Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nisu protiv radnika

Vlada ipak popušta i poziva na pregovore o Zakonu o radu

Mirando Mrsić
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/4
03.02.2014.
u 22:35

Ne radu na crno Uskoro novi broj za prijave svih koji zapošljavaju na crno, svaka će se provjeravati

Najavu godine borbe protiv rada na crno ministar rada Mirando Mrsić iskoristio je da bi pružio ruku pomirenja sindikatima. – Fleksibilniji radni uvjeti ne smiju biti podloga za kršenje prava radnika – rekao je i obećao da će pooštriti kazne za poslodavce koji zapošljavaju na crno.

– Između dva saborska čitanja sjest ćemo sa socijalnim partnerima za stol i pregovarati o promjenama Zakona o radu – kazao je Mrsić. Prijedlog Vlade bit će da se novčane kazne za poslodavce povećaju sa 60 do 100 tisuća kuna, a osim za rad bez prijave na socijalna osiguranja, kazne će se ispisivati i za druge situacije u crnoj zoni kao što su isplata dijela plaće ispod stola, nepoštivanje radnog vremena i slično.

Do Vladina poziva na nastavak pregovora došlo je nakon što su sindikati zaprijetili općim štrajkom jer su im sporna dva elementa u predloženom zakonu: produljenje radnog tjedna do 60 sati i fleksibilniji uvjeti rada za unajmljene radnika. Ministar u razgovoru s novinarima nije spominjao te otvorene teme s radničkim predstavnicima već je uopćeno kazao da “rad na crno šteti radnicima, poslodavcima i društvu u cjelini”. Do sredine mjeseca otvorit će se i novi telefonski broj samo za prijave građana po kojima će postupati inspektori rada koji su od početka godine pod nadležnošću resornog ministra.

Ne slušaju nas

– Na pregovore ćemo se odazvati, a naši stavovi su javno poznati, oni su argumentirani i prepoznatljivi, dok za razliku od toga ministar i poslodavci nisu imali jasne argumente. Vidjet ćemo jesu li spremni razgovarati na razini argumenata ili sile na temelju broja ruku u Saboru. Ako idu s pozicije sile, onda nam ne preostaje ništa drugo nego uzvratiti istom mjerom, i to ne samo vezano uz mogući opći štrajk nego i uz neke druge mjere koje ćemo nastaviti dotad da bismo jednostavno kaznili ovu vlast za ovakvo ponašanje prema radnicima – kazao je sindikalist Krešimir Sever i dodao da su sindikati izašli iz dijaloga koji nije imao nikakva smisla jer se vrlo jasno pokazivalo da ovo što se gura u pregovorima već unaprijed ima gotova rješenja i da se zapravo ne slušaju sindikalni argumenti.

Šef Laburista Dragutin Lesar sumnja u iskrenost ministrove ruke pomirenja. – Da je postojala iskrena namjera ministra da moguće sporove oko ovog zakona razriješi, on bi to učinio prije upućivanja ZOR-a u saborsku proceduru. Tim upućivanjem u Sabor vrši se dodatni pritisak na sindikate, smanjuje im se manevarski prostor, što je krajnji bezobrazluk jednog ministra iz redova socijaldemokrata – zaključuje Lesar.

U siječnju su inspektori podnijeli 23 optužna prijedloga zbog sumnje u počinjenje 44 prekršaja te donijeli dva rješenja o privremenoj zabrani rada zbog rada na crno.

>> 'Inspektori rada će ići u tajne nadzore, poduzeća neće znati kada dolaze'

 

Komentara 39

TV
Tvrdy
11:14 03.02.2014.

A kako će riješiti rad na sivo? Radnik prijavljen na pola plaće, ostatak na ruke. A potpuno neprijavljene radnike bi se dalo riješiti jednim potezom - ukinuti minimalnu plaću pa neka se poslodavac i radnik dogovore bez uplitanja države. Minimalacmalac ne koristi nezaposlenima i slabo plaćenima već samo onima zaposlenima sa srednjim plaćama i pod zaštitom sindikata.

MR
MrkiMedo
11:11 03.02.2014.

Otkrili samo tri radnika bez prijave? Mo's mislit koje koristi od svega toga. Samo " Mrsiceva i SDP-ova propaganda tzv. "uvodjenja reda".

DE
denis12345
12:13 03.02.2014.

Zašto se država bavi otklanjenjem posljedice, a ne uzroka? Ljudi rade na crno jer su porezi i doprinosi na plaće previsoki. Ali i "tržište" rada na crno je u velikom padu, pa velike nade koje polaže Mrsić u smanjenje broja nezaposlenih suzbijanjem rada na crno se neće obistiniti. Sve što će uspjeti je da će ponekog jadnika ostaviti bez ikakvog prihoda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije