Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trojica pod istragom DORH-a

9 mjeseci poslije: Još se ne znaju uzroci eksplozije na vojnom poligonu

27.04.2016., Karlovac - Na vojnom poligonu Cerovac oko podneva nastradala su dva kadeta polaznika Hrvatskog vojnog ucilista. Ispred Opce bolnice Karlovac medijima su se obratili ravnatelj Opce bolnice karlovac Suad Crnica i general Mirko Sundov nacelnik G
Foto: Kristina Štedul Fabac
1/2
17.01.2017.
u 18:45

Na vojnom poligonu u Cerovcu teško su stradale dvije osobe

Zbog stradavanja kadeta Josipa Milkovića (23) te 41-godišnjeg instruktora koji su lanjskog travnja ozlijeđeni u eksploziji TNT-a na vojnoj vježbi na poligonu Cerovac, Općinsko državno odvjetništvo iz Karlovca utvrđuje kaznenu odgovornost trojice osumnjičenika.

Tereti ih se da nisu poduzeli potrebne mjere opreza prilikom izvođenja vojne vježbe, što je u dovelo do teškog stradavanja dvojice pripadnika Oružanih snaga. Dokaže li se odgovornima krivnja, zapriječena je kazna od jedne do tri godine zatvora.

Odmah nakon nesreće koja se dogodila 27. travnja Ministarstvo obrane formiralo je čak tri povjerenstva – na razini postrojbe, Vojnog učilišta i Glavnog stožera.

Povjerenstva su trebala utvrditi kako je došlo do stradavanja na vježbalištu gdje se u trenutku eksplozije nalazila cijela jedna generacija 15. naraštaja temeljne časničke izobrazbe kao i instruktor koji je bio zadužen za uništavanje eksplozivnih sredstava nakon obuke.

Na upit što su ta povjerenstva utvrdila, iz MORH-a je odgovoreno da su “u tijeku istražne radnje pred Općinskim državnim odvjetništvom u Karlovcu te do završetka postupka Ministarstvo obrane ne može komentirati detalje slučaja”.

Josip Milković je u nesreći bio jako teško ozlijeđen i njegovo je zdravstveno stanje isprva bilo kritično pa je u stanju inducirane kome bio prevezen iz karlovačke u bolnicu u Zagrebu. Iako teško ozlijeđen, instruktor je bio boljeg zdravstvenog stanja. U Ministarstvu obrane kažu da se nastradali pripadnici Oružanih snaga dobro oporavljaju.

Tadašnji ministar obrane Josip Buljević tada je potvrdio informaciju da je do stradavanja došlo jer je aktivirani eksploziv prerano eksplodirao. Kako je do toga došlo, ni nakon devet mjeseci ne zna se pouzdano.

Nesreća se dogodila posljednjeg dana specijalističke obuke polaznika Temeljne časničke izobrazbe, smjera Inženjerija.

>> Ministar Buljević: Eksploziv koji su aktivirali prerano je eksplodirao

Komentara 7

ER
EroK
19:15 17.01.2017.

Ovo, 9 mjeseci, već zabrnjava!?

Avatar neidemdalje
neidemdalje
01:46 18.01.2017.

Uzrok je korupcija i nepotizam.. nije bitno biti obučen već koga znaš ili imaš na višem položaju... danas je u HV-u kumsko-rodbinski ustroj i ovakvi slučajevi bi mogli biti sve češći...

BL
bluescreen
20:02 17.01.2017.

više me brine što nam je vojska razoružana. Niti duge niti kratke cijevi ne duže. Goli smo narode

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije