Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREKRŠILA ZAKON

A. Zlatar Violić kažnjena sa 15.000 kuna zbog sukoba interesa

andrea zlatar violić,portal
Patrik Macek/PIXSELL
20.06.2013.
u 12:05

Ministrica je kažnjena zato što u trenutku stupanja na dužnost nije prebacila svoja upravljačka prava s firme Druga strana d. o. o.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jednoglasno je odlučilo kazniti ministricu kulture Andreu Zlatar Violić sa 15.000 kuna kazne zbog kršenja Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Ovo je drugi put da je ministar Vlade Zorana Milanović kažnjen zbog kršenja odredbi Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Prvi kojemu se to dogodilo je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, kojemu je sredinom travnja izrečena sankcija obustave isplate mjesečne neto plaće u iznosu od 10 tisuća kuna.

Ministrica je kažnjena zato što u trenutku stupanja na dužnost nije prebacila svoja upravljačka prava s firme Druga strana d. o. o., koja je izdavač časopisa Zarez koji je dobivao sredstva od Kulturnog vijeća za knjigu i nakladništvo čije članove imenuje ministrica.

>> Z. Violić posao dala suradnicima koji su je štitili u Zarezu

U svom očitovanju povjerenstvu Zlatar je poručila kako smatra da nije u sukobu interesa jer nije pogodovala društvu ni koristila položaj ministrice. Poslovni udio s trgovačkog društva Druga strana d. o. o. prenijela je tek 25. travnja ove godine, iako je to trebala napraviti kada je imenovana ministricom. Ona kaže da to nije napravila jer je došlo do nesporazuma s javnim bilježnikom, odnosno jer je mislila da je to već napravljeno onda kada je to bilo potrebno.

Osim nje, povjerenstvo je kaznilo i novog ravnatelja poslovne jedinice Tehnologija na HRT-u Duška Zimonju, i to sa 7000 kuna, zato što je u trenutku kada se prijavljivao na natječaj za taj posao obnašao dužnost člana Vijeća za elektroničke medije, koje nadzire HRT. Kao olakotnu okolnost povjerenstvo mu je uzelo činjenicu da nije znao da je dužnosnik.

Kažnjena je i direktorica Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka Marija Hrebac sa 7000 kuna jer je istovremeno obnašala i dužnost predsjednice NO Sunčanog Hvara te NO Croatia banke. U razdoblju od 30 dana ona mora razriješiti opisanu situaciju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije