Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trošak za obitelj

81 posto hrvatskih studenata financiraju roditelji

studenti
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
24.11.2016.
u 10:38

Troškove odjeće i izlazaka podmiruje 35% ispitanika i to prihodima od honorarnih poslova, a 26% ispitanika troškove podmiruje stipendijom

81 posto studenata izjavilo je da su im troškove stanovanja podmirili roditelji, a za 62 posto ispitanika roditelji su pokrivali i troškove izlaska i putovanja, pokazalo je istraživanje portala EduCentar

Troškove odjeće i izlazaka podmiruje 35% ispitanika i to prihodima od honorarnih poslova, a 26% ispitanika troškove podmiruje stipendijom. Četvrtina ispitanika svake godine prima stipendiju, dok ih 18 godina prima stipendiju, ali ne svake godine. 

Zabrinjava i podatak da se trećina studenata za vrijeme studiranja nije bavila nikakvom fizičkom aktivnošću, no njih polovica se povremeno odnosno rekreativno bavilo fizičkom aktivnošću, dok ih se 14 posto bavilo sportom.

U istraživanju je sudjelovalo 75% žena te 25% muškaraca. Najveći broj ispitanika ima manje od 25 godina (86%), dok ih 12% ima između 26 i 30 godina. Svega 2% ispitanika ima 31 godinu i više. Najviše ispitanika, njih 95% studira ili je studiralo na javnom fakultetu, dok je 5% u sustavu privatnog visokog obrazovanja. 

>>Sveučilišna platforma kreće u borbu za studente

>>Na fakultete mame “kul profesori”

Komentara 5

DU
Deleted user
10:51 24.11.2016.

Jednom sam upitao dečka koji se žalio da nema novca za studij zašto ne digne studentski kredit. Rekao mi je da što će biti ako ne završi. Za završiti studij treba samo puno učiti, a mnogi sadašnji studenti su roditeljski Obrovci. Mnogima je studiranje samo izlika za lagodan život na tuđoj grbači.

KS
krao_sam
11:09 24.11.2016.

ionako kad zavrse famozni studij gledaju kako bi napustili svoje ognjiste,svoju domovinu. gdje vam je domoljublje mladi ljudi. budite gladni ali na svom.

HR
hrxxx111
11:58 24.11.2016.

Sve su to neradnici. Pa hrpa firmi trazi ljude mlade od 30 godina sa 20-25 godina staza i 3 strana jezika. A nasi studenti cim cuju da nema putnih troskova i da prekovremene, nocne i vikende obracunavaju kao normalan radni dan okrenu glavu i pobjegnu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije