Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RTV pristojba

Ako ste vlasnik vozila, morate plaćati pristojbu HRT-u

HRT
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24.03.2015.
u 13:59

Prijamnik se može i odjaviti nakon čega prestaje obveza plaćanja pod uvjetom da ista osoba nije vlasnik vozila u kojem može slušati radio

Plaćanje RTV pristojbe HRT-u česta je tema prigovora čitatelja jer se ova obveza teško može izbjeći budući da malo koje kućanstvo danas nema televizor, računalo, radio. Pristojbu ste obvezni plaćati i ako ste vlasnik vozila. Jedan od čitatelja javio se Večernjem listu ljutit jer mu je kontrolor naplatio kaznu zbog televizora iz 1970-ih godina koji nije u uporabi i nema digitalni prijamnik.

No kako je čitatelj vlasnik vozila, po toj osnovi obvezan je plaćati pristojbu. Dodatno ga je raspalila činjenica da posjeduje tri mobitela i da za svaki plaća naknadu za radijsku frekvenciju pa se pita "tko je u ovoj priči lud". No, potrebno je napomenuti da se RTV pristojba plaća po jednoj osnovi, ako ona prestane, onda po nekoj drugoj najčešće morate nastaviti s plaćanjem pristojbe HRT-u.

Postoje međutim, situacije u kojima fizičke osobe nisu obvezne plaćati pristojbu. S HRT-a odgovaraju da ako "vlasnik ili unajmljivač nema u vlasništvu ili posjedu radijski i televizijski prijamnik, odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa, nije obvezan plaćati pristojbu HRT-u. Pravne i fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost za jedan prijamnik u ugostiteljskom objektu stječu pravo korištenja triju dodatnih prijamnika u istom ugostiteljskom objektu bez plaćanja mjesečne pristojbe". Navode da se prijamnik može odjaviti, nakon čega prestaje obveza plaćanja pod uvjetom da ista osoba nije vlasnik vozila u kojem može slušati radio.

Kontrolor HRT-a zadužen je provjeriti koje kućanstvo posjeduje prijamnik. Uvidom u bazu podataka u svakom trenutku znaju koje kućanstvo ne plaća RTV pristojbu pa na terenu provjeravaju stanje.

"Izvidom i opažanjem utvrđuju postoji li u kućanstvu neprijavljeni prijamnik", kažu s HRT-a i dodaju da, kada ustanove da postoji neprijavljeni prijamnik, ovlašteni su naplatiti pristojbu do nekoliko, a najviše do šest mjeseci unatrag jer se pretpostavlja da je uređaj korišten više od jednog mjeseca.

Na HRT-u ističu da kuća sve eventualne sporove uvijek nastoji riješiti izvansudskim putem kako bi se smanjili troškovi za obveznike pristojbe. "Svim građanima RH na raspolaganju su svi zakonski pravni mehanizmi za ostvarivanje i zaštitu njihovih prava", stoji u odgovoru HRT-a.

>> Zbog laptopa inkasator HRT-a studenticama 'opalio' globu od 240 kuna!

>> HSU ne želi ugroziti Hrvatsku televiziju, ali jeftinija pristojba puno bi značila u krizi

Komentara 206

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
14:53 24.03.2015.

Komunizam, cisti komunizam. Sjceam se kada sam bio mali, opravdavali su pretplatu time kako se filmovi i emisije ne prekidaju reklamama. A vidi sad, i ovce i novce.

Avatar gecdra
gecdra
14:39 24.03.2015.

Plačanje pretplate je isto kao plačanje članarine šešeljevoj stranci.

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
14:23 24.03.2015.

mi gradili, mafija naplacuje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije