Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska kakvu trebamo

Večernji list s vodećim stručnjacima traži nacionalnu strategiju: Najveća konferencija o budućnosti Hrvatske

04.10.2008 Zagreb - Dojilje su na Dolcu sudjelovale u akciji simultanog dojenja u sklopu dana Ruzicste vrpce. Photo: Matija Habljak/Vecernji list
Foto: Matija Habljak/Večernji list
1/13
13.03.2017.
u 17:45

Eseji desetero stručnjaka o ključnim područjima razvoja zemlje čitateljima na dar 20. ožujka – u najtiražnijoj knjizi.

U želji da potaknemo raspravu i ponudimo rješenja za najvažnije probleme našeg društva Večernji list 20. ožujka priprema megakonferenciju HRVATSKA KAKVU TREBAMO koja će po mnogo čemu biti jedinstvena: od izbora tema, sugovornika, načina njezine prezentacije do toga što ćemo svim čitateljima Večernjeg lista omogućiti da se na najbolji mogući način informiraju o gorućim problemima zemlje.

U raspravi i državni vrh

Brojni su razlozi zbog kojih vjerujemo da je ekonomski uspjeh i prosperitet zajednice nadohvat ruke, no puno je zamki zbog kojih još ne živimo u Hrvatskoj kakvu trebaju svi njezini građani. Svjesni činjenice da se nalazimo na svojevrsnoj prekretnici, Večernji list pozvao je deset vodećih stručnjaka da iznesu presjek stanja i moguća rješenja u deset važnih područja koja čine okosnicu hrvatske ekonomije i društva: demografiji, obrazovanju, nacionalnoj sigurnosti, političkom sustavu, poljoprivredi, energetici, ekologiji, turizmu, imidžu i međunarodnom pozicioniranju zemlje te odnosu prema prošlosti. 

Uvjereni smo da će rješenja koja ponude znanstvenici, sveučilišni profesori i istaknuti javni djelatnici: Anđelko Akrap, Boris Jokić, Dragan Lozančić, Pero Maldini, Goran Buturac, Goran Granić, Davor Škrlec, Katarina Miličević, Božo Skoko i Ivo Lučić te naknadna rasprava u kojoj će sudjelovati niz stručnjaka i javnih djelatnika dati visokovrijedne i kvalitetne odgovore gdje smo i što trebamo učiniti kako bismo postali sređena i uspješna sredina. Večernjakova je konferencija najveći skup te vrste koji se ove godine organizira kod nas, a s obzirom na teme i sudionike jedinstvena je prilika da dobijemo odgovore na pitanje kakvu Hrvatsku trebamo. Buduće će poteze predstaviti kompletan državni vrh na čelu s predsjednicom države Kolindom Grabar-Kitarović, predsjednikom Sabora Božom Petrovom i premijerom Andrejem Plenkovićem, a u raspravi će sudjelovati deset što bivših, što sadašnjih članova Vlade. 

– U 25 godina postojanja mlada hrvatska država postigla je široko suglasje samo o dvama ključnim nacionalnim ciljevima: obrani i stvaranju samostalne države, te o ulasku u Europsku uniju i NATO – objašnjava glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić. Redakcija Večernjeg lista tom konferencijom želi nametnuti nove ciljeve oko kojih će se okupiti svi kako bi osigurali prosperitet, kvalitetan život i sigurnost svakog građanima! 

– Izostanak novih okupljajućih ciljeva nije neuobičajena situacija ni za puno starije i dugovječnije države, no one to nadoknađuju izgrađenim institucijama i nacionalnom strategijom koja uspješno daje odgovor na pitanje kakvu države žele. Večernji list kao najutjecajnija medijska kuća ponudit će moguća rješenje i za buduću hrvatsku strategiju i, što je najvažnije, otvoriti raspravu među svim sudionicima javnog i političkog života, iz koje će, nadajmo se, izaći i konkretne mjere – poručuje Klarić.

Knjiga u 70.000 primjeraka

Izuzetno nam je bitno da poruke s konferencije stignu do što više građana, radi čega smo eseje cijenjenih stručnjaka saželi u knjigu koja će biti publicirana u 70 tisuća primjeraka. Bit će to najnakladnija knjiga koja je zadnjih godina objavljena u Hrvatskoj, a darovat ćemo je svim čitateljima Večernjeg lista na dan održavanja konferencije. Konferencija HRVATSKA KAKVU TREBAMO održat će se 20. ožujka u zagrebačkom hotelu Esplanade, a u raspravama o izabranim područjima sudjelovat će pedesetak javnih djelatnika, stručnjaka i Večernjakovih novinara. 

Brzina tehnoloških, geopolitičkih, ali i društvenih promjena u ovom desetljeću mogla bi se usporediti s onima koje su zahvatile svijet u vrijeme i nakon industrijske revolucije. Njih se ne trebamo bojati, nego sve učiniti da ponudimo prave odgovore na izazove koje nose godine pred nama. Ovakva jedinstvena Konferencija odlično je mjesto da se dođe do konsenzusa o strateškim ciljevima i interesima.  

Komentara 7

MN
Marijan Nikic-Pejic
09:59 11.03.2017.

Jadne li drzave, kojoj ovakve novine zele nametnuti nacionalnu strategiju !!!!!

SD
sdpesticid
23:24 10.03.2017.

hrvatska u esejima, samo u večernjem !?

GO
gooniegoogoo
10:54 11.03.2017.

da reforma, al ne jokićevo-milanovićevska

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije