Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
57. rođendan Večernjeg lista

Pročitao bih pa sve prepričavao susjedima

30.06.2016., Slavonski Brod, Velika Kopanica - Ivan Matasovic (85) iz Velike Kopanice vise od 50 godina redovito  cita Vecernji list, a usto svira i tamburu samicu. Uz Vecernjak je disao i oplemenjivao svoj zivot. Ivan sa suprugom. DKS_56140043  Photo: Iv
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
01.07.2016.
u 18:10

On voli poljoprivredne teme, a ona TV prilog i križaljke

Ivan Matasović (82) iz Velike Kopanice oduvijek je disao uz Večernjak. Novine je počeo čitati pedesetih godina prošlog stoljeća. Ispočetka je pratio Vjesnik, no s početkom izlaska Večernjaka prešao je na njega jer je, kaže, prikladniji i manjeg formata. Ubrzo mu se uvukao pod kožu, pa nakon početne znatiželje više nije mogao zamisliti dan bez svojega omiljenog štiva. Katkad se toliko zadubi u čitanje da ga ne može poremetiti ni bakino zanovijetanje.

– Najviše me zanimaju teme vezane uz poljoprivredu, s obzirom na to da sam i sam poljoprivrednik. Novine najčešće čitam navečer pred spavanje, ujutro ne stignem jer na imanju je puno posla – kaže Ivan. Zajedno s didom, novine je počela čitati i baka. Ivanovu dvije godine stariju suprugu Francu, međutim, više zanimaju neke druge teme.

– Najviše volim televizijski prilog Ekran, pratim sve serije pa odmah pročitam sadržaj za cijeli tjedan. Međutim, najprije riješim križaljku. Kažu mi da sam u tome dosta uspješna, da mi mozak odlično radi i da je prava šteta što nikad nisam upisala fakultet – smije se baka Franca. Prije rata Ivan je biciklom išao po novine u osam kilometara udaljeno Vrpolje, jer u Kopanici se nigdje nisu mogle kupiti. U to vrijeme nije baš svatko u selu čitao novine, a imali su potrebu doznati što se zbiva u zemlji i svijetu.

– Susjedi su čekali da dođem i pročitam novine pa da im poslije prenesem što sam pročitao – nastavlja vremešni Kopančanin, koji je tako oplemenjivao svoj, ali i život ostalih seljana.

Osim Večernjaka, najveća je Ivanova ljubav tambura samica, izvorni instrument karakterističan za taj dio Slavonije, koju svira od 1949. Unatoč poodmakloj dobi, još je aktivni član mjesnog KUD-a „Ivan Filipović”, a podučava i mlade.

– Imam devetnaestero djece, unučadi i praunučadi, ali nikoga od njih ne zanima tambura. A što ću, ne želim ih tjerati. Drago mi je što sam svoju strast uspio prenijeti barem na dva nećaka – rekao nam je Ivan.

Komentara 3

BU
Bulaba
20:18 01.07.2016.

Sad ćete objaviti posebnu reportažu o svim svojim redovitim čitateljima koji imate? Po možete, svaki dan po dvojica, i gotovo je do srijede, hahahaha.

TI
tiziana
22:31 01.07.2016.

I koliko na kraju ima gospodin Ivan godina? Ispod fotografije piše 85 a u tekstu 82...

GM
Gusta magla
11:20 02.07.2016.

Nekad je Vecernji List bilo ponosno citati,bile su to prave Hrvatske novine.... nazalost danas se to jako,jako promjenilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije