Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davor Stier:

'Ako ste na strani čovjeka i humanosti, morate biti na strani kršćana u Iraku i Siriji'

Tonino Picula, Davor Stier
Foto: Ivan Kralj/Pixsell
1/4
18.09.2014.
u 10:19

Na raspravi o stanju u Iraku i Siriji u kontekstu napada ISIS-a, zastupnik Europskog parlamenta Davor Ivo Stier kritizirao europarlamentarce iz političkih grupacija koji su odbili prijedlog Europske pučke stranke o posebnoj raspravi o progonu kršćana

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier izrazio je sućut obitelji Davida Hainesa, najnovije žrtve javnog smaknuća zloglasne radikalne islamske organizacije ISIS-a te njegovoj supruzi i kćeri u Hrvatskoj prilikom rasprave na plenarnoj

sjednici u Strasbourgu.

Stier je upozorio kako se ta teroristička organizacija, koji neki nazivaju Islamskom državom Iraka i Levanta, a neki Islamskom državom Iraka i Sirije, počela sve češće nazivati samo kraticom IS - Islamic state ili islamska država.

"To jasno upućuje da vođe ove terorističke grupacije ne žele granice svoje takozvane države ograničiti na Irak, Siriju, već im je san uspostava Kalifata na širom području koji uključuje i neke od naših država članica Europske unije", upozorava Stier.

"Na tu ludost možda je jedan od najboljih odgovora dao muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz efendija Hasanović koji je rekao kako je ISIS ruglo i sramota čitavog islamskog svijeta. Muftija Hasanović se zauzeo za toleranciju, dijalog i suradnju između kršćana i muslimana ", istaknuo je Stier te izrazio žaljenje što ti pozivi nemaju odjeka u onima područjima Iraka i Sirije gdje su kršćani progonjeni samo zato jer su kršćani.

Prema nekim izvorima, čak dvije trećine kršćana napustilo je Irak u posljednjih deset godina slijedom konstantnog progona od strane ekstremističkih skupina. Javna pogubljenja, bičevanja, kamenovanja, protjerivanja - sve je to svakodnevnica kršćana

u kalifatu ISIS-a. Stier je na parlamentarnoj raspravi ustvrdio kako neki u Europi žele zažmiriti na progon kršćana.

Foto: screenshot/youtube/ilustracija

"Neki su indiferentni prema tisućama ljudi koji su ovim znakom označeni kao Kršćani, kao meta ISIS-a." rekao je Stier pokazavši majicu sa simbolom kojim se na arapskom označavaju kršćani u Iraku, tj. njihove kuće i posjedi koje tada postaju tada

mete ISIS-a.

"Oni su suočeni sa izborom - napustiti svoj dom, preobratiti se na islam, ili izgubiti život. A što mi radimo u EP? Mi se u EP ne usudimo njih spomenuti niti u nazivu ove rasprave - nego se referiramo generalno na manjine. Čega nas je sram? Zar se sramimo kršćana u Iraku i Siriji?" prozvao je Stier europarlamentarce iz političih grupacija koji su odbili prijedlog Europske pučke stranke o posebnoj raspravi o progonu kršćana.

"Bez obzira jeste li kršćanin ili niste, jeste li vjernik ili niste, ako ste na strani čovjeka i humanosti, danas morate biti na strani kršćana u Iraku i Siriji", zaključio je Stier.

>>ISIS objavio da je smaknuo hrvatskog zeta Davida Hainesa, Cameron: Čin čistog zla, privest ćemo ih pravdi

>>Hainesovu suprugu i kćer (4) čuvaju policajci, brat Mike oprostio se toplim riječima

Komentara 12

KN
knezica
10:37 18.09.2014.

Hedonizam, bešćutnost, agnosticizam, robovanje profitu samo i isključivo bogatih - to je i takva je današnja Europa. Narod nitko ništa ne pita. Stierov govor je mali znak da možda ipak sve nije otišlo u neku stvar.

BF
brkonja fra brkati
10:37 18.09.2014.

A Davoru Stieru velika pohvala,što je "uznemirio" učmalu savjest foteljaša guzičara u EP.

ZA
zaokica
10:47 18.09.2014.

Svi se nesto dodvoravaju tom islamskom svijetu a u biti oni sto silom sto mudrim izjavama sire svoj dunjaluk u svijetu...mozete li zamisliti da su otvoreno trazili u skandinavskim zemljama da u oblastima u gradovima gdje su vecina traze da vladaju serijetski zakoni pa ti pusti zbog sazaljenja sto stradaju ko'fol tamo dolje da se useljavaju a onda paf kada se najedu napiju i namnoze...treba ih dolje drzati a krscane pomoci i spasavati...socijal demokrati to podrzavaju jer im je to glasacko tijelo....!!!!!SVAKA CAST IVO TRBA TOMU STATI NA KRAJ ODLUCNO!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije