Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STOP OZLJEDAMA NA RADU

Akcijski plan ušteda Martine Dalić temelji se na besplatnoj aplikaciji EU

11.01.2012., Zagreb - Na krizanju Sarajevske i Sajmisne ceste na snazi je privremena regulacija prometa zbog radova na zamjeni vodovodnih cijevi.   Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
20.01.2017.
u 18:59

Svaka treća kuna ušteda iz Ministarstva gospodarstva stiže iz europskog OiRA projekta procjene rizika na radnome mjestu i zdravstvenih pregleda

Ministrica Martina Dalić najavila je da će do kraja godine srezati administrativne i neporezne troškove poduzetnika za 1,5 milijardi kuna. U akcijskom planu za ovu godinu ministričin glavni oslonac u stvaranju prostora za uštede jest Vitomir Begović, nekadašnji sindikalac, šef Vladina ureda za socijalno partnerstvo i kadrovski direktor Agrokora, a sada ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu.

Unutar spomenutih 1,5 milijarde kuna, najveće pretpostavljene uštede teške 1,3 milijarde kuna odnose se upravo na troškove poduzetnika vezane uz sigurnost na radu i zdravstvene kontrolne preglede.

Vitomir Begović je po struci magistar sigurnosti, a njegov Zavod zajedno s Hrvatskim zavodom za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu već neko vrijeme priprema besplatnu aplikaciju za izradu procjene rizika koju, prema Zakonu o zaštiti na radu, moraju imati sve tvrtke.

Prva verzija besplatnog vodiča za procjenu rizika dostupna je na stranicama Zavoda, zajedno s nizom drugih edukativnih brošura koje su potkraj listopada promovirane u sklopu nacionalne kampanje „STOP ozljedama na radu“.

Ministarstvo gospodarstva smatra da poslodavci godišnje na izradu studije procjene rizika u njihovim tvrtkama troše oko 550 milijuna kuna. Velik je to novac premda nije jasno zašto bi se jednom pripremljena procjena iznova radila svake godine.

Računa li se da imamo oko sto tisuća aktivnih poduzetnika, proizlazi da svaki od njih za studiju u prosjeku treba izdvojiti oko 5 tisuća kuna. Nova aplikacija ponajprije je namijenjena poslodavcima koji imaju do 50 zaposlenih, a Ministarstvo gospodarstva procjenjuje da će njezinim korištenjem poduzetnici uštedjeti pola milijarde kuna!

Ta svota predstavlja svaku treću kunu ukupne planirane uštede u ovoj godini. Vitomir Begović ističe da njegov Zavod aktivno surađuje s Europskom agencijom za zaštitu na radu, koja je za potrebe članica EU pokrenula projekt mrežne interaktivne procjene rizika – OiRA alate.

Zavod je s EU-OSHA potpisao Memorandum te se OiRA alati upravo kroatiziraju i prilagođavaju hrvatskim potrebama. OIRA je izvorno nizozemski projekt koji se već šest godina prenosi na sve države članice EU.

Hrvatski zakon i međunarodne direktive nalažu svim poslodavcima da izrađuju procjenu rizika za sve poslove koje za njega obavljaju radnici i osobe na radu te, da prema toj procjeni, rade na smanjenju rizika za zdravlje zaposlenih.

Begović naglašava da se OiRA projekt temelji na web generatoru mrežnih interaktivnih alata za procjenu rizika, koji korak po korak vode korisnike ka konačnoj studiji.

Prema Memorandumu, prilagođeni on-line OIRA alati za izradu procjene rizika moraju biti besplatni, no kako god, vlasnici tvrtki ili njihovi zaposlenici, morat će izdvojiti neko vrijeme i trud da na temelju pripremljenih predložaka izrade vlastite procjene rizika.

Ministarstvo gospodarstva procjenjuje da će ih taj posao ubuduće stajati 100-tinjak milijuna kuna godišnje, gotovo pola milijarde kuna manje nego do sada. Bivši ministar rada Mirando Mrsić ocijenio je da nas uštede u području zaštite na radu vraćaju u 18. stoljeće te traži da se odustane od njih.

Admira Ribičić, pravna savjetnica HUP-a, kaže da je Ministarstvo gospodarstva još 2015. godine počelo s poslodavcima utvrđivati listu nepotrebnih troškova.

– HUP ne gleda na zaštitu radnika kao na trošak, no izdvojili smo administrativne obveze koje ne utječu na kvalitetu zaštite na radu, a povećavaju troškove – komentira Ribičić. Hrvatska se 2014. godine nalazila u sredini s 870 ozljeda na 100.000 radnika, a najviše ozljeda je u vodnom gospodarstvu i zdravstvu.

Inspektori tvrde zato što se radi neispravnim sredstvima ili radnici nisu osposobljeni za rad na siguran način. Ministarstvo procjenjuje da godišnji izdaci poslodavaca za zaštitu na radu iznose oko 4,4 milijarde kuna, a predloženim uštedama spustit će se na 3,1 milijardu kuna. 

>> Milijan Brkić: Siguran sam da će se Plenkovićeva Vlada po brojnim pitanjima mnogima uskoro činiti jako 'desnom'

Komentara 1

OB
ObrenM
21:56 20.01.2017.

Vec jednom je pokazala svoje veliko znanje,pa dajte joj jos koju prigodu garniranu sa sukobom interesa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije