Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA VLASTI

4 scenarija: Što donosi glasanje o opozivu Karamarka?

karamarko
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
28.05.2016.
u 10:31

Sljedećih dana zastupnici Mosta i drugih stranaka izvan blokova SDP-a i HDZ-a naći će se pod velikim pritiskom

Do 18. lipnja saborski će zastupnici odlučiti o sudbini prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka.

Ovo su 4 moguća scenarija:

1. Sabor ruši Tomislava Karamarka s pozicije potpredsjednika Vlade

Rušenje prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka moglo bi rezultirati dvjema mogućnostima. Jedna je da HDZ u dogovoru s Karamarkom predloži novog prvog potpredsjednika, čime bi Karamarko neizravno i dalje vodio svoju politiku, ili da HDZ iskoristi ovu situaciju i potpuno istisne Karamarka i iz vođenja stranačke politike te imenuje svog "igrača" u Vladi. Ovu mogućnost zasad i HDZ-ovci, barem u razgovorima s medijima, potpuno odbacuju. Druga je opcija da stranka rušenje Tomislava Karamarka doživi kao udar na cijeli HDZ te zbog toga napušta vladajuću većinu, čime bi pala i Vlada. Iako se od početka mandata ove Vlade govori i o preslagivanju većine na strani Domoljubne koalicije, to se čini teško ostvarivim jer, da su takve partnere uspjeli pronaći u Saboru, preslagivanje bi već odradili.

2. Karamarko "preživljava" glasovanje u Saboru

Gotovo pa sigurno HDZ neće sjediti prekriženih ruku i operacija pridobivanja zastupnika koji su spremni ne podržati SDP-ov zahtjev za opoziv Tomislava Karamarka već je započela. U ovom trenutku HDZ računa da za izglasavanje nepovjerenja Karamarku sigurno neće biti svi zastupnici Mosta. Isto tako nije isključeno da na svoju stranu pridobiju zastupnike manjina, odnosno da oni na dan izglasavanja ne podignu ruke za izglasavanje nepovjerenja Karamarku. Ni Radimir Čačić još nije donio konačnu odluku tako da računaju da i on neće biti taj koji će rušiti Karamarka. U slučaju da preživi glasovanje u Saboru Karamarko ostaje prvi potpredsjednik Vlade te se postavlja pitanje kako će se nastaviti suradnja s Mostom i što će Most tada napraviti. Hoće li izaći iz Vlade ili nastaviti kao da se ništa nije dogodilo?

3. Pad Karamarka znači i pad Vlade i ide se na nove izbore

Ostane li Most pri najavljenom, a HDZ prije glasovanja u Saboru ne uspije slomiti nikoga, kako Mostove zastupnike, tako i manjinske i predstavnike manjih stranaka, novi izbori najrealnija su opcija.
Činjenica je da novi izbori u ovom trenutku najmanje odgovaraju HDZ-u jer bi ih se optuživalo da su zbog jednog čovjeka - Tomislava Karamarka - srušili Vladu iako su i bez njega mogli nastaviti raditi u interesu države.

Izbori trenutačno ne odgovaraju ni Mostu, međutim pod krinkom borbe za nacionalne interese i zaštite integriteta Vlade rejting bi im mogao početi rasti, što se dogodilo u posljednjim istraživanjima koja obuhvaćaju razdoblje otkad su počeli svoju borbu za spas Ine. Iako se ni oporbi u ovom trenutku ne ide na izbore, činjenica je da bi oni od njih mogli najviše profitirati.

4. Preslagivanje većine - nova Vlada Mosta i lijeve koalicije

U politici nikad ne reci nikad. Kao mogućnost zato treba ostaviti i opciju da Most doista ustraje u svojoj namjeri da sruši Tomislava Karamarka i da postigne dogovor s lijevom opcijom.
Iako i u SDP-u i u HNS-u takvu mogućnost drže gotovo pa nemogućom, zadnjih mjeseci moglo se ipak čuti da ni tu opciju ne treba potpuno odbaciti. Ipak, doista je teško vjerovati da bi baš svi zastupnici Mosta pristali na takvu koaliciju. No kada bi do toga ipak došlo, oporba bi tražila kao uvjet poštovanje potpuno novih pravila.

Tražili bi da premijer bude Zoran Milanović, dakle Most bi se trebao odreći Tihomira Oreškovića, a inzistirali bi i na strogoj podjeli odgovornosti. To znači da ne bi pristali na opciju da u ministarstvu gdje je ministar Mostov njegov zamjenik bude iz SDP-a ili HNS-a.

Foto: VLm

Komentara 63

DK
divna.kragic
11:04 28.05.2016.

Sve ste razradili, ali niste 5 scenarij, a to je da kad dode pred zid Miro Bulj nece sto se kaze ni mrtav , htjeti napustiti saborske klupe. Ako bude trebalo zvat ce i sincica da ga zastiti

BJ
Bjelovar112
11:03 28.05.2016.

Svima sretan dan Oružanih snaga RH !

Avatar maraaa
maraaa
10:42 28.05.2016.

mene samo interesira zašto se sdp i milanović toliko želi riješiti karamarka.zar im ne ide u prilog što je protukandidat toliko loš ili je nešto drugo...haha možda bi trebao netko iz redova hnsa biti predsjednih hdza

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije