Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STVARI NE ŠTIMAJU

U poljoprivredu smo utukli 36 milijardi kuna, a proizvodnja je pala 27 posto

hrvatska kakvu trebamo
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/8
21.03.2017.
u 10:00

Katarina Miličević kaže da je njezin recept podizanje kvalitete proizvoda što će sačuvati ruralni prostor i poljoprivrednu proizvodnju

 Izrada strategije razvoja poljoprivredno-prehrambenog sektora preduvjet je opstanka i razvoja ove gospodarske grane u Hrvatskoj, i to ne strategija kao mrtvo slovo na papiru, već živi dokument koji će definirati ciljeve uvažavajući heterogenost Hrvatske, rekao je dr. sc. Goran Buturac sa zagrebačkog Ekonomskog instituta na jučerašnjoj panel-dijskusiji na temu poljoprivrede i turizma.

Buturac kaže kako ne možemo govoriti da nam stvari štimaju ako je država od 2004. do 2015. dala 36 milijardi kuna potpora, a u tom razdoblju poljoprivredna proizvodnja pala je 27%, dok je u EU rasla 7%. Stvari su kompleksne, problema je puno i idemo ih rješavati, poručio je. Na panelu se načeo i problem povezivanja plave i zelene magistrale pa, između ostalog, u turističkoj sezoni uvozimo i 40 posto jabuka koje hotelijeri traže, dok domaći voćari tvrde kako svojih 100.000 tona ne mogu prodati.

Dr. sc. Katarina Miličević s Instituta za turizam kaže kako ne može turizam biti taj koji će spašavati poljoprivredu. Njezin je recept podizanje kvalitete proizvoda što će sačuvati ruralni prostor i poljoprivrednu proizvodnju – kao i viša kvaliteta i cijene u turizmu kojima ćemo povećati prihode i tako se riješiti imidža jeftine destinacije. Slavonsko-baranjski župan Željko Kraljičak jučer je kazao da je njegova županija domaćim ugostiteljima koji u turizmu plasiraju domaće proizvode, hranu, piće, voće, povrće… sufinancira 50 posto troškova.     

>> Grabar-Kitarović: Izvanredno stanje traži izvanredne mjere. Plenković: Imamo političku stabilnost, snagu, a ja ću pokrenuti optimizam

>> Plenković: Trebamo Hrvatsku obrazovanih ljudi koji će svoje ambicije moći ostvariti u domovini

>> Tuđman: Sumnjam da ćemo opet ratovati s okruženjem dok smo mi živi

Komentara 11

OB
ObrenM
10:23 21.03.2017.

Jedan od najzasluznijih za ovakovo stanje je bivsi ministar Jakovina.Onoliko poljoprivrednog novca podjeliti onima koji sa poljoprivredom nemaju veze.Normalno da on to nije dao na lijepe oci.Pocetak je bila njegova poljoprivredna apoteka gdje je utukao velike novce bez da ih je vratio.Kako se narod osjeca kada vidi da velike lopine mogu nekaznjeno razarati domovinu,a mali covjek radi minorne ovrhe moze izgubiti kucu.

AA
aaagotal
10:17 21.03.2017.

Da bi poljoprivreda normalno funkcionirala, treba dobro pregledati sva davanja poljoprivrednika državi, pa onda vidjeti zašto je domaće skuplje, ne nužno kvalitetnije! mislim da se svi slažemo da su davanja prema Državi tolika, da je to prestrašno i zamisliti! AA u poljoprivredi je dosta, da jedan mraz, tuča ili bilo koja nepogoda uništi milijarde usjeva i nasada. No, poljoprivrednik mora sve platiti, kao da je sve u najboljem redu? Zamislite da, recimo, zbog nekog rata na balkanu, ili bilo kakvih razmirica Turizam zakaže totalno? Što bi se desilo, a ipak je ove godine bilo 9,5 milijardi € prometa (čistog), pa smo morali i nadalje zaduživati zemlju! Dali političari misle da će "Baš uvijek" uspjeti dobiti kredit, a anuiteti će doći na naplatu? Kako i tko će tada vratiti dug Hrvatske? Bojim se da nas 4 milijuna ne ovrše Kinezi ili Rusi i otkupe Hrvatsji dug? Što ćemo onda?

IS
ispravno
12:50 22.03.2017.

Pa previše imamo pitanja o poljoprivredi koja je blago rečeno "na koljenima"! Postojao je model kapitalnih ulaganja i tada se nije provjeravalo kuda idu novci. Državno zemljište dijelilo se i " Kurti i Murti" . Dobijali se poticaji na pašnjakeke i livade za sadnju repe, voćnjaka,povrća i pšenice... i da se zagrebe u što se sve nije bacalo novac bez ikakve strategije plana i na kraju novce se dijelilo za stočni fond i podizanje farmi..kad ono cijena mlijeka i mesa padala radi uvoza i Todorića ( koji je sad u gov..) Pa tko je tu lud seljak ili Ministri ??? Ni jedni ni drugi jer ovo je politika koju mi ne diktiramo nego EU...Prije ulaska u EU sve stranke su nas uvjeravale da će se otvoriti tržište od 500 mil. ljudi. Pa otvorilo se ..da ali kome?? Njima da nam uvoze i po jJadranu prodaju svoje smeće ..a naš seljak svoje mlijeko prosipa ...SRAMOTA "SVIH DO SADA" PREMIJERA I MINISTARA ...hajde da još malo sačekamo min. Tolušića koji je započeo neke dobre poteze ..ali do kada ?? Uvoznici će i njega "pojesti" bojim se

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije