Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA VLASTI

Ako HDZ ne popusti Petrovu, Most i SDP traže nove izbore

Božo Petrov
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/8
09.06.2016.
u 06:57

Most veže svoju sudbinu uz ostanak Vlade, a rušenje Oreškovića rušenje je cijele Vlade

Lider Mosta i potpredsjednik Vlade Božo Petrov, okružen svim Mostovim ministrima i zastupnicima, poslao je jučer kristalno jasnu poruku HDZ-u – nema nikakvog preslagivanja Vlade ni rušenja premijera Tihomira Oreškovića. Odnosno, Petrov je apelirao na partnere iz HDZ-a da “urazume” svog stranačkog šefa Tomislava Karamarka da odstupi iz Vlade kako bi Vlada Orešković – HDZ – Most nastavila dalje, jer inače – Hrvatskoj slijede novi izbori.

Žao im je!

– Most neće sudjelovati u preslagivanju Vlade, ako je gospodin Karamarko odluči rušiti, Most neće sudjelovati u preslagivanju i za nas su opcija izbori. Most ima svoj stav od samoga početka, uvijek je isti, mi zaista pozivamo na političku odgovornost sve one osobe koje sudjeluju u izvršnoj vlasti i nadamo se da će u ovom kratkom vremenu koje je ostalo pokazati da je svima stalo da se održi Vlada i da će na kraju povjerenje koje su dobili od svojih birača opravdati. Nama je iskreno žao zbog svega ovog što se događa, zaista se nadam da će se i s druge strane pokazati razum i odgovornost – poručio je Petrov.

Ionako oštru i odrješitu izjavu Petrova jučer poslijepodne dodatno je “zasolio” šef Kluba zastupnika Mosta Miroslav Šimić.

– Most veže svoju sudbinu uz ostanak cijele Vlade, a rušenje Oreškovića rušenje je cijele Vlade, a kako je Petrov rekao, mi ne namjeravamo sudjelovati ni u kakvim preslagivanjima. Imamo različite opcije o kojima razmišljamo, a jedna od njih je i samoraspuštanje Sabora. Tu odluku još nismo donijeli, ali i o njoj razmišljamo – rekao je Šimić. Upitan je li Most HDZ-u dao ikakav rok (do kada moraju Karamarka povući iz Vlade i povući zahtjev za izglasavanje opoziva premijeru), Šimić je odgovorio da je očito da im vrijeme samo diktira tempo donošenja konačne odluke i da će je Most relativno brzo donijeti.

Zaključno, Most je svojim partnerima u Vladi još jednom poručio da nema problem s HDZ-om, nego samo s Karamarkom.

Ne postoji mogućnost, tvrdi, da Most odustane od stava da će glasovati za opoziv Karamarka, čak ni u slučaju da HDZ odustane od opoziva premijera. S druge strane, podsjeća, Petrov je rekao da je spreman napustiti Vladu, ako to bude uvjet za njezin opstanak, ali samo ako ode i Karamarko.

– Osobno imam drukčije mišljenje, ali slažem se s Petrovom da sam bira svoju sudbinu. A to je da je on spreman, iako ne vidim nikakav krimen, ako to znači stabilizaciju ove Vlade, iz nje otići – zaključio je Šimić.

Ne dođe li do velikog preokreta u stavu Mosta, a što nakon jučerašnjih izjava više nije realna opcija, te ako šef HDZ-a ne ode iz Vlade i povuče zahtjev za rušenje Oreškovića, Hrvatska juri prema novim izborima. Nakon izjave Bože Petrova u SDP-u su uvjereni upravo u takav scenarij. Petrov je, kažu, HDZ-u dao samo dvije opcije – Karamarko odlazi, Orešković ostaje ili idu novi izbori.

Prešla se granica

– Ovo je bila ponuda uzmi ili ostavi – ili će Karamarko otići ili idemo na nove izbore – kaže jedan visokopozicionirani SDP-ovac. Novi su izbori, dodaje, zbog toga pitanje dana jer ne vidi načina kako bi HDZ, nakon svega, pristao na ovakvu ucjenu Mosta.

– Sve je moguće u teoriji, ali nakon toga više nitko nikada u HDZ-u ne bi mogao reći da su oni najjača, najveća stranka koju se ne da ucjenjivati. Prešla se granica – kaže naš izvor iz SDP-a. I naš drugi sugovornik iz SDP-a drži da je nemoguće da HDZ potpuno reterira i pristane na ovaj zadnji Mostov uvjet.

– Šanse da Karamarko ode, a sve ostalo ostane, isto su ravne nuli. Uopće nije bitno što govore europarlamentarci HDZ-a. Bitni su saborski zastupnici HDZ-a, a njih je za ruku u Sabor uveo upravo Karamarko – kaže naš izvor.

Neki iz vodstva SDP-a sve su uvjereniji da Petrov zapravo i želi nove izbore, s Tihomirom Oreškovićem na svojim listama, ali ne želi biti taj koji će biti kriv za njih i to prepušta HDZ-u.

– Rejting im raste, s Oreškovićem su sigurno na deset posto do izbora. Osim toga, u prednosti su u odnosu na Živi zid jer imaju profilirane ljude – kaže naš izvor.

I dok u SDP-u vole davati savjete kako bi se Most sada trebao ponašati, pitanja o eventualnoj suradnji koja bi ih nakon novih izbora čekala s istim tim Mostom u SDP-u najradije izbjegavaju uz opasku da su to hipotetska pitanja.

Ali jasno je da su u stranci s Iblerova odlučili Most ne napadati i da im se šalju pomirljive poruke jer su očito svjesni da će ih, u slučaju tih novih izbora, opet čekati mukotrpni pregovori upravo s ekipom iz Smičiklasove. Ili sa Živim zidom, ali o tome tek ne žele ni razmišljati. 

Komentara 160

SO
SoloHan
07:11 09.06.2016.

Najviše me muči što o svemu misli Nansi Pirelli , brum brum

DU
Deleted user
07:49 09.06.2016.

Pa oni su .........., ma nema više volje komentirati ove smušenjake!

Avatar Retardo
Retardo
07:21 09.06.2016.

Auuuu, koje ćuprijaško lobiranje. Da nije Braunsberger opet platio 100 eura za "strateško pozicioniranje" ćuprijaša u "uglednom" Večernjem listu? 95 eura Grizliju, 2 eura Marku, 2 eura Petri, a maloj Tei samo 1 euro?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije