Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u večernjem

Darujemo prilog: 150 jezičnih savjeta za sve učenike, studente i one koji žele pravilno govoriti i pisati

naslovnica
05.09.2016.
u 00:03

Ova jezikoslovni prilog proizašao je iz dugodišnjeg jezikoslovnog iskustva i rada znanstvenika Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje

U povodu prvoga dana škole Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Večernji list daruju čitateljima Večernjega lista 150 jezičnih savjeta prilagođenih učenicima osnovnih i srednjih škola, a zanimljivih i svima kojima je stalo do hrvatske jezične kulture.

Na Odjelu za hrvatski standardni jezik Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, krovne znanstvene ustanove za proučavanje hrvatskoga jezika, provode se standardnojezična istraživanja, izrađuju normativistički priručnici, a jedna od važnijih djelatnosti svakako je jezično savjetništvo.

Neka od najvažnijih izdanja Instituta zasigurno su Jezični savjetnik s gramatikom iz 1971., Hrvatski jezični savjetnik iz 1999. i dva izdanja Jezičnih savjeta iz 2010. i 2011. godine.

Ovaj jezikoslovni prilog proizišao je iz dugogodišnjeg jezikoslovnoga iskustva i rada znanstvenika Instituta. Autorice su savjeta Goranka Blagus Bartolec, Lana Hudeček, Ivana Matas Ivanković i Milica Mihaljević, a urednici Lana Hudeček, Željko Jozić i Milica Mihaljević, svi iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

>>Kako su se stranke svjetonazorski legitimirali pročitajte u sutrašnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista ili prelistajte u našem e-izdanju

>>U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>Lovrena policija ispitala što zna o otmici i prijetnjama

>>Darujemo prilog: 150 jezičnih savjeta za sve učenike, studente i one koji žele pravilno govoriti i pisati

>>Propala inicijativa: Branitelji ne žele za stol s Aleksandrom Vučićem

>> Pravopisna previranja u nas uvijek su vezana uz smjenu vlasti

Komentara 2

ER
Erick
00:45 05.09.2016.

Mislim da bi trebali to uruciti svima"valjanim" novinarima i sveucilisnim profesorima u Hrvatskoj dok nije kasno.

Avatar fijolica
fijolica
13:27 05.09.2016.

Još kad bi si ljudi dali truda i počeli proučavati pravopis i gramatiku! Počevši od svih visokoobrazovanih, a nepismenih do bola, čak i u službenim dokumentima (npr. u Narodnim novinama, pravnim spisima, većini medija, čak i u agencijama koje se profesionalno bave lekturom i prevođenjem!). I nije ih sram vlastitog neznanja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije