Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.03.2017. u 19:50

Urušavanje Agrokora izazvalo bi daleko veće posljedice od jednokratne cijene pomoći

Uplitanje države u gospodarske tokove u kriznim razdobljima da bi se osiguralo nesmetano funkcioniranje tržišta nužnost je nebrojeno puta dokazana u praksi. Niz je primjera gdje su zapadne vlade upumpavale novac u privatne kompanije kako bi spriječile urušavanje nacionalnog gospodarstva. Izuzmemo li banke, jedan od najzvučnijih slučaja spašavanja privatne kompanije u posljednjih desetak godina je General Motors. U taj simbol američke automobilske industrije američka vlada upumpala je 50 milijardi dolara preuzevši 60 posto vlasništva. Tadašnja administracija na čelu s Barackom Obamom to nije napravila iz sentimentalnih razloga, a razloge spašavanja General Motorsa najbolje je sažeo bivši američki ministar financija Jacob Lew pet godina poslije, u trenutku kada je vlada SAD-a objavila da je izašla iz vlasničke strukture kompanije:

- Spašavanje GM-a, koje je izazvalo velike kontroverze u to vrijeme, pomoglo je stabiliziranju autoindustrije i spriječilo još jednu Veliku depresiju. Obama je shvatio da bi nedjelovanje donijelo gubitak više od milijun radnih mjesta, izgubljene ušteđevine i smanjenu ekonomsku proizvodnju. To što je američka država na toj transakciji imala 10 milijardi dolara gubitka, u tom trenutku nije nikoga zabrinjavalo.

Nije Hrvatska Amerika, niti je Agrokor General Motors, primijetit će cinici. Međutim, utjecaj Agrokora na hrvatsko gospodarstvo daleko je veći nego što je GM-ov na američko, o čemu je Večernji list u više navrata pisao. Iznos eventualne pomoći koncernu Agrokor ne bi trebao zabrinjavati ni hrvatsku Vladu jer urušavanje tog gospodarskog sustava izazvalo bi daleko veće posljedice od jednokratne cijene pomoći. Prema svemu sudeći, i hrvatski je premijer, poput Obame 2009., shvatio posljedice nedjelovanja. Razlika je u tome što su Obama i uprava GM-a tada jasno komunicirali javnosti što poduzimaju i zašto to rade. To je minimum koji danas očekujemo od hrvatskih vlasti i vodstva Agrokora.

>> Ove su brojke ključni razlozi situacije u kojoj se našao Agrokor

>> Bernardić: Kad se ljulja Agrokor, ljulja se cijela Hrvatska

>> Vlada se više puta sastala s Agrokorom: 'Država nije Caritas, odgovornost je na vlasniku kompanije'

>> Petrov: Nitko osim Todorića nije odgovoran za stanje u Agrokoru, ali država će braniti gospodarski sustav

Komentara 26

RI
rimac444
20:31 15.03.2017.

Vlada se treba hitno uključiti u rasplet krize u Agrokoru. Svu privatnu imovinu obitelji Todorić i uprave treba blokirati kao garanciju za plaćanje dugova i ograničiti luksuznu potrošnju. Budući da je korizma staviti ih na kruh i vodu

Avatar superhik74
superhik74
20:05 15.03.2017.

Agrokor je privatna tvrtka kapitaliste Ivice Todorica, i nema mu sada socijalizma da ga narod spasava. Kako narodu koji su se zaduzili u Svicarcima ovrha I gubitak stana, tako I Todoricu I njegovom Agrokoru, stecaj i ovrha. Kako su duznici u Svicarcima trebali paziti pod kojim se uvjetima zaduzuju tako je I Todoric po istom principu trebao paziti kako se zaduzuje. Stecaj.

SI
siskic
22:22 15.03.2017.

agrokor je hrvatska krava muzara...ali za osobne interese obitelji todorić.. tajkun je došao do najboljih hrvatskih tvornica u eri pretvorbe početkom devedesetih uz potporu politike....dobivali puste poticaje...sve blagodati države i safa da ga spašavaju porezni obveznici koji jedva preživljavaju. ko će njih spašavati ? okante se prodavanja magle puku hrvatske, dosta mu i njegove muke. neka propadne ako je za propasti. čuj spašavati...di su pare...to pitajte todorića?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije