Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO SE JOŠ NE ZNA

6 pitanja i odgovora oko otmice Tomislava Salopeka u Kairu

vojska
Foto: Reuters/PIXSELL
16.08.2015.
u 12:30

Puno je još proturječnih i nerazjašnjenih informacija o otmici i navodnom pogubljenju Hrvata iz Vrpolja

1. Zašto je otet baš Tomislav Salopek?

Najlakši bi odgovor bio: zato što je bio laka meta. Vozio se bez zaštitara i oružja u opasnom području. Ostaje otvoreno koliko je nacionalnost važna. Stručnjaci za terorizam ocjenjuju Hrvate kao "zarobljenike male vrijednosti za otmičare". Puno više bi odjeknula otmica Francuza, što je propaganda koju teroristi priželjkuju. Otimanje državljana tih zemalja šalje i političku poruku. Ako je otmica bila tempirana tako da zasjeni otvaranje novog Sueskog kanala 6. kolovoza, pa je baš dan prije toga objavljen video sa Salopekom, nisu uspjeli. Jedna od mogućnosti je da su otmičari mislili da je Francuz, no ako su zaista imali pomagača unutar tvrtke, i takav je scenarij upitan. S objavom posljednje fotografije došlo je i upozorenje ISIL-a da je otet zbog "hrvatske angažiranosti u borbi protiv njih te zbog suradnje s Kurdima" no u videu u kojem traže "oslobađanja muslimanskih žena", ti elementi nisu spomenuti. Isto tako, među simpatizerima ISIL-a na društvenim mrežama redom nisu znali ni gdje je Hrvatska.

2. Je li tražena otkupnina?

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić kazala je kako je osmi dan po otmici francuskoj tvrtki CGG stigao mail sa zahtjevom za otkupninom. Iz francuske tvrtke su potvrdili da su 30. srpnja dobili email u kojem se traži milijunski iznos, u dolarima, za Tomislava, a netom prije poruku je dobila i Tomislavova supruga. Drugi dan ujutro su otpisali, tražeći dokaz da je Tomislav živ te dali broj telefona. Istu su poruku slali još dva dana. no odgovora nije bilo. Po nekim informacijama, mail otmičara došao je s Tomislavove adrese. Pregovora s otmičarima, kazala je V. Pusić, nije ni bilo.

3. Zašto džihadist u videu nema crnu maskirnu uniformu kao ISIL-ovci na svim prethodnim slikama?



Egzekutori ISIL-a nose crno a egzekutori Džemal Ansar Al-Sunna nose maskirnu uniformu. U Libiji nemaju orginalne narančaste kombinezone poput onih u koje je svoje taoce oblačio ISIL jer u Siriji i Iraku oni imaju svoje krojače.

4. Tko je sve sudjelovao 
u potrazi?



Egipatska vojska, obavještajna služba, antiterorističke jedinice i snage sigurnosti. Egipatski zakoni ne dozvoljavaju stranoj vojsci i službama da djeluju na njihovom teritoriju.

5. Tko je pomagao 
u istrazi?

Preko Katara su se pokušali voditi pregovori sa islamistima, ali su oni ubrzo propali zbog loših političkih odnosa između Egipta i Katara. Pomagala je Francuska, ali i druge velike europske i svjetske države.

6. Tko je pušten iz zarobljeništva ISIL-a

Većina ubijenih upravo su Amerikanci i Britanci za koje ISIL nikada nije tražio otkupnine ili razmjenu. Oslobođeni su Francuzi Didier François, Edouard Elias, Nicolas Henin i Pierre Torres, oteti u Siriji, zahvaljujući otkupnini koja je ostala tajna. Na slobodu su pušteni i Talijanke Vanessa Marzulli i Greta Ramelli, volonterke u Siriji. Ne zna se koliku je otkupninu platila talijanska vlada.

>> Tomislav Salopek lani se jedva spasio iz kritične situacije u Siriji

>> Nataša Salopek: Želim vjerovati i nadam se da je on i dalje živ. Nadat ću se do kraja

Komentara 61

BC
bura.curba
18:12 16.08.2015.

6 pitanja 6 odgovora: 1 zasto isil voli francuza a ne hrvata francuza voli vise !? odgovor glasi nije u pitanju nacionalnost isil nema tu specialnost da mu je protivnik nacionalnost, sam isil je multinacionalan.. pitanje 2 jeli trazena otkupninaina ?! pdgovor glasi trazena je zamjena Natni istrazivac koji je radio i u siriji i iraku za protivnika isila da se zamjeni sa zenama koje su pritestvovale protiv ubijanja studenata u egiptu od strane vojne diktature...pitanje 3. zasto isil vborac ne nosi crnu uniformiu?! odgovor glasi : niti jedna vojska nema samo jednu coloruniformu ona moze biti i drugog colora, ne mora isilovac biti isti kao onaj u siriji kao onaj u egiptu. pitanje broj 4 tko je sudjelovao u potrazi!? odgovor glasi vojska koja nije bas naklonjena vrhu vojske ,ali i drugi su sudjelovali....pitanje broj 5. katar zna da mu je general sisi protivnik, kao sto je sisi protivnik i narodu Egipta (vecini)...pitanje broj 6 pusten je onaj koji je bio zamjenjen ili za kojeg je placena otkupnina za koju je isil dao svoj sporazum.

AN
anticenzura
17:01 16.08.2015.

Hrvatska mora izici iz te nakaradne prcije nebeskih razbojnika od NATO pakta. Razvalili su pola planete, i nemaju namjeru stati. Kitarovicka nas je ugurala u tu kleptomasku organizaciju kada je bila ministrica za Europeke integracija, nije narod ni pitala, bez referenduma gradjana, zato je sada i nagradili. Kontaju da ce te i ubuduce sve ona odlucivati u ime nasega naroda, a eto jucer je i potvrdila da ide u New York sastati se s predsjednicima Baltickih zabokrecina, Americkih satelita, i da je sve ona organizirala. Ide pokloniti Amerikancima nasu zemlju i nase resurse, i ona to uopce ne krije. Zamislite umjesto da nas narod raspravlja o energetici, o resursama, i o bogatstvu svoje zemlje, ona barata drzavom narodu iza ledja. Rekla je u Splitu da ce se pozabaviti gospodinom Salopekom iducih dana, nije mogla prekinuti naslikavanje za HDZ-evu kampanju, nista zivo nije ucinila za naseg gradjana u rukama glavosjeca u tudjoj zemlji, cak je pozirala i nad pogubljenja i sutradan cerekala se od uha do uha i naslikavala se okolo sa kradezevcima za kampanju. A ona je prva odgovorna zasto smo na meti ovima. Paradira u vojnickoj uniformi s mitraljezem u sakama po njihovim drzavama i mlatara Hrvatskom zastavom s NATO banditima iz aviona, sjecate se kako se Hvalila da se tako viori Hrvatska zastava. Mlatarati zastavom u tudjoj kuci, saljes automatski poruku da si osvojio taj teritorij. Pa nije za nista zabranjeno vjesati tudje zastave i paradirati u bilo cijoj zemlji osim ako nisi upario i zastavu drzave u kojoj se nalazis. A sta ona zna jadnica, ona je lutka na koncu svacija, samo nasa nije.

FR
franjo
13:15 16.08.2015.

Novac je Đavlov izmet. Kad novac postane idol, zapovijeda čovjekovu izboru, uništava ga i proklinje, pretvara ga u roba. Novac u službi života održiv je samo unutar iskonske i istinske zadruge u kojoj kapital ne zapovijeda ljudima, već ljudi zapovijedaju kapitalu. Zato ne idite zbog novca u te države gdje vam je , zbog novca život svaki sekund u opasnosti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije