Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALARMANTNI PODACI

32 razreda učenika manje upisana u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Jadranka Mustapić Karlić
Branimir Bradarić
11.09.2015.
u 11:12

Govoreći o razlozima koji su doveli do smanjenja broja djece koja se upisuju u škole Mustapić Karlić kaže kako je dan od razloga pad nataliteta, a da je drugi, vjerojatno i glavni razlog, činjenica da se veliki broj obitelji odselio sa područja županije

Početak nove školske godine u Vukovarsko-srijemskoj županiji otkrio je više nego alarmantne brojke kada se govori o broju djece koja su sjela u školske klupe.

Prema službenim podacima županijskog Odjela za obrazovanje i sport u ovoj školskoj godini upisano je ukupno 903 djece manje nego u odnosu na prethodnu godinu. – Od toga broja 478 učenika manje upisano je u osnovne, a 425 učenika manje u srednje škole. Prema pedagoškim standardima 32 razreda djece manje je upisano ove godine u školu što samo potvrđuje koliko je ovaj problem zapravo gorući za sve nas, kaže pročelnica ovoga županijskoj odjela Jadranka Mustapić Karlić (na slici).

Podaci o upisi govore i kako se manji broj upisane djece bilježi u svim dijelovima županije tako da su ugrožene i one male, područne škole, gdje su upisana 52 učenika manje. Govoreći o razlozima koji su doveli do smanjenja broja djece koja se upisuju u škole Mustapić Karlić kaže kako je dan od razloga pad nataliteta, a da je drugi, vjerojatno i glavni razlog, činjenica da se veliki broj obitelji odselio sa područja županije. Za razliku od nekih ranijih godina kada je u potrazi za poslom dom napuštala glava obitelji sada cijele obitelji odlaze trbuhom za kruhom i to najčešće izvan Hrvatske.

– Nešto se mora hitno napraviti jer ovo je problem koji će imati dalekosežne posljedice za cijelu županije. Ako se ovako nastavi ubrzo će doći u pitanje opstojnost nekih škola, radna mjesta zaposlenih, a i sela će ostati prazna. Utjecat će automatski i na prijevoznike, odnosno, na sve dijelove društva. O nekim budućim kadrovima koji će nam biti potrebni ne smije se niti razmišljati, ističe Mustapić Karlić.

Napominje i kako se normalizacija broja upisanih učenika ne može riješiti preko noći te da će biti potrebne godine za to, a da je prethodno neophodno poduzeti konkretne mjere koje će dovesti do gospodarskog oporavka ovoga dijela Hrvatske. 

>> Đaci ljutiti što su sami čistili učionice

Komentara 10

BA
balic
11:30 11.09.2015.

Plan kukuriku vlade,unistilit Slavoniju,iseliti sto vise Hrvata i ostalih iz Slavonije i Vukovarsko/Srijemske zupanije.Uspjeli ste,ali drugovi i vi ce te otici iz vlade bute uvjereni.

IC
ico1
11:18 11.09.2015.

Strašno nemam riječi na ovo...

K2
kritičar_2
21:23 11.09.2015.

Mani se šminke i medija,skači na vječitog gradonačelnika i pravi djecu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije