji su na putu prema EU i NATO-u, većina njih. Hrvatska će im u tome pomagati, želim i dalje razvijati dobre odnose, ali i politiku čistih računa. Moraju ispuniti iste uvjete kao i Hrvatska, tu su pitanja granica, džepova na Dunavu do pitanja nestalih, naše obitelji moraju zatvoriti taj dio povijesti i okrenuti se budućnosti, hrvatski narod u BiH, prava Hrvata u Srbiji...

Na pitanje treba li mijenjati Daytonski sporazum, HDZ-ova predsjednička kandidatkinja rekla je kako taj sporazum treba nadograditi.

'Neću investitore hvatati na plažama'

– Došlo je vrijeme da se počne raditi na tome. Naša je obveza temeljem Ustava da štitimo hrvatski narod izvan domovine. Hrvati u BiH moraju biti jednakopravni kako bi BiH mogla biti politički emancipirana država – rekla je Grabar Kitarović i navela koji su zadaci vanjske politike. –  Zaštita nacionalnih interesa, državljana u inozemstvu i njihovih interesa u Hrvatskoj, obnoviti odnose sa strateškim partnerima koji su narušeni, poput Njemačke. Moramo voditi aktivnu vanjsku politiku. Razvoj s drugim silama u svijetu, razvijenim zemljama i onima koje postaja sve značajnije na međunarodnoj sceni, gospodarska diplomacija, vanjska politika mora biti u službi gospodarstva. Snažno ću se zalagati da diplomacija radi u tom pravcu, jedna od temeljnih odrednica bit će otvaranje vratiju izvoznicima i privlačenje investitora. Neću ih hvatati po plažama, nego temeljem brojnih kontakata koje sam stekla i koje ću steći i učiniti sve kako bih pokrenula gospodarstvo – istaknula je.

Grabar Kitarović je rekla i kako nije zadovoljna stanjem u Oružanim snagama te da nam trebaju novi strateški dokumenti koji će odrediti u kojem smjeru ćemo štititi svoje nebo, more i kopno. Na pitanje kakve će imati odnose s Vladom postane li predsjednica, Grabar Kitarović je rekla da je poznato da je ona osoba koja se ne voli sukobljavati, ali i osoba koja ima stav i hrabrost reći ono što misli. – Pozvat ću Milanovića na suradnju, inicirat ću sjednicu Vlade na kojoj moramo raspraviti o stanju u Hrvatskoj, tražit ću da Vlada podnese rješenja za ovu krizu i, ako oni nemaju rješenja, moramo ustrajati na tome da se raspišu prijevremeni izbori – rekla je.

'Lijeva Vlada može surađivati s predsjednicom desnog centra'

Grabar Kitarović je ponovila da je Ured predsjednika preskup i kako bi ona prepolovila broj ljudi koji u njemu radi te ga premjestila u državnu rezidenciju u Visokoj ulici.

Navela je kako je protiv uvođenja ćiriličnih ploča ako one izazivaju nemir među građanima. – Ćirilicu ne smatram simbolom agresije, ali te ljude moramo razumjeti, nisu još zatvorena teška pitanja iz rata – rekla je Grabar Kitarović i dodala kako bi Vlada u Vukovar trebala dolaziti češće, a ne samo jednom godišnje.

Istaknula je kako se Vlada ne spušta među ljude i ne sluša njihove stvarne priče.

Na pitanje tko je desniji, ona ili stranka kojoj pripada, Grabar Kitarović je rekla kako ona pripada stranci desnog centra, ali da ona ljude ne dijeli na desnicu i ljevicu, muškarce i žene... – Vjerujem da lijeva Vlada može surađivati s predsjednicom koja možda spada u desni centar, ali po otvorenosti spada među uključive osobe – dodala je.

Grabar Kitarović je pozvala sve građane da izađu na izbore jer je ključan trenutak da se promijene stvari u Hrvatskoj. – Ako ste zadovoljni svojim životom u zadnjih 5, godina dajte glas Josipoviću, ako niste i želite zaokret i želite snažniju Hrvatsku, dajte glas meni. Odgovorno tvrdim da sam ta koja ima znanje i iskustvo, koja ima međunarodni rejting i da mogu provesti u stvarnost ovlasti predsjednika. Uvijek ću odgovarati narodu i biti među narodom, i brinuti ne o vlastitom rejtingu, nego o rejtingu Hrvatske – poručila je Grabar Kitarović.

>> Ako dogovor oko granice nije moguć, treba se obratiti Međunarodnom sudu pravde

Komentara 155

TE
terrakon
09:16 17.12.2014.

Kako itko više može glasati za Josipovića nakon slučaja Perković i Šešelj, nakon sramotnog prozivanja hrvatskog naroda u Izraelu kada je rekao da u Hrvatskoj čuči ustaška zmija, nakon nereagiranja na sramotan rad Vlade??! Je li moguće da uopće ima šanse na izborima, a ne da mu ankete daju ogromnu prednost nad drugim kandidatima!?

EV
Evaluna0309
08:48 17.12.2014.

Postoji li zaista netko da je zadovoljan Josipovićevim radom i radom SDP - ove Vlade? ako postoji neka svoje tvrdnje potkrijepi činjenicama i dokazima. No, mislim da nitko ne može reći ništa u njihovu obranu, obzirom da ništa nisu naapravili, barem ništa dobro za ovu zemlju.

PI
pillizari
09:21 17.12.2014.

glavu udbaško-komunističke zvijeri treba odrezati! Pošto druge metode ne dolaze u obzir jer živimo u demokraciji, izađimo na izbore i završimo sa ovim poglavljem jednom zauvijek!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije