Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobar ugovor Marija Čelana

Ako ga smijene iz fotelje direktora, dobit će deset plaća, četiri više od župana

Mario Čelan
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
28.01.2015.
u 10:45

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić tvrdi da nije vidio sporne stavke, oporba upozorava i da dokument nije sklopljen na mandat, nego na neodređeno

Unosnu otpremninu, veću od 200.000 kuna, u slučaju smjene ili prestanka mandata na poziciji direktora Razvojne agencije SI-MO-RA u vlasništvu Sisačko-moslavačke županije osigurao si je ugovorom direktor Mario Čelan (HDZ) iz Novske. Ugovor je sklopio 2. prosinca 2014. s čelnikom Nadzornoga odbora agencije, HSS-ovcem Milanom Hercegom.

Jeftinije nego ostanak

U ugovorima dosadašnjih ravnatelja nije bila točka o otpremnini, nego opcija da im se u slučaju razrješenja mora ponuditi radno mjesto u agenciji. Čelan je sklopio ugovor na neodređeno, dakle, ne na mandat, a u slučaju njegova razrješenja treba mu isplatiti 10 prosječnih bruto plaća, što danas iznosi 206.341 kunu. Župan i dožupani, kao i ostali dužnosnici, u slučaju gubitka izbora imaju pravo na šest bruto plaća, a drugi ravnatelji i direktori županijskih tvrtki i ustanova do tri bruto plaće otpremnine.

Čelan smatra da je 10 bruto plaća jeftinije nego njegov ostanak u tvrtki.

– Uvjeren sam da bismo, bez takvih opcija u ugovoru, imali danas na tisuće manje zaposlenih u javnom sektoru. Ja sam u agenciju došao iz privatnog sektora, vratio sam Zavodu 35.000 kuna poticaja za zapošljavanje i htio sam se osigurati od brze smjene. Naime, lako se moglo dogoditi da proračun ne bude izglasan pa bih bez posla ostao odmah – kaže Čelan.

Župan Ivo Žinić iznenadio se kada smo mu prezentirali ugovor direktora.

– Moram priznati da ga nisam imao na uvidu. Da jesam, možda bih utjecao da smanji otpremninu. Nije to protuzakonito, no nije u rangu s direktorima prije njega – ističe Žinić te najavljuje da će dati ugovor pravnim službama na ocjenu.

Mora li uopće otići?

Za oporbu je to diletantizam i šlamperaj.

– Nevjerojatno je da župan ne zna za ugovor. A ispada i da direktor, najavljivan kao spasitelj, ni sam ne vjeruje u svoju budućnost pa se osigurava visokom otpremninom – kaže Željko Soldo, predsjednik Županijske skupštine iz redova HSP-a. Ističe i kako je upitno, s obzirom na to da je Čelan sklopio ugovor na neodređeno, a ne na mandat, mora li uopće napustiti tvrtku kad jednom bude razriješen.

>>Ministarstvo prometa poništilo odluku HDZ-ova župana Žinića

>>Propašću rafinerije bez egzistencije bi ostalo 900 obitelji

Komentara 13

DI
Diners
12:34 28.01.2015.

A Bože lihvarskog ugovora! To samo ima u Hrvatistanu!

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
11:25 28.01.2015.

Ovo vise nije normalno svi se prave ludi kaj delaj bedaka snama glasao sam za kolindu ,pomislio doci ce promjene krajem godine na novim izborima hdz ce pimest sdp al nama treba treci put koji se polako ukazuje ljudima je dosta ocito neki ne zele shvatit gdje zive i vec hvatqju mjestaci po starom gospodo ne hvala sdp i hdz dosta je bilo

DU
Deleted user
12:51 28.01.2015.

kod nas sto losije radis bolje si nagradjen....zato se i stalno sele sa stolice na stolicu....bilo bi zanimljivo napraviti istrazivanje koliko su puta u zivotu dobili otpremninu.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije