Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sisačko moslavačka županija

57 milijuna kuna za razminiranje poljoprivrednih površina

razminiranje
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
29.08.2016.
u 11:30

Trenutačno je u Hrvatskoj 444 kvadratna kilometra minski sumnjivog terena na području 68 gradova i općina, a Sisačko-moslavačka županija je, nakon Ličko-senjske, najzagađenija minama.

Od rujna kreće razminiranje 6,8 kvadratnih kilometara poljoprivredne površine na području Sisačko-moslavačke županije. Posao je to vrijedan 57 milijuna kuna od kojih 85 posto ide iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a ostalo osigurava RH. 

Riječ je o drugoj fazi projekta razminiranja poljoprivrednih površina kojim će se u Hrvatskoj od mina očistiti ukupno25 kvadratnih kilometara.

"Nakon prve faze u kojem je razminirano također 25 kvadratnih kilometara slijedi nam novo razminiranje u sedam županija. Ukupni trošak obje faze je nešto više od 381 milijun kuna." - rekao je u ponedjeljak u Sisku Neven Karas, zamjenik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje, prilikom potpisivanja ugovora s tvrtkama koje će sudjelovati u razminiranju Sisačko-moslavačke županije.

Trenutačno je u Hrvatskoj 444 kvadratna kilometra minski sumnjivog terena na području 68 gradova i općina, a Sisačko-moslavačka županija je, nakon Ličko-senjske, najzagađenija minama.

"Nakon što smo ove godine već u SMŽ razminirali 13 kvadratnih kilometara poljoprivredne površine za 91 milijun kuna, od polovice rujna razminirat ćemo dodatnih 6,8 kilometara na području Petrinje, Jasenovca te sunjskih naselja Novoselci i Bobovac. Nakon toga ostaje nam još tri kilometra poljoprivrednih i 59 kilometara kvadratnih šumskih površina za očistiti. Cilj je da naša županija do 2018. bude bez mina." - rekao je župan Sisačko-moslavački Ivo Žinić.

Radovi u SMŽ kreću u prvoj polovici rujna, nakon čega će se početi razminirati i poljoprivredne površine u ostalih šest županija.

Komentara 3

Avatar fuzzy
fuzzy
15:54 29.08.2016.

Što kažu Pupovac, Stanimirović i Vučić na sve to?

Avatar nekakav
nekakav
11:44 29.08.2016.

ja ne mogu vjerovati da mi 20 godina nakon rata još uvijek razgovaramo o razminiravanju... pa nisu srbi stigli tolko mina postaviti, o čemu vi tu pričate?! preuveličavamo sve te brojke, da bi prikrili nerad i ekstra bogaćenje vlasnika tihih firmi za razminiravanje. kao, državne su bile...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije