Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Život bez plaće

22.009 radnika više od tri mjeseca ne dobiva zarađenu plaću. Stečaj prijeti 5500 tvrtki i 1000 obrta

15.08.2015.Sisak-Ivica Klasnic(58)radnik je Metalinga i nakon sto nije dobio sest placa ne zna kako dalje i nada se da ce strajkom nesta postici.Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/2
17.08.2015.
u 16:45

Poslodavci moraju naći rješenje za tri do pet mjeseci ili idu u stečaj

Vlasnici pet i pol tisuća tvrtki i oko tisuću obrta koji tri i više mjeseci nisu isplatili plaće imaju četiri i pol mjeseca da spase svoje biznise ili će u stečaj. S prvim danom rujna na snagu stupa izmijenjeni Stečajni zakon po kojemu će država otvarati stečaj po službenoj dužnosti nad tvrtkama koje su blokirane dulje od 120 dana. Neisplata plaća jedan je od novih razloga za stečaj.

Od primjene 120 dana

Porezna je uprava objavila da do sredine kolovoza tri uzastopna mjeseca plaće nije isplatilo oko sedam tisuća poslovnih subjekata koji zapošljavaju 22 tisuće radnika. Najveći među njima je Konstruktor Inženjering iz Splita sa 503 zaposlena, tu su i Imunološki zavod, Motori i dizalice 3. maja iz Rijeke, Adria Čelik... Na popisu koji se redovito ažurira dominiraju tvrtke s jednim do pet zaposlenih, ima i više stotina poduzeća ili obrta koji zapošljavaju do 30 radnika, no nikome se više neće gledati kroz prste ne nađu li načina da odblokiraju račun u roku od 120 dana nakon što počne primjena zakona.

Trošak na vlasnike i šefove

Prvi rujanski stečajevi po službenoj dužnosti bit će pokrenuti nad 15 tisuća tvrtki bez radnika, a novost je da će trošak stečaja (21 tisuću kuna) država naplatiti od vlasnika blokiranih tvrtki, njihovih direktora ili članova nadzornih odbora. Nakon što u prvih nekoliko mjeseci počiste fikus tvrtke bez zaposlenih, Fina i sudovi će stečaj automatski proširiti i na dugotrajno blokirane tvrtke koje imaju zaposlene radnike. Prema podacima Ministarstva pravosuđa, u tvrtkama s dugogodišnjom blokadom prijavljeno je oko devet tisuća radnika za koje poslodavci ne plaćaju nikakve doprinose. Njima, međutim, prema postojećim propisima teče mirovinski staž i ostvarit će pravo na mirovinu ako su skupili najmanje 15 godina staža, neovisno o uplatama. Ministarstvo pravosuđa tvrdi da će država u stečaj po službenoj dužnosti poslati oko 19 tisuća blokiranih tvrtki koje duguju oko 20 mlrd. kn. Nove zakonske odredbe posložene su tako da se više neće tolerirati održavanje na životu onih koji ne plaćaju obveze. Fina je dobila zakonsku obvezu da prati sve blokade i u roku osam dana pokrene stečaj svake tvrtke blokirane dulje od 120 dana. Tvrtkama koje imaju barem jednu zaposlenu osobu, 120 dana blokade do otvaranja stečaja počinje se brojiti od stupanja novog zakona na snagu 1. rujna 2015.

>>Prekršajne prijave protiv 52 liječnika zbog rada 'u fušu'

>>Bez obzira na bolje prihode, deficit 
će ostati na oko 5 posto BDP-a

Komentara 3

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
17:04 17.08.2015.

tako dobro na sve strane vrtoglavo raste i prozvodnja i potrosnja i zaposlenost,,gospodo novinari vi lazete ovaj narod ni manje ni vise nego isto kao i ovi nesposobni kukurikani u vladi

Avatar deziderij
deziderij
07:15 18.08.2015.

Blago poslodavcima banana države HR-e. Imaju toliki broj onih koji rade bez plaće da je to milina. To su radnici koji mogu živjeti i raditi bez ikakvih novčanih naknada i dok je takvih poslodavcima je sjekira u medu - skupa s drškom. Pa to je, na koncu, posve normalno u pravnoj i pravednoj državi HR u kojoj "institucije svoj posao rade".

OK
okus
13:07 18.08.2015.

Gdje je sad tu Kolinda????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije